Brassói aprópecsenye sütőben sütve
Így lehet egészségesen, diétásan elkészíteni
A brassói aprópecsenye többféleképpen készülhet. Mutatom, hogy mi kell ahhoz, hogy egy alacsonyabb zsírtartalmú de mégis finom ételt kapjál. Próbáld ki te is!
A brassói aprópecsenye eredete
A recept neve valahogy csábít arra, hogy az ember utánajárjon az eredetének. Szaftos sztorit nem találtam, csak ezt írja a Wikipédia:
,,A legvalószínűbb elmélet szerint a brassói aprópecsenye receptjét Gróf Nándor vasutasszakács találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel).
Annyi talán biztos, hogy ez egy magyar recept.
Milyen húsból készül a brassói aprópecsenye?
A régi receptes könyvek írnak mindenfélét. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ezeken az idejétmúlt lapokon. Marhatokányt és bélszínt is említenek. Az új szakácskönyvekben már szűzpecsenye szerepel és mi is ezt tanultuk a szakács iskolában. Ez egy költségesebb alapanyag. Ha erre nincs módunk, akkor lapocka is megfelel. Ha viszont igazán diétásra akarod készíteni, akkor sertésszűz vagy esetleg a csirkemell a te alapanyagod.
Hogyan lehet diétás a brassói aprópecsenye?
A diétázók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy a fehérjét csak egyféle forrásból, a csirkemellből viszik be. Ennek megvan az az előnye, hogy a csirkemellnek nagyon alacsony a zsírtatalma. A sertéshúsokban általában sokkal több zsír van, de vannak olyan részei, amelyeknek még egész jó a zsírtartalma. Nézzük a számokat!
A fenti táblázatból látható, hogy 100 g sertésszűz és 100 g csirkemell ugyanannyi (120 kalória). A sorból a sertéslapocka nem csak magas kalóriatartalmával (148 kalória) hanem magas zsírtartalmával is kitűnik a többi közül. 100 g sertéslapocka 2,7x több gramm zsírt tartalmaz, mint 100 g csirkemell. Tehát, ha választanom kellene a három húsfajtából egy egészséges, diétás ételhez, akkor a csirkemellet választanám. Ebből is remek brassói aprópecsenye készülhet. Viszont érdemes minél többféle húst enni, hogy többféle tápanyagot vigyünk be be a szervezetünkbe. A sertéshús aminosav-összetétele jobb, mint csirkemellé és ásványi anyagtartalma is más, például vasban gazdag. Érdemes a sertéshússal is változatossá tenni az étkezésünket és ha már egy olyan hagyományos receptről van szó, mint a brassói aprópecsenye, akkor szerintem nyugodtan választhatunk hozzá egy sertésszüzet, ha a pénztárcánk megengedi. A sertészszűz kalóriában ugyanannyi, mint a csirkemell, fehérjében viszont több, mint a lapocka és zsírban is kevesebb, mint a lapocka.
Tehát arra a kérdésre, hogy hogyan lehet diétás a brassói aprópecsenye négy válaszom is van:
- Készítsd sertészszűzből (vagy esetleg csirkemellből).
- A szalonnát hagyd ki belőle (olívaolajat használj a sütéshez).
- Olajban pácolásban, majd sütőben sütve kevesebb zsiradékot használhatsz, mintha hirtelen sütnéd ki olajban.
- A burgonya magas glikémiás indexű és nem diétás köret, ezt helyetessítsd zellerrel, vagy ha nem akarod teljesen elhagyni, akkor legalább a felét cseréld zellere.
Tipp: Próbáld ki ezzel édeskömény salátával!
Brassói aprópecsenye sütőben sütve
Hozzávalók
- 500 g sertésszűz
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0,5 dl víz
- 4 db kisebb méretű krumpli
- ½ zellergumó
- 4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A húst tisztítsd meg és kockázd fel.
- Tedd egy hőálló tálba. Fűszerezd sóval, borssal és 2 gerezd zúzott fokhagymával, majd locsold meg az olívaolajjal. Keverd át alaposan. 1-2 órát érdemes hűtőben pácolni.
- Sütés előtt önts rá egy kevés vizet és fedd le alufóliával. Tedd be a 200 ℃-ra előmelegített sütőbe.
- 30 perc után add hozzá a megtisztított és felkockázott krumplit és zellert, valamint a maradék fokhagymagerezdeket is egyben.
- Süsd tovább 15 percig, majd vedd le a fóliát és keverd át.
- Süsd további 15 percig alufólia nélkül is.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!