Túrós-sajtos pogácsa
Teljes kiőrlésű búzalisztből egészségesen
A tökéletes sajtos pogácsa receptjét keresed, ami még egészséges is? Ne keress tovább, mert megtaláltad! Itt elolvashatod, hogy miért jó, ha teljes kiőrlésű búzalisztet használsz a fehér liszt helyett. Nemcsak egészséges, hanem diétás is. Ez az a pogácsa, ami elsőként szokott elfogyni a bulikban. 🙂 Én ilyenkor csak mosolygok ezen, mert semmi extra nincs benne csak szuper hozzávalók és gondoskodás. A túrótól igazán omlós lesz, de a jó hozzávaló mellett az időt is rá kell szánnod, mert attól lesz igazán finom, hogy egy éjszakát pihen a hűtőben. Mutatom is a receptet, de előbb jöjjenek még az ételfotók erről a szépségről!
Túrós-sajtos pogácsa
Hozzávalók
- 250 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (nem tönköly, mert attól szárazabb lesz)
- 250 gramm rögös túró
- 250 gramm vaj (min. 82% zsírtartalommal)
- 1 lapos evőkanál só
- 15 gramm élesztő (Budafoki friss élesztőt javaslok)
A tetejére
- 1 tojás a kenéshez
- 100 gramm trappista sajt (itt ne használj light-ot, mert kemény, rágós lesz rásütve)
Elkészítés
- Öntsd egy nagyobb keverőtálba a lisztet. Add hozzá a sót, morzsold rá az élesztőt és a túrót.
- A vajat félig felolvasztva add hozzá. Az egészet alaposan keverd át, gyúrd amennyire csak tudod. A tészta először még ragadni fog. Ez normális. Lefedve tedd be hűtőbe minimum három órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihen.
- Vedd ki hűtőből, és ha nagyon kemény lenne, akkor pihentesd kb.10 percig szobahőmérsékleten. Addig reszeld le a sajtot. Verd fel a tojást és készíts elő mindent a nyújtáshoz.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Liszttel szórd meg a gyúródeszkát, és tedd rá a tésztát. Nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd a két szélét hajtsd be a középvonalhoz. Az egyik oldalról hajtsd át a tésztát, majd alulról felfelé is hajts rajta egyet. Ettől a dupla hajtástól lesz szép leveles a tészta. Ha kaptál egy jó vastag (emeletes tésztát) akkor ezt nyomkodd le és nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd kisméretű (4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval szaggasd ki.
- A pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket a felvert tojással, majd tegyél rá egy nagy csipet reszelt sajtot.
- Előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd.
- Hűtőben tárolva 5-6 napig eláll. (már ha marad…)
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Köszönöm,nagyon finom!Örülök hogy rádtaláltam!
Örülök neked és köszönöm a visszajelzést!
Szia most készítem , elég lágy a tészta, tudom holnap nyújtani?köszi
Kedves Eve! Tedd hűtőbe, holnap biztosan tudod majd nyújtani. Először még lágy. Ez normális.
Köszi szépen, már tényleg szuper kemény, nemsokára nekiállok
Az elején nehéz lesz nyújtani, hagyd hogy a kezedtől egy kicsit felmelegedjen az anyag. Gyúrkáld kicsit. Ahogy vaj kicsit megolvad, úgy már kényelmesen nyújtható, formázható lesz.