Csokis zabkása
Alaprecept diétásan
A csokis zabkása az egyik kedvenc ételem. Életmódváltásom kezdetén még csak reggelire fogyasztottam. Lassú felszívódású szénhidrátjaival tökéletes napindító. Ilyenkor teszek bele még egy kis mandulát vagy diót is. Később rájöttem, hogy nekem estére is szükségem van a lassú felszívódású szénhidrátokra, így vacsorára is jó választás a zabkása. Ilyenkor nem teszek már bele magvakat, hanem inkább fehérjeport adok hozzá. Ugyanígy teszek, ha edzés után szeretnék még valamit enni. Néha ekkor is zabkását készítek. Tehát edzés után is jó a zabkása. Leírom az alapreceptemet, amit Te is bátran alakíthatsz a kedvedre. Ha egyszer elkészíted, akkor rájössz, hogy sokkal finomabb, mint a bolti, előre elkészített por. Ráadásul ez egészséges és pénztárcabarát is. Érdemes kipróbálni!
A bolti, készen kapható zabkásák általában finomszemű (más néven aprószemű) zabból készülnek. Egy ideig csak ezt a kisszeműt használtam, majd észrevettem, hogy hiába eszem meg annak tudatában, hogy majd eltelít és csak órák múlva éhezek meg, ez nem vált be. Nagyon hamar megéheztem tőle. Rájöttem, hogy a finomszemű zabpehely kevesebb rostot tartalmaz, mint a nagyszemű. Az állaga miatt megtartottam a kis szemű zabpelyhet is, mert ettől lesz igazán kásás, viszont reggelinél mindenképpen fele-fele arányban használom már a nagyszemű zabpehellyel, hogy elegendő rostot és lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazzon.
Csokis zabkása
Hozzávalók
- 2 evőkanál (20 g) teljes kiőrlésű kis szemű zabpehely (más néven finom szemű vagy apró szemű)
- 2 evőkanál (20 g) teljes kiőrlésű nagy szemű zabpehely (Ez azért kell, hogy igazán lassú felszívódású legyen. Ugyanis a kis szemű zabpehelynél sokkal rostosabb a nagy szemű)
- 100 ml mandulatej (vagy más növényi tej)
- 50 ml víz (használhatsz 150 ml tejet is, de ha csökkentenéd a kalóriákat akkor 50 ml legyen ebből víz)
- 1 teáskanál (4 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal) – nálam a Castello jött be (Lidl-ben kapható)
- 1 csipet őrölt fahéj (Ha nincs, akkor elhagyhatod, de a fahéj zsírégető hatású, szóval érdemes beletenni.)
- 1 evőkanál (13 g) xilit (vagy négyszeres erejű édesítő vagy folyékony édesítőszer)
Elkészítés
- Öntsd a kedvenc reggelizőtálkádba a mandulatejet és a vizet. Add hozzá a zabpelyheket és a xilitet is. Másfél percre tedd be a mikróba (vagy egy lábosban, tűzhelyen melegítsd fel.) Fontos, hogy forró legyen, mert így fog megpuhulni a zabpehely.
- Ha kész, keverd bele a kakaóport és a fahéjat. Hagyd állni kb. 10 percig, amíg a zabpehely megpuhul.
- Még langyosan érdemes elfogyasztani. Ha túl sűrű lenne, akkor vizet lehet még hozzáönteni.
- Tipp1: Tehetsz bele csokis fehérjeport is.
- Tipp2: Tehetsz bele egy banánt is, karikára vágva és fahéjjal megszórva.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!