Furcsa előrejelzés, amire biztosan nem számítottál
Mik lesznek a gasztrotrendek 2024-ben? Gasztrobloggerként erre minden évben rákeresek. És minden évben csalódok is, mert az előrejelzett trendeket csak csírájában tapasztalom. Talán túlzóak az elvárásaim? ,,A gasztronómiai trendekre egyre inkább jellemző az egészségtudatosság és a fenntarthatósági törekvések” – írják a külföldi oldalak. Nemzetközi trendeket könnyű találni. Viszont ezek hazánkra csak épp annyira igazak, mint az, hogy a gulyásleves a magyarok kedvenc étele. Általánosítás csupán. A hírportálok január első heteiben általában írnak a külföldi gasztro trendekről, mint ahogyan itt és itt is olvashatod. Ugyanakkor saját véleményt nem tesznek hozzá. Magyar vonatkozású anyagokat meg nem találtam. Mindezek miatt úgy döntöttem, hogy megírom a saját gasztro előrejelzéseimet 2024-re.
Az adat a barátom
Mielőtt azt gondolnád, hogy az írást úgy kezdtem, hogy belenéztem a kristálygömbömbe, hadd nyugtassalak meg: adatok alapján szoktam írni. Persze érzésre is. Meg úgy a kettő hibrid módon is előfordul, de úgy hogy csak valamit álmodok, és azt leírom, annak nem látom értelmét. Tehát itt sem fogok olyan előrejelzéseket írni, melyek csupán vágyálmok és nincs mögöttük semmilyen adat. DE!
Egy webelemző mindig hiteles forrásokból vesz adatokat és be kell vallanom, hogy nehezen tudom eldönteni, hogy mi a hiteles adat manapság az Internet világában, gasztronómia téren.
A gasztrotrendek forrásai
A hírportálok a gasztrotrendeket főként az alábbi forrásokból vették:
- A Whole Foods Market 2024-es előrejelzése
- Hanni Rützler “Ételjelentés 2024” című kiadványa
- A Pinterest 2024-es előrejelzése
Ezeket a forrásokat én is felhasználtam. Ugyanakkor helyenként fenntartásokkal is kezeltem.
A Whole Foods Market Amerika egyik legnagyobb adalékanyag-mentes termékeket árusító üzletlánca. Véletlen lenne csupán, hogy az általuk készített előrejelzésben számos adalékanyag-mentes élelmiszerre való utalás is szerepel? Ettől még persze helytálló lehet az előrejelzés.
Hanni Rützler, Európa egyik vezető élelmiszer-szakértője és trendkutatója. Ő az ételtrendeket az aktuális vágyak, problémák válaszaként próbálja meghatározni táplálkozási vagy élelmiszertermelési szempontból. Figyelembe veszi a társadalmi szempontokat is, és szerintem emiatt lehetnek erős eltérések hazai szinten. Magyarországon kétlem, hogy 2024-ben a gasztronómiában a fenntarthatóság és a regeneratív ételek népszerűsége növekedésnek indulna. (A regeneratív étel a fenntartható mezőgazdaságból származik, támogatva a biológiai sokféleséget és a talajregenerációt.) Mindezek már 2023-ban is gasztrotrendnek számítottak, nemzetközi szinten.
A Pinterest adatokat gyűjtött arról, hogy mire kattintanak többen, és ez alapján képes megjósolni, hogy mi érdekli 2024-ben is a felhasználókat. Azonban ne felejtsük el, hogy ezek is globális szintre vonatkoznak. Kis országunkra ezek az előrejelzések valószínűleg nem lesznek számottevően jellemzőek. Ettől még előfordulhat, hogy minket is érdekelni fognak a trópusi nyaraláshoz kapcsolódó ételek és italok (például ananászos moctail vagy hawaii tepsis csirke) – a Pinterest szakértői szerint ezek esznek 2024 nagyágyúi.
Mi a trend?
A wikiszotar.hu szerint a trend szó jelentése:
változás jellemző iránya; jelleg, irányultság, amerre egy változás vagy fejlődés hosszú távon tart.
Egy folyamatot írunk le vele, amelyre látunk a múltból adatot. Például lehet az eladások számának trendje növekvő vagy éppen csökkenő.
Mi a trendi?
Hajlamosak trendnek hívni azt, amikor az Instagramon vagy TikTokon virálisan terjed egy recept. Ilyen például a feta pasta vagy a rózsaszín szósz is – csak, hogy néhányat említsek a múltból. Ezek hirtelen felkapott trendi, de gyorsan lecsengő receptek. Trend ezzel ellentétben az, ami huzamosabb ideig tartja magát (egy recept népszerűsége például) és ezeknek a volumenét lehet időben mérni is.
