Olasz rakott padlizsán (Parmigiana di melanzane)

A parmiggiana di melanzane (ejtsd: pármidzsáná di melánzáne) az olaszok rakott padlizsánja, amelyet főként előételként fogyasztanak. Ez a könnyű, húsmentes étel tökéletesen beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Szuper választás akkor is, ha egy ízletes, diétás vacsorát szeretnél készíteni. Hússal és főtt tojással is vannak változatai. Szerintem érdemes előtte kipróbálni az eredeti receptet. Ez csupán három összetevő: grillezett padlizsán, fűszeres paradicsomszósz és karakteres ízvilágú parmezán sajt. Ha szereted az olasz ízeket, akkor ezt imádni fogod!

30 perces vacsorák

Olasz rakott padlizsán (Parmigiana di melanzane)

Szuper olasz recept diétásan. Vacsorára is tökéletes!
Elkészítés:1 hour 50 minutes
Étkezés: Vacsora
Konyha: olasz
Típus: gluténmentes, húsmentes
Adag: 3 adag
Kalória: 249kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 1 db padlizsán (válassz nagyobb darabot, körülbelül 370 g)
  • 1 evőkanál (a besózáshoz)
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 500 ml Happy Frucht paradicsompüré (ez cukormentes)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet morzsolt oregánó
  • 1 csipet morzsolt bazsalikom
  • 125 g mozzarella (light)
  • 70 g parmezán sajt (ehhez a recepthez Grana Padano-t használtam)

Elkészítés

  • A padlizsánt mosd meg, és vágd le a szárát.
  • Hosszában szeleteld fel. Vágj vékony szeleteket és sózd be alaposan, majd tedd egy szűrőbe és hagyd, hogy a só hatására levet engedjen, a lé pedig lecsöpögjön róla egy edénybe. Érdemes valamilyen nehezéket is rátenned, hogy még több levet kipréselj belőle. Fedd le például egy tányérral és a tányérra tegyél egy kiló lisztet. Hagyd így csepegni legalább egy órán át.
  • Ha már lecsepegett a padlizsán leve, akkor bő vízben mosd le a szeleteket, és szárítsd meg egy papírtörlőn vagy konyharuhán. Ha nedvesek, akkor nem fognak szépen megsülni.
  • Forrósíts fel egy grillserpenyőt. Locsolj bele egy kevés olívaolajat, és grillezd meg a megszárított padlizsánszeletek mindkét oldalát. Szedd ki egy tányérra vagy ha a paradicsomszószt előbb elkészíted, akkor teheted egyből a hőálló tálba is.
  • A paradicsompürét öntsd egy kisebb lábosba. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és tűzhelyen forrald össze a hozzávalókat. Adj hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát is. Tedd félre.
  • Vegyél elő egy kisebb méretű hőálló tálat, és locsolj bele egy kevés olívaolajat. A paradicsomszószból tegyél bele pár kanállal, és kend el. A szósz tetejére tegyél a grillezett padlizsánszeletekből, majd kanalazz rá a paradicsomszószból. Szórd meg reszelt parmezánnal. Újabb réteg padlizsánszeletet tegyél rá, majd kanalazd rá a maradék paradicsomszószt. Szórd meg parmezán sajttal és tedd rá a felszeletelt mozzarellát is.
  • 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig süsd.
  • Miután kivetted a sütőből, pihentesd még legalább 20 percig és utána szépen fel tudod szeletelni.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 249 kalória
Fehérje: 20 gramm
Szénhidrát: 13 gramm
Zsír: 13 gramm
 
Recept és ételfotók: Földi Rita

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

One Comment

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?