Csirkemell sütőben – mennyei tejben sült csirke
Jamie Oliver receptje alapján
A csirkemell sütőben klasszikus recept, de mégis lehet beletenni egy kis csavart. Kedvenc TV-s szakácsom, Jamie Oliver például tejben sütötte a csirkét friss zsályával, fokhagymával, citrommal és egy kis fahéjjal. A könyvében lévő receptet sokszor csináltam már meg, mert a család is nagyon szereti. Ezúttal átdolgoztam egy egészségesebb verzióra, hogy még jobban illeszkedjen a diétámba is.
Mitől más ez a recept, mint Jamie receptje?
- Jamie Oliver elősütötte a csirkét. Ez valóban finomabb, ropogósabb ízt adhat a csirkének, azonban én nem akartam erre egy külön serpenyőt és időt szánni rá, így hát egyből ment a sütőbe a pipi.
- Az eredeti receptben sok vajat és zsíros tejet is ír. Ezeket kicseréltem egészségesebb hozzávalókra.
Tipp
Ha diétázol, akkor a bőrét ne fogyaszd el, mert ez felesleg kalóriákat tartalmaz a zsír miatt. Arra viszont kiváló a csirke bőre, hogy az alatta lévő hús omlós maradjon. Így azt javaslom, hogy sütésnél mindenképpen hagyd rajta. Ez védi a húst a kiszáradástól.
Mihez tudod felhasználni?
- salátához – például ehhez
- tortillához – például ehhez
- csirkés szendvicskrémhez – például ehhez
Mivel fogyaszd?
Jól illik hozzá mindenféle püré, de a zöldségek is tökéletesen passzolnak hozzá. Én szeretem spenótos árpagyönggyel is enni. Recept itt.
Csirkemell sütőben – mennyei tejben sült csirke
Hozzávalók
- 1 nagyobb darab bőrös-csontos csirkemell
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 200 ml tej (1,5%-os)
- 5 db friss zsályalevél (a szárított is jó, ha nincs más)
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 citrom héja
- 1 kisebb rúd fahéj
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 200 ℃ fokra (alsó és felső sütés légkeveréssel).
- A csirkemellet mosd át, hogy az esetleg rajta maradt csontdarabok, egyéb oda nem illő dolgok jöjjenek róla. Papírtörlőn szárítsd meg és fűszerezd sóval és borssal.
- Tedd egy hőálló tálba, locsold meg olívaolajjal és tedd be az előmelegített sütőbe. Süsd így 10 percig, majd vedd ki és add hozzá a következőket:a fokhagymákat megpucolva, a citrom héját, a rúd fahéjat, a zsályaleveleket.
- Majd öntsd alá a tejet és fedd le alufóliával. Tedd vissza a sütőbe és alufólia alatt süsd kb. 45 percig, majd alufólia nélkül még kb 15 percig. Ezalatt párszor forgasd át a csirkét és locsold is meg a tejjel.
- Ellenőrizd, hogy elég puha legyen, a külső része pedig ropogós. Ha kész, akkor vedd ki a sütőből és letakarva hagyd még pihenni 15 percig. Ettől még omlósabb lesz.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!