Spenótos-sütőtökös spagetti, sonkával

Laktató és egészséges
Spenótos-sütőtökös spagetti sonkával

Az őszi-téli időszak talán egyik legolcsóbb és legegészségesebb étele a sütőtök. Amíg kapható érdemes kihasználni ezt a nagyszerű alapanyagot. Korábban már írtam róla, hogy mennyire egészséges és diétás is: >>> Miért érdemes sütőtököt fogyasztani? A spenót zöld színével nem csak jól passzol a sütőtök színéhez, hanem ízben és vitaminokban is remekül kiegészíti. Próbáld ki ezt a színes és egészséges receptet!

spagetti zöldségekkel

Tipp: Húsmentes napokon a sonkát el is hagyhatod. 

sütőtökös spagetti és spenót

Ha diétázol vagy valamiért nagyon kell a szénhidrátra figyelned, akkor tudd, hogy ez az étel egy adagban 62 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez egy tartalmas, laktató ebéd. Felezd meg az adagot, ha neked túl sok ez a szénhidrát.

Tovább is van, mondjam még?

Én nagyon szeretem sütőtököt spenóttal kombinálni. A spenót egy másik kedvenc alapanyagom, ami szuper egészséges. Készítettem már egy ilyen fincsi lasagne receptet is: >>> Spenótos-fetás lasagne sütőtökkel

vegetáriánus receptek
Spenótos-sütőtökös spagetti sonkával

Spenótos-sütőtökös spagetti, sonkával

Laktató és egészséges ebéd
Elkészítés:40 minutes
Étkezés: Ebéd
Konyha: mediterrán
Típus: őszi, spenótos, sütőtökös, téli
Adag: 4 adag
Kalória: 507kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • Oregánós sült sütőtök (300 g tökből) (recept a leírásban)
  • 300 gramm fagyasztott spenót porció
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 g fekete erdei sonka vagy más magas hústartalmú füstölt sonka
  • 1 evőkanál zabpehelyliszt
  • 200 ml tejszín – 22%-os zsírtartalommal (A Lidl-ben kapható Milbonát használtam)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 240 gramm durum spagetti tészta – fejenként 60 g spagettivel számoltam szárazon kimérve (A Lidl-ben kapható Combino-t használtam)

Elkészítés

  • Először az oregánós sült sütőtök kockákat készítsd el. Recept itt.
  • A fagyasztott spenótot tedd egy lábasba. Önts rá egy kevés vizet és adj hozzá egy teáskanál sót. Forrald fel és főzd puhára. Majd csepegtesd le.
  • A sonkát kockázd fel. A vöröshagymát tisztítsd meg és vágd apró kockákra. A fokhagymát tisztítsd meg és szeleteld fel. Ezeket mind tedd a tűzhely közelébe, hogy kéznél legyen és csak bele kelljen tenni a serpenyőbe.
  • Vegyél elő egy magas falú serpenyőt és löttyintsd bele az olívaolajat. Tedd rá a vöröshagymát és a fokhagymát, majd pirítsd aranybarnára. Add hozzá a sonkát és ezzel is pirítsd át. Add hozzá a lisztet. Ezt kevergetve pirítsd le. Öntsd hozzá a vizet és keverd el egyből. Hagyd, hogy kicsit besűrűsödjön, majd öntsd bele a tejszínt. Egyből keverd is el.
  • Öntsd hozzá a spenótot, és a sütőtök kockákat. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval. Keverd át és pár perc után már készen is van.
  • Sós vízben főzz ki hozzá durum spagettit.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 507 kalória
Fehérje: 17  gramm
Szénhidrát: 62 gramm
Zsír: 20 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?