Almás pite cukormentesen! Igen, lehetséges! Xilittel és erittel is ugyanolyan finom lett, mint amilyenre gyerekkoromból emlékszem a nagymamámtól. Igaz, ő mindig megszórta még a tetejét egy kis cukorral. Ezt én most elhagytam – de ha találsz por alapú xilitet, akkor nyugodtan mehet még rá, már csak a nosztalgia miatt is. A tésztája teljes kiőrlésű búzaliszttel készült, ami egészséges verziója a sima búzalisztnek. Próbáld ki ezt a klasszikus süteményt egészségesen! A legjobban akkor szeretem elkészíteni, amikor ősszel bejön a hidegebb idő. Finom, fahéjas-almás illatok lengik be ilyenkor a konyhát és ettől egyből eszembe jut, hogy rengeteg örömöt lehet találni ősszel is. A nyárral nincs vége a napsütésnek, a lelkünkben ugyanúgy tudunk egy kis melegséget csempészni a borús időkben is, ha a hozzáállásunk pozitív tud maradni. Őszi öröm tippekről itt írtam már. Az almás pite majszolása közben jó ilyeneket olvasgatni. 🙂
Cukormentes almás pite
Hozzávalók
- 450 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g xilit
- 50 g eritrit
- 200 g vaj (legalább 82% zsírtartalmút válassz!)
- 4 tojás sárgája
- 2 evőkanál (50 g) tejföl (12%-os)
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 kg tisztított alma (jonatánt használtam)
- 1 citrom leve
- 50 g eritrit
- 2 teáskanál őrölt fahéj
A töltelék alá:
- 20 g darált dió
- 50 g diabetikus baracklekvár
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
- Öntsd a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a xilitet és a csipet sót, majd alaposan keverd el.
- Add hozzá a vajat is, melyet alaposan morzsolj el a liszttel.
- Add hozzá a 4 tojás sárgáját és a tejfölt is. Az egészet jól gyúrd össze, majd formázz belőle két egyforma méretű cipót. Tedd a hűtőbe addig, amíg az almát elkészíted.
- Hámozd meg az almát, reszeld le, és öntsd le a citromlével. 5 percig hagyd állni, majd nyomkod ki a levet a tenyereddel és a lé nélküli almát tedd egy másik tálba. (A levet tedd félre jó lesz még turmixalapnak vagy magában is megihatod.)
- A lé nélküli almához add hozzá az eritritet és a fahéjat. Keverd össze alaposan. Tedd félre.
- Vajazz ki egy 25 cm átmérőjű piteformát.
- Vedd ki a hűtőből a cipókat. Az egyiket lisztezett gyúródeszkán 0,5 centiméter vastagságúra nyújtsd ki. Tedd a tortaformába és a széleinél igazítsd bele a tésztát. Nyugodtan nyomkodd bele az ujjaddal, egészíts ki, ha valahol hiányzik egy kis darab.
- Villával szurkáld meg pár helyen az alját. Kend meg a tésztát baracklekvárral és szórd meg a darált dióval. Helyezd rá a kinyomkodott almát, majd szórd meg egy kevés liszttel.
- Nyújtsd ki a maradék tésztát szintén 0,5 centiméter vastagságúra. Ezt díszítheted is. Én sütipecsétet használtam ennél a receptnél. De készítheted rácsosra is vagy kiszúrhatsz csillagokat és a csillag formákkal is díszítheted. Helyezd az almás töltelékre a tésztát.
- Kend le egy tojással és tedd 190 °C-ra előmelegített sütőbe (alsó és felső sütés) 40 percre.
- Ha elkészült, várd meg amíg kihűl és csak utána szeleteld fel.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!