Gluténmentes, cukormentes és egészséges – ezt edd reggelire!
Olyan sokszor láttam már tápiókából készült recepteteket, de valahogy mindig féltem kipróbálni. Milyen íze lehet egy trópusi gyökérből kinyert, magas keményítő tartalmú, aprócska gyöngynek? Ráadásul a legtöbb helyen azt olvastam, hogy nehéz elkészíteni. Írták, hogy túl híg lett, vagy túlságosan keményítő ízű volt. Az egészséges táplálkozásba remekül passzol. Sok jó vitamin van benne (vas, kalcium, kálium, magnézium) és sokáig jóllakottság érzést nyújt a lassú felszívódású szénhidrát miatt. Ki kellet próbálnom, már csak azért is, mert már régóta várt rám a kamrában egy konzerv kókusztej. Sokan írták, hogy az állaggal volt problémájuk, ezért is választottam a konzerv kókusztejet. Ennek jóval krémesebb az állaga, mint a sima tejnek. Ebben áztattam a gyöngyöket, majd ebben is főztem meg. Elsőre tökéletes lett az állaga és az íze is. Úgy tűnik, remekül eltaláltam az arányokat, ezért is osztom meg veletek a receptemet. Én biztosan többször is el fogom még készíteni. Nagyon tetszik ezeknek a kis gyöngyöknek a kocsányos állaga, amit a kókusztej biztosít. Ki kell próbálni!
Úgy tűnik, mintha egy szuperjó desszert lenne, de a makrotápanyag értékeit megnézve inkább megfelel egy komplett étkezésnek. Reggelire ajánlom, mivel egy adag 301 kalória és kb. 30 g lassú felszívódású szénhidrátot és 10 g gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaz. Ezekkel a számokkal egy 1500-1600 kalóriás étrendbe nem nagyon fér bele, ha a köztes étkezések csupán 200-250 kalóriára jönnek ki. Edzős napokra viszont nyugodtan mehet.
Tápiókapuding kókusztejjel és eperlekvárral
Hozzávalók
- 400 ml light kókusztej (A Lidl-ben kapható Freshona, hígított kókusztej konzervet használtam, mert ez jó krémes)
- 3 evőkanál (40 g) tápióka gyöngy (szemcseméret: 1,5-2,5 mm)
- 40 gramm xilit
- 1 lime reszelt héja
- ½ lime leve
- 1 teáskanál vanília aroma
Feltét
- 100 gramm cukormentes eperlekvár
- 3 darab eper
- 6 szem málna
Elkészítés
- Öntsd egy kisebb lábosba a kókusztejet.
- Add hozzá a tápióka gyöngyöket. Keverd el, hogy a gyöngyöket ellepje a folyadék, majd hagyd állni kb. 20 percet. Ezalatt a gyöngyök szépen megszívják magukat.
- 20 perc után kezd el melegíteni a lábost, de forralás után csak közepes hőfokon legyen. Közben végig kevergesd. Kb. 10 perc kell neki, hogy besűrűsödjön.
- Add hozzá a xilitet. A citrom levét és reszelt héját. Keverd el és öntsd szét három pohárba.
- Várd meg, amíg langyosra hűl, majd tedd be a hűtőbe 1 órára.
- Tálalásnál tegyél minden pohár tetejére egy evőkanál eperlekvárt. Tegyél bele egy félbe vágott epret és két szem málnát.
- Hűtőben tárolva 3-4 napig eláll.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!