Személyes információk
Név: Földi Rita
Születési év: 1989
tudatos gasztroblogger, receptes könyvek írója, lelkes Balaton-rajongó
Mottóm: Álmodd meg, tegyél érte és hidd el, hogy meg tudod valósítani!
Korábban a Gulyásleves Nyakkendőben gasztroblogot és a Life and Trend online magazint írtam, ami ma: www.ennifogyni.hu
Szenvedélyek: egészséges táplálkozás, írás, főzés, ételfotózás, food styling, online marketing, e-book készítés, könyvkiadás, elemzés
A „hivatalos verzió”: nemzetközi tanulmányok BA szakon szereztem diplomát, utána elvégeztem a szakács OKJ-t, majd egy hosszú és tanulságos karrierút után megtaláltam azt a munkát, amit igazán szeretek: web elemző vagyok. (LinkedIn profil itt)
Miért blogolok?
- Szeretek az ételekről beszélni és írni is. Kikapcsol, feltölt, boldoggá tesz.
- A főzés számomra a gondoskodás. Szeretetet adok egy finom étellel és a blogomon lévő receptekkel is ez a célom.
- Fejleszti a tudásomat marketing, webshop, analitika, képszerkesztés, fotózás és még számtalan dologban.
Miben hiszek?
- A legnagyobb kincsek egyike, ha valaki jól tud főzni. Minden nap finomat ehet és ezáltal minden nap boldoggá teheti magát.
A finom étel boldogság. A finom és egészséges étel boldogság és egészség.
Mire jó a legszebb ételfotó vagy a nyálcsorgató ételvideó, ha nem tudod jól elkészíteni a receptet? Szakácsként és gasztrobloggerként abban segítek hogy magabiztosan használd az alapanyagokat, tudd hogy mit, mivel érdemes párosítani és hogyan tudod könnyebben, gyorsabban elkészíteni a recepteket.
Fontos számomra:
- A természetesség.
- A mértékletesség.
- Az alapanyagok tisztelete. (Mindent felhasználni, hogy semmi ne menjen kárba.)
Gyerekkoromban:
- Jamie Oliver videókat néztem és próbáltam utánozni a főzését.
- Imádtam építőkockákkal játszani és puzzle-t kirakni.
- Garfield képregényt olvastam.
Imádom:
- A reggeli italomat hosszan elkortyolni az ágyban. Közben hálát adni azért, amim van és fejben megtervezni a napomat.
- Biciklivel tekerni a Balaton mellett, érezni a víz illatát és a suhanás szabadságát.
- A magyar ételek zamatát, amiről az otthon jut eszembe – az Édesanyám és a Nagyim házias receptjei.
Erre törekszem:
- Segíteni másoknak fogyni, egészségesen táplálkozni, tudatos életmódot élni.
- Jobbnak lenni a tegnapi önmagamnál.
- Szépet alkotni, amiben gyönyörködhetem.
Élő adásban főztem! > VIDEO ITT!
Benne voltam a TV-ben! > VIDEO ITT!
Milyen mérföldkövek voltak?
2013. őszén kezdtem el blogolni. Akkor még Gulyásleves Nyakkendőben volt a neve és a magyaros receptjeimet osztottam meg. Pár évvel később magazin jelleget adtam a blognak, ekkor a neve Life and Trend online magazin lett. 2020-ban váltottam Enni és Fogyni-ra. Ekkor jelent meg az első e-bookom Enni és Fogyni néven. És ekkor jelent meg az első nyomtatott könyvem, a Fitnesz Édességek.
A korábbi blogomat itt elérheted.
2021. tavaszán új blogot indítottam (amit most olvasol). Akkor életmódblog volt, amin fehér cukor és fehér liszt nélküli receptek jelentek meg.
2023. júliusában megújítottam a blogot, mert a fogyás helyett a tudatos táplálkozás, a tudatos élet került nálam a középpontba. Ekkor született meg Földi Rita – a tudatos gasztroblogger.
Tudatos gasztrobloggernek nevezem magam 2023. júliustól. Mit jelent ez?
Az ételek, az étkezés és az egészséges életmód szenvedélyes híve vagyok. Elkötelezett amellett, hogy az étkezés ne csak ízletes legyen, hanem az egészséget is támogassa. Nem csak az ízek és textúrák iránti szenvedélyemet osztom meg az olvasóimmal, hanem olyan táplálkozási tudatosságot is, amely egyszerre gondoskodik a testünkről és a lélek táplálásáról. Ez annyit jelent, hogy ha jót eszel, akkor jól leszel.
Hogy csinálom?
Könnyen beszerezhető, természetes, egészséges hozzávalókból készülnek nálam az ételek. A magyar konyha receptjein nőttem fel, de imádom a mediterrán konyhát, így e kettőt ötvözöm. Egészségesen, diétásan táplálkozom. Imádok enni, és büszke vagyok az alakomra.
A főzés számomra egy csodálatos tevékenység, ahol kifejezhetem, hogy szeretem a Földet. A Föld kincseiből főzök. Átformálom más energiává és táplálok vele.
Minden energia. Az étel is. Nagyon nem mindegy, hogy milyen energiát veszünk magunkhoz nap mint nap. Elhatároztam, hogy tudatosan jó energiákat fogok magamhoz venni. Étel formájában is. Ezért lettem tudatos gasztroblogger.
Mit eszik a tudatosan táplálkozó?
A tudatosan táplálkozók az egészséges alapanyagokat részesítik előnyben, mint például a friss zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány fehérjeforrások és jó zsírok. Elkerülik az üres kalóriákat és a magas cukortartalmú ételeket, helyettük az ételek tápanyagtartalmára és azok pozitív hatásaira összpontosítanak.
