Túrógombóc vanília pudingban
Ez a hamis aranygaluska!
Ez a túrógombóc vanília pudinggal kicsit hasonlít az aranygaluskára vanília sodóval. Külsőben mindenképpen. Kalóriában viszont egy sokkal könnyebb finomságot kapunk. A túró magas fehérjetartalma miatt edzés utáni nasinak is kiváló. Hamis aranygaluska vagy fitnesz aranygaluska is lehetne a neve. Persze, mindegy is, hogyan nevezzük, mire nagyon becézgetnénk már nem lesz egy darab sem! Annyira finom!
Miért esik szét a túrógombóc?
Sok helyen olvastam, hogy a túró minőségétől függ, meg hogy ne használjunk zsírszegény túrót. Én ezeket nem tapasztaltam. Mindig zsírszegény túróból készítem és többféle márkát kipróbáltam már, egyikkel sem volt gond.
A leggyakoribb oka a túrógombóc szétesésének az, ha nem jó arányokkal dolgozol. Nekem még sosem esett szét a túrógombóc ezzel a recepttel. Az arány mellett az is fontos hogy a masszát legalább 40 percig pihentetni kell a hűtőben. Ezalatt a búzadara megszívja magát a túróban lévő savóval. Ettől megduzzad, ami segíti a formázást és főzés közben a puhulást.
Rögös túró vagy krémes túró?
Én mindig rögös túrót használok. Ez a recept is rögös túróra van kidolgozva. Ha krémes túrót használsz, akkor más arányok kellenek. Megpróbáltam úgy is ugyanezt a receptet, hogy a rögös túrót aprítógépben krémesítettem. Ugyanannyi búzadarát adtam hozzá és mégsem állt össze a massza, túl folyós lett. A krémes túróból is lehet jó túrógombóc, de akkor más arányban kell hozzá a búzadara, mint ennél a receptnél.
Mivel édesíts?
Cukor helyett folyékony édesítőszert javaslok a túrógombóchoz.
A morzsát is édesítsd meg, mert úgy sokkal finomabb. Ehhez használj xilitet vagy, ha belefér a diétádba, akkor nyugodtan használj mézet. Ha karácsonyi ízeket szeretnél elővarázsolni, akkor mindenképpen a mézet használj.
Hogyan főzd?
A gombócokat én mindig lobogó vízbe teszem bele. Le fogja hűteni a vizet. Ahogy az összes gombóc belekerül, már nem is fog lobogni. Amikor a gombócok már felemelkedtek az edény aljáról, a hőkezelést csak gyöngyöző forralással folytatom tovább, hogy a gombócok szép lassan duzzadjanak meg és puhuljanak. Én diónyi méretű gombócokat készítek és ezeknek a főzési ideje kb. 8 perc. Ha nagyobbak a gombócok, akkor több idő kell.
Mennyi 1 adag?
Ebből az adagból 12 darab kisméretű gombóc lett. Egy adagba 3 db gombócot tettem, így összesen 4 adag lett. Ha diétázol, számolj inkább fejenként csak 2 gombóccal, mert a 3 gombóc a vanília öntettel 311 kalória és 39 gramm szénhidrát lett. Ez pedig egy kis étkezésre általában sok. Tudj meg többet a kalóriaszámolásról és a fogyókúráról itt.
3 túrógombócot én leves után második fogásként ettem, mert így jól belefér egy könnyű leves után a kalóriákba. 2 gombócot pedig a kisétkezésre, tízóraira vagy uzsonnára fogyasztottam.
Milyen leves javasolt a túrógombóchoz?
A túrógombóc tökéletes választás leves után második fogásként. Válassz ezekből a levesekből:
Próbáld ki ezt is!