Honnan jönnek a trendek?
A fentiek számos kérdést vetnek fel bennem. Egy nemzetközi trend hogyan jut el egy Magyarországra? Honnan jön egyáltalán a trend? Élelmiszergyártóktól, influenszerektől vagy trendkutatóktól indul? Ki kezdi el terjeszteni és miért? Ezekre én sajnos nem találtam választ. Ha valaki tud róla valamit, írja meg nyugodtan.
Lehetséges gasztrotrendek 2024-ben Magyarországon
Azt gondolom, hogy 2024-ben Magyarországra vonatkozóan a lentiek lehetnek gasztrotrendek. Viszont ezek sem tekinthetőek tudományosan megalapozottnak, csupán feltételezéseknek, mivel nem áll még rendelkezésre elegendő adat a megerősítéséhez.
Trend 1. Kevesebb húst eszünk – de nem pont azért, hogy védjük a Földet
A növényi alapú táplálkozás trendként velünk lesz 2024-ben is. Drasztikus átállás idén sem várható, a trend nem azt jelenti, hogy a legtöbb ember már nem fog húst enni. Csupán azt jelenti, hogy a húsmentesség egyre csábítóbb lesz, így növekedhet azok száma, akik inkább a növényi alapú táplálkozást választják. Ebben a cikkben jól összefoglalják, hogy miért kiemelten fontos, hogy visszafogjuk a húsfogyasztásunkat.
A blogomon tapasztaltam ugyan már korábban is érdeklődést húsmentes receptek iránt, de ezek volumenben nem akkora nagyok, mint a csirkés receptek iránti kereslet. Készülök idén egy vega recepteket tartalmazó receptfüzettel. Ennek oka nem a trend, hanem az, hogy már több olvasómnak is megígértem, hogy lesz ilyen.
Véleményem szerint a növényi alapú táplálkozás hátterében hazai szinten inkább a spórolási szándék jelenik meg, vagyis inkább a szükséglet vezérli, mint a ,,mentsük meg a Földet” típusú gondolkodás. Ezalatt azt értem, hogy szerintem nem a csúcsszuper vega recept vonalon fogunk nagyot fejlődni, hanem a húsmentes kényelmi ételek terén. Akiknek a pénztárcája még megengedi, rántott trappista sajtot fognak enni sült krumplival hetente többször is. Akiknek pedig már a sajt sem fér bele, egyszerűen csak kihagyják vagy elhagyják a húst a megszokott receptekből. Így növekedhet az ún. „hamis gulyásleves” típusú ételek száma. Korábban ezek a “hamis receptek” a legínségesebb időkben nagy segítséget jelentettek. Remélem, erre nem kell tartósan berendezkednie senkinek sem. Ennél okosabb megoldás lenne, ha az egyszerű tésztaételek vagy a laktatóbb saláták felé nyúlnánk. Némi kreativitással ezekből olcsó és egészséges ételeket lehet kihozni.
Hajdina
A gluténmentes, fehérjében és rostokban gazdag hajdina népszerűsége 2024-ban is növekedhet – írják az előrejelzésben. A Google Trends segítségével megnéztem, hogy Magyarországon hogyan alakult a hajdina népszerűsége, azaz mekkora keresési volumen érkezett erre az álgabonára. Hogy kellő kontextusban legyenek az adatok, így a szintén népszerűnek mondott quiona és a tápióka szavakat is betettem a keresésbe és ezzel hasonlítottam össze.
Az ábrán látható, hogy a piros színű oszlop, azaz a tápióka éves átlagban népszerűbb keresésnek számított Magyarországon, mint a kékkel jelölt hajdina. Ezt a blogomon is tapasztaltam, mivel ez a Tápiókapuding receptem kiugróan jól teljesített idén (A TOP3 legkeresettebb receptem között szerepelt 2023-ban). Visszatérve az ábrára: kb. októbertől a tápióka keresésekben visszaesés volt tapasztalható és ezzel párhuzamosan a hajdina keresések emelkedésnek indultak, így le is hagyták a tápiókát. A quinoa keresések ezekhez képest felülteljesítettek az elmúlt 12 hónapban.
Készítettem egy olyan összehasonlítást is, amiben az előbb elemzett 3 élelmiszer mellé még betettem egy hagyományosnak számító köretet, a rizst is. Ebben a mezőnyben a zölddel jelölt rizs magasan vezet. Tehát a reformélelmiszerekhez képest még mindig a rizs az, ami tarolt nálunk.
