Muffin alaprecept
Cukormentes és teljes kiőrlésű liszttel készült
Egy muffin alaprecept olyan, mint egy jó, éles kés: minden háztartásba kell egy (vagy akár több is). A Cukormentes áfonyás muffin receptem után még tovább finomítottam a tökéletes muffin kialakításán. Egy kicsivel több vajat tettem bele, hogy ne morzsálódjon annyira. A korábbi recept zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű liszt keveréke volt. Ez most csak egyféle liszttel, teljes kiőrlésű búzaliszttel készült. Próbáltam cukorral is. Akkor sokkal ropogósabb lett a teteje. A cukor ugyanis karamellizálódott. A xilit nem tud karamellizálódni, cserébe viszont diétás.
Muffin alaprecept
Alaprecept, amibe tehetsz
- gyümölcslekvárt, akár gyümcsölcsöt is,
- vanília vagy csoki-pudingot,
- vagy bármi mást, amit megkívánnál.
Sőt, még pohárkrémbe is teheted, mert tökéletesen helyettesíti a piskótát. Nézd meg itt: Joghurtos pohárkrém diétás piskótával
Mikor fogyaszd?
Ha diétázol, akkor egy darabot tízóraira vagy uzsonnára javaslok.
Muffin alaprecept
Hozzávalók
- 130 g teavaj vagy más 82%-os zsírtartalmú vaj (kókuszolaj is jó)
- 150 g xilit (más néven nyírfacukor)
- 2 db tojás (L-es méretűt használtam)
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (Nagyi Titka)
- 1 pohár (125 g) natúr joghurt (Danone Activia krémes natúr-t használtam)
- 8 g sütőpor
Választható gyümölcsök például:
- 120 g alma (apró kockákra vágva)
- 200 g eper
- 140 g áfonya
- 80 g gyümölcslekvár (xilettel édesítve vagy bármilyen cukormentes)
Elkészítés
- Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. (Nálam alsó-felső és légkeverés módban sült.)
- A vajat kockázd fel, és olvaszd fel egy lábasban. Ne legyen forró, csak langyos.
- Vegyél elő egy nagyobb keverőtálat. Öntsd bele a xilitet. Add hozzá az olvasztott vajat és egy habverő segítségével keverd habosra.
- Add hozzá az egész tojásokat. Habverővel habosítsd tovább.
- Add hozzá a lisztet, majd szórd bele a sütőport is. Öntsd hozzá a natúr joghurtot. Keverd át egy fakanállal. Krémesnek kell lennie.
- Vedd elő a muffin sütőformát. (Én szilikonos formát használok és ezt teszem bele egy fém formába.) Egy kanál segítségével töltsd bele a masszát a szilikonos formákba. 12 db formát tölts meg.
- A megtöltött formákat tedd be a sütőbe és 180 ℃-on 30 perc alatt süsd meg
- Ha kész, akkor vedd ki és hagyd teljesen kihűlni.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Elég szkeptikusan indultam a recept elkészítésének, mert nekem a teljes kiőrlésű liszttel készült sütik valahogy sosem sikerültek, túlságosan tömörek lettek, összességében sem volt túl jó az ízviláguk, plusz ennél próbáltam ki először a xilitet. Nagyon kellemesen csalódtam. Az alapreceptet készítettem el, a muffin gyönyörűen feljött, könnyű a szerkezete, a xilit pedig abszolút hozza az édes ízt, sőt, nekem talán ezzel a mennyiséggel kicsit édes is lett. A család férfi tagjai alapból meg se kóstolnak semmit, aminél elhangzik a diéta, teljes kiőrlés vagy édesítőszer kifejezés, de ezt mindketten nézegették, hogy nagyon jól néz ki, a fiamnak pedig kifejezetten bejött az íze, ami nála külön dicsérettel ér fel. Nagyon bízom benne, hogy hosszú távon ez neki is jó alternatíva lehet a rengeteg cukros, fehér lisztes édesség kiváltására. Köszönöm, hogy megosztottad a receptet!
Kedves Kata! Örülök, hogy tetszett a recept. Nagyon köszönöm a visszajelzést. Ez értékes és hasznos számomra.