Teljes kiőrlésű búzalisztből egészségesen
A tökéletes sajtos pogácsa receptjét keresed, ami még egészséges is? Ne keress tovább, mert megtaláltad! Itt elolvashatod, hogy miért jó, ha teljes kiőrlésű búzalisztet használsz a fehér liszt helyett. Nemcsak egészséges, hanem diétás is. Ez az a pogácsa, ami elsőként szokott elfogyni a bulikban. 🙂 Én ilyenkor csak mosolygok ezen, mert semmi extra nincs benne csak szuper hozzávalók és gondoskodás. A túrótól igazán omlós lesz, de a jó hozzávaló mellett az időt is rá kell szánnod, mert attól lesz igazán finom, hogy egy éjszakát pihen a hűtőben. Mutatom is a receptet, de előbb jöjjenek még az ételfotók erről a szépségről!
Túrós-sajtos pogácsa
Hozzávalók
- 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (nem tönköly, mert attól szárazabb lesz)
- 250 gramm rögös túró
- 250 gramm vaj (min. 82% zsírtartalommal)
- 1 lapos evőkanál só
- 15 gramm élesztő (Budafoki friss élesztőt javaslok)
A tetejére
- 1 tojás a kenéshez
- 100 gramm trappista sajt (itt ne használj light-ot, mert kemény, rágós lesz rásütve)
Elkészítés
- Öntsd egy nagyobb keverőtálba a lisztet. Add hozzá a sót, morzsold rá az élesztőt és a túrót.
- A vajat félig felolvasztva add hozzá. Az egészet alaposan keverd át, gyúrd, majd lefedve tedd hűtőbe minimum három órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihen.
- Vedd ki hűtőből, és pihentesd kb.10 percig szobahőmérsékleten. Addig reszeld le a sajtot. Verd fel a tojást és készíts elő mindent a nyújtáshoz.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Liszttel szórd meg a gyúródeszkát, és tedd rá a tésztát. Nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd a két szélét hajtsd be a középvonalhoz. Az egyik oldalról hajtsd át a tésztát, majd alulról felfelé is hajts rajta egyet. Ettől a dupla hajtástól lesz szép leveles a tészta. Ha kaptál egy jó vastag (emeletes tésztát) akkor ezt nyomkodd le és nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd kisméretű pogácsa szaggatóval szaggasd ki.
- A pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejüket a felvert tojással, majd tegyél rá egy nagy csipet reszelt sajtot.
- Előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd.
- Hűtőben tárolva 5-6 napig eláll. (már ha marad…)
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?