Túrógombóc erdei gyümölcsös öntettel diétásan
Túrógombóc vanília pudingban
Hozzávalók
A túrógombóchoz
- 250 g rögös zsírszegény túró
- 40 g teljes kiőrlésű búzadara (màs néven: tönkölydara teljes őrlésű)
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- ízlés szerint folyékony édesítőszer
A morzsához:
- 60 g teljes kiőrlésű panírmorzsa
- 25 g teavaj vagy más 82%-os zsírtartalmú vaj
- 1 nagy evőkanál akácméz (vagy xilit – a kalóriákban mézzel számoltam)
- 1 kávéskanál 1 őrölt fahéj
Az öntethez
- 400 ml tej (1,5%-os)
- 1 dl víz
- 1 csomag (40 g) Dr. Oetker Eredeti Vanília Puding
- 3 evőkanál (30 g) xilit
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
Elkészítés
- A túrót tedd egy keverőtálba, add hozzá a búzadarát, egy csipet sót, és locsold meg folyékony édesítőszerrel. Ha édesebben szereted, akkor mehet több édesítő is. Azért nem tesszük még bele a tojást, hogy megtudd kóstolni, hogy elég édes-e. Tehát keverd össze alaposan és állítsd be az édességét.
- Utána válassz szét egy tojást. A sárgáját add hozzá a túrós keverékhez és keverd is el. A fehérjéből verj kemény habot és több lépésben, óvatosan keverd hozzá, hogy ne törjön össze a hab.
- 40 percre tedd be a hűtőbe pihenni. Ezalatt a búzadara megszívja magát a túróban lévő savóval. Ettől megduzzad, ami segíti a formázást és főzés közben a puhulást.
- Ha a gombócok eleget pihentek, akkor forralj fel egy nagy lábas vizet a gombócoknak. Legyen enyhén sós.
- Vízbe mártott kézzel formázz diónyi méretű golyókat. (Meg fog duzzadni a vízben.) 12 darab golyót készíts, és tedd bele őket a forrásban lévő vízbe. Kicsit rázd meg a lábost, hogy nehogy leragadjanak. Összesen kb. 8 percig főzd.Amikor a gombócok már felemelkedtek az edény aljáról, a hőkezelést csak gyöngyöző forralással folytasd tovább, hogy a gombócok szép lassan duzzadjanak meg és puhuljanak.
- Amíg a gombócok készülnek, készítsd el a morzsát. Egy magas falú serpenyőbe tedd bele a vajat és ha mézet használsz édesítőnek akkor a mézet is. Olvaszd fel. Add hozzá a zsemlemorzsát. Szórd meg őrölt fahéjjal. Gyakori kevergetés mellett pirítsd aranybarnára.
- Amikor a gombócok elkészültek, akkor egy szűrőkanál segítségével vedd ki őket a vízből és tedd át a pirított morzsába. Rázogatva keverd el és egy kanál segítségével szórd meg a gombócokat egyenletesen a morzsával. Óvatosan keverd el, nehogy szétesnek a gombócok.
- A vanília puding elkészítése: Mérd ki a tejet egy lábasban és tedd fel forralni. Vegyél elő egy kisebb tálat, és öntsd bele a pudingport. Adj hozzá 0,5-1 dl vizet vagy annyit, amennyivel kényelmesen össze tudod keverni. Keverd csomómentesre. Közben kezd el forralni a tejet a lábosban. Ha már majdnem felforrt, akkor öntsd hozzá a kikevert pudingport, add hozzá az édesítőszert és a vaníliaaromát is és folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg krémes állagú lesz. Ez csupán pár perc, ha magas hőfokon készíted. Ügyelj rá, hogy ne égjen le! Ha kész, akkor egyből tálald.
- Tálald egy mélyebb tányérba, hogy az öntetet könnyebb legyen felvenni. A tányér aljába tegyél a pudingból. Tegyél rá 3 vagy 2 darab gombócot – attól függően, hogy főételnek vagy kisétekzésre fogyasztod. Öntsd le a vaníliapudinggal. Még langyosan fogyaszd el.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!