Fahéjas keksz
Cukormentes, fitnesz recept
A tea vagy kávé mellé jól esik elmajszolnom egy kis kekszet is. Sokáig kerestem a finom, diétás kekszek receptjét, mire megalkottam ezt a cukormentes fahéjas kekszet. Nagyon egyszerű elkészíteni. Nálam a hidegebb, teázós időkben minden héten készül egy tepsivel. 🙂
Fahéjas keksz
Hozzávalók
- 150 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100 gramm vaj (Legalább 82%-os zsírtartalomút válassz!)
- 50 gramm xilit
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 tojássárgája
- 7 gramm sütőpor
Elkészítés
- A lisztet tedd egy keverőtálba, add hozzá a xilitet, egy csipet sót, egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat és a sütőport. Majd morzsold bele a vajat a kezeddel úgy, hogy a két tenyered közé veszed és összemorzsolod a liszttel. Ha kemény lenne a vaj, akkor sajtreszelő segítségével reszeld le, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy a lisztszemcséket a zsiradék jól körülvegye, mert ettől lesz omlós a tésztád.
- Add hozzá a tojássárgáját. Dolgozd el a tésztát. Igyekezz gyors lenni, mert ha nem megfelelő tempóban dolgozol, akkor könnyen kizsírosodhat a tésztád. Ezt onnan veszed észre, hogy egyre nehezebben tudod formázni, mivel a vaj felolvad a meleg kezeidtől.
- Az összegyúrt tésztát formázd cipó formájúra, majd henger alakúra. Tekerd folpackba, hogy ne száradjon ki, és tedd hűtőbe 40 percre.
- Vedd ki a tésztát a hűtőből. Tedd egy deszkára és vágj belőle ujjnyi vastag szeleteket.
- A szeleteket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- 180 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben (alsó és felső sütés) 15 percig süsd.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!