Csirkemell sütőben – mennyei tejben sült csirke

Jamie Oliver receptje alapján
csirkemell sütőben

A csirkemell sütőben klasszikus recept, de mégis lehet beletenni egy kis csavart. Kedvenc TV-s szakácsom, Jamie Oliver például tejben sütötte a csirkét friss zsályával, fokhagymával, citrommal és egy kis fahéjjal. A könyvében lévő receptet sokszor csináltam már meg, mert a család is nagyon szereti. Ezúttal átdolgoztam egy egészségesebb verzióra, hogy még jobban illeszkedjen a diétámba is. 

Mitől más ez a recept, mint Jamie receptje?

  • Jamie Oliver elősütötte a csirkét. Ez valóban finomabb, ropogósabb ízt adhat a csirkének, azonban én nem akartam erre egy külön serpenyőt és időt szánni rá, így hát egyből ment a sütőbe a pipi. 
  • Az eredeti receptben sok vajat és zsíros tejet is ír. Ezeket kicseréltem egészségesebb hozzávalókra.
Jamie Oliver tejben sült csirke

Tipp

Ha diétázol, akkor a bőrét ne fogyaszd el, mert ez felesleg kalóriákat tartalmaz a zsír miatt. Arra viszont kiváló a csirke bőre, hogy az alatta lévő hús omlós maradjon. Így azt javaslom, hogy sütésnél mindenképpen hagyd rajta. Ez védi a húst a kiszáradástól. 

tejben sült csirkemell

Mihez tudod felhasználni?

Mivel fogyaszd?

Jól illik hozzá mindenféle püré, de a zöldségek is tökéletesen passzolnak hozzá. Én szeretem spenótos árpagyönggyel is enni. Recept itt.

Vagány Receptek e-book
tejben sült csirkemell citrommal

Csirkemell sütőben – mennyei tejben sült csirke

Jamie Oliver receptje alapján
Elkészítés:1 hour 30 minutes
Étkezés: Ebéd, Vacsora
Konyha: mediterrán
Típus: csirkés, karácsonyi
Adag: 4 adag
Kalória: 208kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 1 nagyobb darab bőrös-csontos csirkemell
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 200 ml tej (1,5%-os)
  • 5 db friss zsályalevél (a szárított is jó, ha nincs más)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom héja
  • 1 kisebb rúd fahéj

Elkészítés

  • Melegítsd elő a sütőt 200 ℃ fokra (alsó és felső sütés légkeveréssel).
  • A csirkemellet mosd át, hogy az esetleg rajta maradt csontdarabok, egyéb oda nem illő dolgok jöjjenek róla. Papírtörlőn szárítsd meg és fűszerezd sóval és borssal.
  • Tedd egy hőálló tálba, locsold meg olívaolajjal és tedd be az előmelegített sütőbe. Süsd így 10 percig, majd vedd ki és add hozzá a következőket:
    a fokhagymákat megpucolva, a citrom héját, a rúd fahéjat, a zsályaleveleket.
  • Majd öntsd alá a tejet és fedd le alufóliával. Tedd vissza a sütőbe és alufólia alatt süsd kb. 45 percig, majd alufólia nélkül még kb 15 percig. Ezalatt párszor forgasd át a csirkét és locsold is meg a tejjel.
  • Ellenőrizd, hogy elég puha legyen, a külső része pedig ropogós. Ha kész, akkor vedd ki a sütőből és letakarva hagyd még pihenni 15 percig. Ettől még omlósabb lesz.

Diétánál erre figyelj!

1 adag (csak a csirkemell és bőr nélkül)
Energia: 208 kalória
Fehérje: 30 gramm
Szénhidrát: 4 gramm
Zsír: 7 gramm
 

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?