Brassói aprópecsenye sütőben sütve

Így lehet egészségesen, diétásan elkészíteni
brassói aprópecsenye

A brassói aprópecsenye többféleképpen készülhet. Mutatom, hogy mi kell ahhoz, hogy egy alacsonyabb zsírtartalmú de mégis finom ételt kapjál. Próbáld ki te is!

brassói aprópecsenye sütőben sütve

A brassói aprópecsenye eredete

A recept neve valahogy csábít arra, hogy az ember utánajárjon az eredetének. Szaftos sztorit nem találtam, csak ezt írja a Wikipédia:

,,A legvalószínűbb elmélet szerint a brassói aprópecsenye receptjét Gróf Nándor vasutasszakács találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel).

Annyi talán biztos, hogy ez egy magyar recept.

Milyen húsból készül a brassói aprópecsenye?

A régi receptes könyvek írnak mindenfélét. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ezeken az idejétmúlt lapokon. Marhatokányt és bélszínt is említenek. Az új szakácskönyvekben már szűzpecsenye szerepel és mi is ezt tanultuk a szakács iskolában. Ez egy költségesebb alapanyag. Ha erre nincs módunk, akkor lapocka is megfelel. Ha viszont igazán diétásra akarod készíteni, akkor sertésszűz vagy esetleg a csirkemell a te alapanyagod.

Hogyan lehet diétás a brassói aprópecsenye?

A diétázók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a fehérjét csak egyféle forrásból, a csirkemellből viszik be. Ennek megvan az az előnye, hogy a csirkemellnek nagyon alacsony a zsírtatalma. A sertéshúsokban általában sokkal több zsír van, de vannak olyan részei, amelyeknek még egész jó a zsírtartalma. Nézzük a számokat!

sertéshús kalória tartalma

A fenti táblázatból látható, hogy 100 g sertésszűz és 100 g csirkemell ugyanannyi (120 kalória). A sorból a sertéslapocka nem csak magas kalóriatartalmával (148 kalória) hanem magas zsírtartalmával is kitűnik a többi közül. 100 g sertéslapocka 2,7x több gramm zsírt tartalmaz, mint 100 g csirkemell. Tehát, ha választanom kellene a három húsfajtából egy egészséges, diétás ételhez, akkor a csirkemellet választanám. Ebből is remek brassói aprópecsenye készülhet. Viszont érdemes minél többféle húst enni, hogy többféle tápanyagot vigyünk be be a szervezetünkbe. A sertéshús aminosav-összetétele jobb, mint csirkemellé és ásványi anyagtartalma is más, például vasban gazdag. Érdemes a sertéshússal is változatossá tenni az étkezésünket és ha már egy olyan hagyományos receptről van szó, mint a brassói aprópecsenye, akkor szerintem nyugodtan választhatunk hozzá egy sertésszüzet, ha a pénztárcánk megengedi. A sertészszűz kalóriában ugyanannyi, mint a csirkemell, fehérjében viszont több, mint a lapocka és zsírban is kevesebb, mint a lapocka.

Tehát arra a kérdésre, hogy hogyan lehet diétás a brassói aprópecsenye négy válaszom is van:

  1. Készítsd sertészszűzből (vagy esetleg csirkemellből).
  2. A szalonnát hagyd ki belőle (olívaolajat használj a sütéshez).
  3. Olajban pácolásban, majd sütőben sütve kevesebb zsiradékot használhatsz, mintha hirtelen sütnéd ki olajban.
  4. A burgonya magas glikémiás indexű és nem diétás köret, ezt helyetessítsd zellerrel, vagy ha nem akarod teljesen elhagyni, akkor legalább a felét cseréld zellere.
brassói aprópecsenye és édesköménysaláta

Tipp: Próbáld ki ezzel édeskömény salátával!

Életmódváltó Csomag
brassói aprópecsenye

Brassói aprópecsenye sütőben sütve

Egyszerű és finom
Elkészítés:2 hours
Étkezés: Ebéd
Konyha: magyar
Típus: sertéshúsos
Adag: 2 adag
Kalória: 529kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 500 g sertésszűz
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 dl víz
  • 4 db kisebb méretű krumpli
  • ½ zellergumó
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

  • A húst tisztítsd meg és kockázd fel.
  • Tedd egy hőálló tálba. Fűszerezd sóval, borssal és 2 gerezd zúzott fokhagymával, majd locsold meg az olívaolajjal. Keverd át alaposan. 1-2 órát érdemes hűtőben pácolni.
  • Sütés előtt önts rá egy kevés vizet és fedd le alufóliával. Tedd be a 200 ℃-ra előmelegített sütőbe.
  • 30 perc után add hozzá a megtisztított és felkockázott krumplit és zellert, valamint a maradék fokhagymagerezdeket is egyben.
  • Süsd tovább 15 percig, majd vedd le a fóliát és keverd át.
  • Süsd további 15 percig alufólia nélkül is.

Diétánál erre figyelj!

1 adag 
Energia: 529 kalória
Fehérje: 57 gramm
Szénhidrát: 42 gramm
Zsír: 15 gramm  

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?