Könnyű, nyári saláta ebédre
A tonhalas kuszkusz saláta receptemet a spárgaszezonban átdolgoztam. Nem csak az egészséges zöld spárgából került bele, hanem egy kis feta sajttal még ízletesebb lett. Miért fogyassz spárgát? Mert,szinte alig van benne kalória, viszont a rost és vitamin tartalma magas (C, B1, B2, és B6 vitaminokban gazdag), valamint tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint).
Tipp: Ha spárgát veszel, akkor érdemes egyből feldolgoznod a receptnél leírt módon. Ha előfőzve teszed el a hűtőbe, akkor ennél a receptnél már nem kell bajlódnod a pucolással, csak elő kell kapnod és már teheted is a salátába.
Tonhalas kuszkusz saláta spárgával
Hozzávalók
- 3 szál előkészített zöld spárga
- 60 g kuszkusz
- 100 ml víz
- 2 csipet só
- 1 db (80 g) tonhalkonzerv (olívaolajos)
- 2 db koktélparadicsom
- 1 marék salátakeverék
- ½ citrom leve
- 20 g light feta sajt
Elkészítés
- Csomagold ki a spárgát, majd kézzel törd meg, ott fog szétpattanni, ahol már nem annyira fás. A feje (koronája) a legfinomabb része. Arra vigyázz a legjobban. A letört, fás rész mehet alaplébe vagy ha nincs, akkor szemétbe.
- A megmaradt részt zöldséghámozóval finoman hámozd meg, de a fejére vigyázz, csak a szárát hámozd vékonyan. Főként a vastagabb leveleket szedd le.
- Áztasd vízben egy kis ideig. Ez azért fontos, mert a fej részében nagyon meg tud tapadni a homok. Az áztatással szépen kiázik minden, ami nem kell.
- Mosd át folyó vízben is.
- A megtisztított spárgát vágd kisebb darabokra, majd tedd forrásban lévő sós vízbe, és főzd roppanósra. Ez kb. 5-7 perc. Vedd ki egy szűrőkanállal és tedd rögtön jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább.
- Ezután lehűtve el is teheted pár napra vagy egyből mehet is ebbe a salátába.
- Mérd ki a vizet és forrald fel egy kis lábosban. Tegyél bele egy csipet sót is. Ha a víz felforrt, akkor vedd le a tűzhelyről, tedd bele a kuszkuszt. Fedd le, és hagyd állni 5 percig.
- Ha kész a kuszkusz, keverd hozzá a tonhalkonzervet, a félbe vágott paradicsomot, egy csipet sót, a salátát, a feta sajtot és a zöld spárgát. Locsold meg a lime levével és már fogyaszthatod is.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?