Kedvenc magyar levesünk alakbarát módon elkészítve
Palócleves recept rengeteg van a neten. Szakácsként mégis elképedve nézem, hogy mi mindent tesznek bele, ami az eredeti recepthez nem is kell. Persze tudom, hogy a főzés művészet és mindenki a saját íze szerint készíti el az ételt, de szerintem a palócleves pont attól lesz finom, hogy az eredeti hozzávalókat nem egészítjük ki. A palócleves alapja egy finom pörkölt, ami a nagykönyv szerint ürühúsból (ürü= herélt kos) készült, de mivel ilyet manapság nem nagyon lehet kapni, így minden húsféle jó, amiből pörkölt készíthető (sertéscomb vagy lapocka ajánlott). Ha kész a finom pörkölt, akkor már csak zöldbab és burgonya kell hozzá. Semmi más! Se répa, se zeller. Semmi más zöldség, mert a zöldbab kell, hogy domináljon. A zöldbab íze és a pörkölt szaftja kell, hogy keveredjen egy tejföltől savanykás ízzel. Az i-re a pontot, pedig a kapor teszi fel. Ennyire egyszerű a recept és hogy mitől lesz diétás? Attól, hogy a habarásból elhagytam a lisztet. Íz szempontjából teljesen felesleges a liszttel valós dúsítás. Szerintem a régi receptek azért használták a lisztet, hogy egy kicsit tartalmasabb, laktatóbb levest kapjanak, de ebben nem vagyok biztos, utána fogok nézni. A lényegen viszont nem változtat: ha diétásan akarod elkészíteni a palóclevest, akkor nyugodtan kihagyhatod belőle a lisztet. Ugyanolyan finom lesz. Próbáld ki!
Kíváncsi vagy honnan kapta a nevét a palócleves?
A palócleves keletkezéséről többféle legenda is létezik. Annyi biztos, hogy nevét nem a palócokról kapta, hanem valószínűleg Mikszáth Kálmánról nevezték el, akit a „legnagyobb palócnak” hívtak. 1892-ben Gundel János ezt a levest tálalta fel az író születésnapjára, mert Mikszáth arra kérte, hogy olyan levessel lepje meg, amilyet még sosem evett, „amelyik magában foglalja a magyar konyha minden zamatát”.
Ha friss zöldbabod van
Tisztítsd meg és darabold 2 cm-es élhosszúságúra, majd sós vízben főzd meg (a burgonyával együtt is lehet). A főzőlevet egy az egyben hozzá lehet önteni a leveshez.
Palócleves diétásan
Hozzávalók
- 500 g sertéscomb (vagy ürühús)
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- őrölt fekete bors
- 3 db babérlevél
- 1 db paradicsom
- ½ db tv paprika
- ½ db hegyes erős paprika
- 360 g sárgahüvelyű vágott zöldbab (üveges is jó)
- 3 db burgonya
- 1 csomó kapor
- 200 ml tejföl (12%-os)
Elkészítés
- A vöröshagymát tisztítsd meg, és aprítsd fel. A paprikát és a paradicsomot vágd nagyobb kockákra. A fokhagymát tisztítsd meg. A burgonyát tisztítsd meg, vágd kockákra és tedd egy tálba hideg vízzel ellepve. Az üveges zöldbabról öntsd le a levet egy tálba, és tedd félre a levet és a zöldbabot is.
- A húst mosd meg, csepegtesd le és vágd 1 cm-es kockákra.
- Egy nagyobb lábosban hevíts olívaolajat és pirítsd aranybarnára benne a vöröshagymát. Húzd le a tűzhelyről, és hintsd meg fűszerpaprikával. Keverd el és önts hozzá 1,5 dl vizet. Add hozzá a paprikát és a paradicsomot. Forrald át és add hozzá az előkészített húst is. Fűszerezd sóval és borssal. Keverd át.
- A fedőt félig rátéve, közepes hőfokon párold addig, amíg el nem fogy róla a folyadék. Ha már sistereg az edény alja is, akkor öntsd fel annyi vízzel, hogy félig ellepje. Rövid lében többször zsírjára pirítva kell puhára párolni a húst. A legvégén zúzott fokhagymával ízesítsd.
- Ha a hús már puha, akkor öntsd fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnél. Add hozzá a kockára vágott burgonyát, a babérleveleket és a félretett zöldbab levet is. Ízesítsd sóval. Amikor a burgonya már félig megpuhult, add hozzá az zöldbabot is.
- Ha már minden puha benne, akkor egy kis tálban keverd ki a tejfölt. Adj hozzá néhány evőkanálnyi forró levet a levesből. (hőkiegyenlítés). Ezt alaposan keverd el, majd add a forrásban lévő leveshez és forrald ki, legalább 5 percig.
- A végén adj hozzá finomra vágott kaprot.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?