Spenótos-fetás lasagne sütőtökkel
tuti, hogy kérni fogsz még egy adagot belőle!
Bármennyire is diétázom, azért a lasagne témában olyan vagyok, mint Garfield. Nem tudok lemondani róla. Szerencsére a lasagne az egészséges táplálkozásba belefér. Arra kell ügyelni, hogy durum búzából készült lasagne lapot használj hozzá és amennyire lehet, csökkentsd a zsírtartalmát. Ezúttal egy újabb vega lasagna készült nálam. A vega lasagna mexikói szósszal recept után rájöttem, hogy annyi minden jósággal lehet még tölteni ezeket a tésztalapokat! Jöjjön most egy olyan verzió, amiben kétféle zöldség is van (spenót és sütőtök). A krémes feta, valamint a sajtszósz úgy összehozza őket, hogy tuti, hogy kérni fogsz még egy adagot!
Spenótos-fetás lasagne sütőtökkel
Hozzávalók
- 9 db (190 g) lasagne lap (durum búzalisztből)
- 450 g fagyasztott spenót porció (ez egy zacskónyi)
- 1 csipet só a spenótra
- 1 csipet őrölt szerecsendió a spenótra
- 170 g feta sajt
- 100 g light trappista sajt a tetejére
A sült sütőtök kockákhoz:
- 1 kg sütőtök (ez egy kisebb darab súlya, miután meghámoztam és kibeleztem)
- 1 tesákanál olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet szárított, morzsolt oregánó
A sajtszószhoz:
- 3 dl tej (1,5%-os)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 50 g light trappista sajt
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés
- Még az elején kapcsold be a sütőt, és melegítsd fel 200°C-ra (alsó és felső sütés, légkeveréssel).
- A sütőtököt mosd meg és vágd olyan nagyobb darabokra, hogy könnyebb legyen meghámozni. Én általában ketté vágom, majd még négy részre. Így könnyebben kézbe lehet venni és hámozni. Szedd ki a belsejét, vagyis a magokat. Vágd nagyobb kockákra a megtisztított tököt, majd terítsd el egy sütőpapírral bélelt tepsin. Locsold meg olívaolajjal, sózd és szórd meg morzsolt oregánóval. Süsd az előmelegített sütőben addig, amíg meg nem pirul.
- Közben a fagyasztott spenótot tedd egy lábosba. Önts rá egy pohár vizet és adj hozzá egy csipet sót. Fedő alatt párold meg, majd öntsd le róla a vizet és csepegtesd le. Szórd meg őrölt szerecsendióval és tedd félre.
- Jöhet a sajtszósz elkészítése! A tejet melegítsd meg. Nem kell felforralni, csak legyen forró. Egy kis nyeles lábosban forrósíts fel két evőkanálnyi olívaolajat, szórd bele a zabpehelylisztet, keverd el és kicsit pirítsd meg. Add hozzá a tejet apránként, és keverd csomómentesre. Vedd le a tűzről, és keverd bele a sajtot és a fűszereket, majd tedd félre.
- Vegyél elő egy hőálló tálat vagy tepsit és az aljára tegyél egy merőkanálnyit a sajtszószból, majd terítsd el egyenletesen. Tegyél rá három darab lasagne lapot.
- A lasagne lapokra öntsd rá az előkészített spenót felét. Majd add hozzá a sült sütőtök kockák felét. Morzsold rá a feta sajt felét.
- Ezután tegyél rá ismét 3 lasagne lapot és ismételd meg a fentit.
- Végül zárd 3 lasagne lappal és ezt már öntsd le a sajtszósszal. Terítsd el alaposan és szórd meg a tetejét a maradék reszelt sajttal.
- Fedd le egy alufóliával, hogy ne süljön meg nagyon a teteje és tedd be az előmelegített sütőbe. Süsd kb. 40 percig.
- Ha már langyosra hűlt, akkor szeleteld fel.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!