Hogyan állítom össze az étrendemet?
Tudatos gasztrobloggerként nem csupán véletlenszerűen választok ételeket. Az étrendemet alaposan megtervezem, figyelembe veszem
- az évszakok változásait,
- a hűtőm, kamrám tartalmát,
- és azt, hogy mit kívánok éppen.
A változatos étrend kulcsfontosságú számomra, és gyakran kísérletezek új receptekkel és ételkombinációkkal, hogy izgalmas és tápláló ételeket készítsek.
A főzés szeretetét népszerűsítem. Miért fontos ez számomra?
,,Aki ételt készít, szeretetet ad.” – hangzik el a Két éhes olasz című sorozatban. Mennyire igaz ez! A főzés számomra is azt jelenti, hogy kifejezem a szeretetemet. Egy tál ételben benne van egy nagy adag törődés, figyelem és az üzenet: ,,neked készítettem, mert fontos vagy nekem.”
Ez volt az üzenete az étellel a Nagymamának és Édesanyámnak is ez még a mai napig.
A főzés számomra a gondoskodás. Szeretetet adok egy finom étellel. Egy tál étel sokkal több egy receptnél! A főzés olyan tudás, amivel energiákat szabadíthatunk fel. Tovább akarom vinni a főzés hagyományait egy olyan modern világban, ahol talán hamarabb nyúlnak a kész étel vagy a rendelős papír felé, mint a fakanál felé.
Hiszek abban, hogy a főzés olyan terápia, amire most még nagyobb szükségünk van, mint valaha. Csakúgy mint arra, hogy a családok egy asztalhoz üljenek étkezéseknél és ne a tévé előtt vagy a saját szobájukban fogyasszák el az ételt. Az étkezés legyen élmény, egy közös élmény, egy módszer arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt.
2023-ban nagyobb teret kaptak a magyar receptek. Miért fontos ez számomra?
Tisztelem a magyar recepteket. Szeretném, hogy ezek fennmaradjanak és megkapják azt a népszerűséget, amit megérdemelnek. Elképzelni sem tudok annál rosszabbat, hogy a következő generációk jobban ismerjék a gyors-éttermek menüjét, mint a magyaros, házias receptek nevét. A családi recepteket át kell adni, mint ahogyan a főzés szeretetét is.
Hogyan segítek azoknak, akik fogyni szeretnének?
Recepteket alkotok, amelyek segítenek egészségesen táplálkozni és fogyni. Véleményem szerint nem az elhízást kell kezelnünk fogyókúrával, hanem meg kell előznünk az elhízást helyes táplálkozással és egészséges életmóddal. Azzal, hogy megtanulunk jól főzni és jól enni. Ha már bekövetkezett az elhízás, akkor szerintem a legjobb módszer a kalóriaszámolás.
Az emberek azért vannak elhízva, mert állandóan túleszik magukat. Nem tudják, hogy mennyi a kalóriaszükségletük és folyamatosan túllépik azt.
Ezért én első körben azt javaslom annak, aki fogyni szeretne, hogy járjon utána, mennyi a napi kalóriaszükséglete, készítsen erre egy étrendet és kövesse. Tartsa legalább fél évig és akkor a test megtanulja magától is, hogy mennyi az elég.
Ha a kilók lementek, a diéta abbahagyható. Utána beszélhetünk a fenntartási szakaszról. Amikor már tudja, hogy mi a jó neki és abból mennyi az elég. A testet erre meg kell tanítani. Ez a tanulási idő, ez a fél év nagyon nehéz, de csak ezzel állítható meg az elhízás. Különben évről-évre többet fog mutatni a mérleg.
A blogomon az Életmódváltó Csomag segít ebben a féléves szakaszban. A kalóriaszükséglet kiszámolható vele és az étrend is megtervezhető a receptkártyák és sablonok segítségével. A blogomon lévő folyamatosan megújuló receptjeim pedig a fenntartási szakaszban nyújtanak támaszt.
Bízom benne, hogy a blogomon te is kedvet kapsz a főzéshez, az alkotáshoz és ahhoz, hogy étel által adjál szeretetet. Önmagadnak, a családodnak vagy a barátaidnak.
Miért kezd el valaki blogot írni? Hogyan születik a blogger?
Ezekre a kérdésekre is választ kell adnom Neked, kedves Olvasóm, ha e sorokból szeretnél megismerni.
Gyerekkorom óta szokásom, hogy leírom a gondolataimat és azokat a kételyeket és kérdéseket, amelyek foglalkoztatnak. Rájöttem, hogy később tanulságos ezeket visszaolvasni.
Elmúltam 30 éves és számos problémámat megoldottam már.
Túlsúllyal küzdöttem, de megtanultam fogyni és egészséges ételeket készíteni fehér cukor és fehér liszt nélkül. Erről könyvet írtam.
Régi problémákat visszaolvasni olyan, mintha a feladatlistádon pipálnád ki a tételeket. Erre jó a napló. Emlékeztet arra, hogy mindig túljutsz a problémáidon.
A blog internetes napló. Különlegessége, hogy nem csak a tulajdonosa, hanem bárki bepillantást nyerhet a soraiba. Ha pedig igaz a mondás, hogy mások problémáiból tanulunk, akkor a személyes blog valódi kincsesbánya azok számára, akik fejlődni szeretnének.
Tarts velem, és meríts inspirációt étkezési szokásaimból, szabadidős tevékenységeimből és abból, hogyan teszem örömtelibbé a mindennapjaimat finom és egészséges ételekkel, hobbi tevékenységekkel!
Szeretettel: Földi Rita