Szívsalátával és kefires öntettel
A szűzpecsenye a sertés húsok között az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú és egyben legmagasabb fehérjetartalmú hús. (Erről a brassói aprópecsenyénél már írtam.) Nem túl olcsó, viszont remek választás, ha néha egy kicsit különlegesebb ebédet szeretnél készíteni, mint a jól megszokott csirkemell és zöldség kombináció. A fokhagymás húshoz és sült cukkinihez úgy passzol a kefires öntet, mintha egymáshoz teremtették volna őket. Kicsit nyárias íze van így az egész ételnek, de a hús és a burgonya mégsem annyira könnyed, egy kora őszi ebédnek is remek választás. Próbáld ki!
Fokhagymás szűzpecsenye cukkinivel és krumplival sütve
Hozzávalók
- 500 g sertés szűzpecsenye
- 2 kávéskanál só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db cukkini (350 g)
- 3 db közepes mérető burgonya (300 g)
- 1 szívsaláta (A Lidl-ben szoktam venni. Kettő vagy három van összecsomagolva. Ha nincs, akkor fejes salátával is helyettesíthető.
Az öntethez:
- 450 g Kaukázusi kefir (2,7% zsírtartalommal)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
Elkészítés
- A szűzpecsenyét mosd meg és tisztítsd meg a hártyától, ha esetleg van rajta. Hosszában vágd két ujjnyi vastag szeletekre, pontosabban érmékre. Sózd be, fűszerezd őrölt fekete borssal, majd locsold meg olívaolajjal. 10-15 percet hagyd pihenni. Ha gyanús, hogy idősebb húst vettél, akkor érdemes 1 éjszakát is pácolni hagyni, ettől némileg omlósabb lesz.
- Melegítsd elő a sütőt 200℃-ra, alsó-felső sütés légkeverés beállítással.
- Hámozd meg a burgonyákat és vágj belőle ujjnyi vastag szeleteket. Sózd be, locsold meg egy kevés olívaolajjal és tedd félre.
- Egy hőálló tálba löttyints egy kis olívaolajat és helyezd bele a szűzpecsenye érmeket. Reszelj rá két gerezd fokhagymát. Halmozd rá a burgonyaszeleteket. Takard le alufóliával és süsd 40 percig.
- 40 perc után tedd hozzá a cukkinit, amit szintén ujjnyi szeletekre vágj és sózz is be. A cukkinivel is takard még le és süsd kb. 10-15 percig. A végén vedd le róla az alufóliát és süsd még addig, hogy aranybarna színt kapjon.
- Tálalásnál egy szívsalátát moss meg alaposan. Vágd le a végét, majd vágd hosszában négyfelé. Helyezd egy tálra és locsold meg az öntettel.
- Öntet: egy doboz kefirt önts ki egy keverőtálba. Adj hozzá sót és zúzott fokhagymát. Keverd át.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!