Trend 2. Több egészségtelen ételt eszünk
Nem lennék meglepve, ha tovább növekedne az igény a zsíros, cukros, fehér lisztes, ultrafeldolgozott, vagyis az egészségtelen ételek iránt. Ezekre azért van szerintem már most is nagy igény, mert roppant mértékben kimerültek, túlhajszoltak vagyunk. Ha nem tudjuk kellően kipihenni magunkat, akkor a munkához szükséges energiát az ételekből fogjuk pótolni. Ilyenkor előfordulhat, hogy többet és gyorsabban eszünk és inkább az egészségtelenebb ételeket választjuk.
,,Egy kísérletben például összehasonlították a vizsgálatban részt vevők étkezési szokásait: az általuk átlagosan megszokott 7-8 órás alvás helyett legfeljebb 5 órát engedték őket aludni. Az eredmény szerint a kevesebb alvás után jobban vágytak a zsírosabb és cukrosabb ételekre még késő éjjel is, ráadásul napközben is többet ettek, mint azok, akik sokat aludtak.”
A Pinterest előrejelzése szerint 2024-ben az ún. „Melty Mashups” kategória is népszerű lesz. Ide tartoznak többek között: smash burger tacos, quesadilla burger, ramen carbonara, oreo sushi, pizza pot pie, pizza waffles és számtalan sajtos étel. Ez a kategória az egészségtelen ételek tárházát jelenti véleményem szerint. A “Melty Mashups”-ot nehezen lehetne lefordítani. Tulajdonképpen népszerű, komfort ételek keverékét foglalja össze. Szerintem egyenesen káoszt jelent. (Mint amikor a gyengécske iskolai menzán összeborongattuk a forró levest a kihűlt második fogással, csak itt ugyebár népszerű ételekkel értendő, duplázva a jót.) Azért egy pillanatra képzeljük el a carbonara spagettit zacskós leves formájában…
Trend 3. Több alkoholt fogyasztunk
Az egészségtelen ételek mellett az alkohol az, amihez egy kiábrándult, fáradt vagy mentális problémákkal küzdő ember gyakran nyúl. És Magyarországon úgy tűnik, hogy ez különösen igaz az emberekre, már csak az alapján is, hogy e TOP10-es lista szerint Magyarországon a legmagasabb az alkoholfogyasztási zavarok előfordulási gyakorisága. Ebben szerintem 2024-ben sem lesz javulás. Oroszországot is sikerült megelőznünk a lista szerint.
Alkoholos italreceptek
A több alkoholfogyasztás, mint trend persze azoknál is kimutatható lehet, akik például csak hétvégén vagy egy-egy buli alkalmával nyúlnak ezen italokhoz. Ebből következik, hogy növekedni fog az alkoholos italreceptek iránti igény is. Lazításra biztosan mindenkinek nagy szüksége lesz 2024-ben. Szerintem erre nem az alkohol a legjobb választás.
Trend 4. Gyors és egyszerű recepteket keresünk – többet mint eddig!
Egyvalamiből biztosan nem lesz több 2024-ben sem. Ez pedig az idő. Eddig is imádtuk és kerestük a gyors és egyszerű recepteket, és 2024-ben szerintem még nagyobb lesz a kereslet ezekre.
Trend 5. A gyorséttermek fel fognak futni – még jobban!
Szerintem egyre több hagyományos étterem fog csődöt mondani és helyettük a street food ételeket kínáló helyek fognak pörögni. Nem lesz időnk a beülős, étlapról rendelős, nem önkiszolgálós helyekre, meg hát pénzünk sem. A házhoz rendelést biztosító szolgáltatók fognak fejlődni és azok, amelyek ki fogják tudni elégíteni azt a zsíros, cukros, olajban sütős, kalóriadús ételigényt, ami 2024-ben tovább fog növekedni.
Összegzés
E bejegyzés a tőlem nem megszokott pesszimizmussal készült. Elismerem, volt azért ebben némi megfontolt riogatás is. Jó lenne, ha komolyabban vennénk ezt az évet és az egészséges táplálkozást. Remélem, hogy a fentiekből egyik sem jön be, az adatok félrevezetőek, a trendek pedig megnyeklenek. Mindenki maga tehet az egészségéért és önállóan dönthet arról, hogy mi kerüljön a saját tányérjára. A gasztrotrendeket meg hagyjuk meg azoknak, akik ráérnek ezzel foglalkozni! Követni nem feltétlenül szükséges egyiket sem.
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!