Fokhagymás szűzpecsenye cukkinivel és krumplival sütve 

Szívsalátával és kefires öntettel
Fokhagymás szűzpecsenye cukkinivel és krumplival sütve

A szűzpecsenye a sertés húsok között az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú és egyben legmagasabb fehérjetartalmú hús. (Erről a brassói aprópecsenyénél már írtam.) Nem túl olcsó, viszont remek választás, ha néha egy kicsit különlegesebb ebédet szeretnél készíteni, mint a jól megszokott csirkemell és zöldség kombináció. A fokhagymás húshoz és sült cukkinihez úgy passzol a kefires öntet, mintha egymáshoz teremtették volna őket. Kicsit nyárias íze van így az egész ételnek, de a hús és a burgonya mégsem annyira könnyed, egy kora őszi ebédnek is remek választás. Próbáld ki!

Fokhagymás szűzpecsenye cukkinivel
Vagány Receptek e-book
Fokhagymás szűzpecsenye cukkinivel és krumplival sütve

Fokhagymás szűzpecsenye cukkinivel és krumplival sütve

Szívsalátával és kefires öntettel
Elkészítés:1 hour 20 minutes
Étkezés: Ebéd
Konyha: magyar
Típus: sertéshúsos
Adag: 3 adag
Kalória: 459kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 500 g sertés szűzpecsenye
  • 2 kávéskanál
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db cukkini (350 g)
  • 3 db közepes mérető burgonya (300 g)
  • 1 szívsaláta (A Lidl-ben szoktam venni. Kettő vagy három van összecsomagolva. Ha nincs, akkor fejes salátával is helyettesíthető.

Az öntethez:

  • 450 g Kaukázusi kefir (2,7% zsírtartalommal)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál

Elkészítés

  • A szűzpecsenyét mosd meg és tisztítsd meg a hártyától, ha esetleg van rajta. Hosszában vágd két ujjnyi vastag szeletekre, pontosabban érmékre. Sózd be, fűszerezd őrölt fekete borssal, majd locsold meg olívaolajjal. 10-15 percet hagyd pihenni. Ha gyanús, hogy idősebb húst vettél, akkor érdemes 1 éjszakát is pácolni hagyni, ettől némileg omlósabb lesz.
  • Melegítsd elő a sütőt 200℃-ra, alsó-felső sütés légkeverés beállítással.
  • Hámozd meg a burgonyákat és vágj belőle ujjnyi vastag szeleteket. Sózd be, locsold meg egy kevés olívaolajjal és tedd félre.
  • Egy hőálló tálba löttyints egy kis olívaolajat és helyezd bele a szűzpecsenye érmeket. Reszelj rá két gerezd fokhagymát. Halmozd rá a burgonyaszeleteket. Takard le alufóliával és süsd 40 percig.
  • 40 perc után tedd hozzá a cukkinit, amit szintén ujjnyi szeletekre vágj és sózz is be. A cukkinivel is takard még le és süsd kb. 10-15 percig. A végén vedd le róla az alufóliát és süsd még addig, hogy aranybarna színt kapjon.
  • Tálalásnál egy szívsalátát moss meg alaposan. Vágd le a végét, majd vágd hosszában négyfelé. Helyezd egy tálra és locsold meg az öntettel.
  • Öntet: egy doboz kefirt önts ki egy keverőtálba. Adj hozzá sót és zúzott fokhagymát. Keverd át.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 459 kalória
Fehérje: 44 gramm
Szénhidrát: 30 gramm
Zsír: 18 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?