Spenótos-sütőtökös spagetti, sonkával
Laktató és egészséges
Az őszi-téli időszak talán egyik legolcsóbb és legegészségesebb étele a sütőtök. Amíg kapható érdemes kihasználni ezt a nagyszerű alapanyagot. Korábban már írtam róla, hogy mennyire egészséges és diétás is: >>> Miért érdemes sütőtököt fogyasztani? A spenót zöld színével nem csak jól passzol a sütőtök színéhez, hanem ízben és vitaminokban is remekül kiegészíti. Próbáld ki ezt a színes és egészséges receptet!
Tipp: Húsmentes napokon a sonkát el is hagyhatod.
Ha diétázol vagy valamiért nagyon kell a szénhidrátra figyelned, akkor tudd, hogy ez az étel egy adagban 62 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez egy tartalmas, laktató ebéd. Felezd meg az adagot, ha neked túl sok ez a szénhidrát.
Tovább is van, mondjam még?
Én nagyon szeretem sütőtököt spenóttal kombinálni. A spenót egy másik kedvenc alapanyagom, ami szuper egészséges. Készítettem már egy ilyen fincsi lasagne receptet is: >>> Spenótos-fetás lasagne sütőtökkel
Spenótos-sütőtökös spagetti, sonkával
Hozzávalók
- Oregánós sült sütőtök (300 g tökből) (recept a leírásban)
- 300 gramm fagyasztott spenót porció
- 1 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 60 g fekete erdei sonka vagy más magas hústartalmú füstölt sonka
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
- 200 ml tejszín – 22%-os zsírtartalommal (A Lidl-ben kapható Milbonát használtam)
- 1 dl víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 240 gramm durum spagetti tészta – fejenként 60 g spagettivel számoltam szárazon kimérve (A Lidl-ben kapható Combino-t használtam)
Elkészítés
- Először az oregánós sült sütőtök kockákat készítsd el. Recept itt.
- A fagyasztott spenótot tedd egy lábasba. Önts rá egy kevés vizet és adj hozzá egy teáskanál sót. Forrald fel és főzd puhára. Majd csepegtesd le.
- A sonkát kockázd fel. A vöröshagymát tisztítsd meg és vágd apró kockákra. A fokhagymát tisztítsd meg és szeleteld fel. Ezeket mind tedd a tűzhely közelébe, hogy kéznél legyen és csak bele kelljen tenni a serpenyőbe.
- Vegyél elő egy magas falú serpenyőt és löttyintsd bele az olívaolajat. Tedd rá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd aranybarnára. Add hozzá a sonkát és ezzel is pirítsd át. Add hozzá a lisztet. Ezt kevergetve pirítsd le. Öntsd hozzá a vizet és keverd el egyből. Hagyd, hogy kicsit besűrűsödjön, majd öntsd bele a tejszínt. Egyből keverd is el.
- Öntsd hozzá a spenótot, és a sütőtök kockákat. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Keverd át és pár perc után már készen is van.
- Sós vízben főzz ki hozzá durum spagettit.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!