Muffin alaprecept

Cukormentes és teljes kiőrlésű liszttel készült
muffin alaprecept

Egy muffin alaprecept olyan, mint egy jó, éles kés: minden háztartásba kell egy (vagy akár több is). A Cukormentes áfonyás muffin receptem után még tovább finomítottam a tökéletes muffin kialakításán. Egy kicsivel több vajat tettem bele, hogy ne morzsálódjon annyira. A korábbi recept zabpehelyliszt és teljes kiőrlésű liszt keveréke volt. Ez most csak egyféle liszttel, teljes kiőrlésű búzaliszttel készült. Próbáltam cukorral is. Akkor sokkal ropogósabb lett a teteje. A cukor ugyanis karamellizálódott. A xilit nem tud karamellizálódni, cserébe viszont diétás.

muffin áfonyával
A képen látható muffin belsejében cukormentes áfonya dzsem lakozik. Mennyeien finom!

Muffin alaprecept

Alaprecept, amibe tehetsz

  • gyümölcslekvárt, akár gyümcsölcsöt is,
  • vanília vagy csoki-pudingot,
  • vagy bármi mást, amit megkívánnál.

Sőt, még pohárkrémbe is teheted, mert tökéletesen helyettesíti a piskótát. Nézd meg itt: Joghurtos pohárkrém diétás piskótával 

Mikor fogyaszd?

Ha diétázol, akkor egy darabot tízóraira vagy uzsonnára javaslok.

Fitnesz Édességek e-book
muffin alaprecept

Muffin alaprecept

Cukormentes és teljes kiőrlésű búzaliszttel
Elkészítés:40 minutes
Étkezés: Dessert
Konyha: amerikai
Típus: elviteles étel, húsmentes
Adag: 12 darab
Kalória: 188kcal
5 from 1 vote
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 130 g teavaj vagy más 82%-os zsírtartalmú vaj (kókuszolaj is jó)
  • 150 g xilit (más néven nyírfacukor)
  • 2 db tojás (L-es méretűt használtam)
  • 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (Nagyi Titka)
  • 1 pohár (125 g) natúr joghurt (Danone Activia krémes natúr-t használtam)
  • 8 g sütőpor

Választható gyümölcsök például:

  • 120 g alma (apró kockákra vágva)
  • 200 g eper
  • 140 g áfonya
  • 80 g gyümölcslekvár (xilettel édesítve vagy bármilyen cukormentes)

Elkészítés

  • Első lépésként melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. (Nálam alsó-felső és légkeverés módban sült.)
  • A vajat kockázd fel, és olvaszd fel egy lábasban. Ne legyen forró, csak langyos.
  • Vegyél elő egy nagyobb keverőtálat. Öntsd bele a xilitet. Add hozzá az olvasztott vajat és egy habverő segítségével keverd habosra.
  • Add hozzá az egész tojásokat. Habverővel habosítsd tovább.
  • Add hozzá a lisztet, majd szórd bele a sütőport is. Öntsd hozzá a natúr joghurtot. Keverd át egy fakanállal. Krémesnek kell lennie.
  • Vedd elő a muffin sütőformát. (Én szilikonos formát használok és ezt teszem bele egy fém formába.) Egy kanál segítségével töltsd bele a masszát a szilikonos formákba. 12 db formát tölts meg.
  • A megtöltött formákat tedd be a sütőbe és 180 ℃-on 30 perc alatt süsd meg
  • Ha kész, akkor vedd ki és hagyd teljesen kihűlni.

Diétánál erre figyelj!

1 adag (natúran, tehát lekvár és gyümölcs nélkül)
Energia: 188 kalória
Fehérje: 4  gramm
Szénhidrát: 23 gramm
Zsír: 8 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

2 Comments

  1. 5 stars
    Elég szkeptikusan indultam a recept elkészítésének, mert nekem a teljes kiőrlésű liszttel készült sütik valahogy sosem sikerültek, túlságosan tömörek lettek, összességében sem volt túl jó az ízviláguk, plusz ennél próbáltam ki először a xilitet. Nagyon kellemesen csalódtam. Az alapreceptet készítettem el, a muffin gyönyörűen feljött, könnyű a szerkezete, a xilit pedig abszolút hozza az édes ízt, sőt, nekem talán ezzel a mennyiséggel kicsit édes is lett. A család férfi tagjai alapból meg se kóstolnak semmit, aminél elhangzik a diéta, teljes kiőrlés vagy édesítőszer kifejezés, de ezt mindketten nézegették, hogy nagyon jól néz ki, a fiamnak pedig kifejezetten bejött az íze, ami nála külön dicsérettel ér fel. Nagyon bízom benne, hogy hosszú távon ez neki is jó alternatíva lehet a rengeteg cukros, fehér lisztes édesség kiváltására. Köszönöm, hogy megosztottad a receptet!

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?