Tepsis karaj cukkinivel, hagymás tejfölben sütve

Ezzel a hagymás tejfölös szósszal a hús puha, omlós lesz.
karaj cukkinivel

A tepsis karaj szerintem az egyik legegyszerűbben elkészíthető ebéd. Az elkészítésben csupán annyi a nehézség, hogy szerezz be jó minőségű sertéskarajt, ami már szeletelt és hártyázott is. Egy jó hentes valódi kincs. Kérd, hogy vágjon vékony szeleteket és akkor klopfolni sem kell. Ha piacra mész, akkor dobj még egy kis cukkinit is a kosárba, mert ez nagyon jól fog menni ehhez az ebédhez. A húst csak sózni és borsozni kell. Egy olívaolajjal meglocsolt tepsi aljára szépen elterülve várják majd, hogy betakard egy finom hagymás-tejfölös szósszal. Ha így teszel, akkor az amúgy száraz húsrész mennyei szaftokkal gazdagodik és puha, omlós lesz. Szóval bátran kend meg hagymás tejföllel. Ehhez csak annyi kell, hogy a tejfölbe keversz valamilyen hagymát. Jó választás az újhagyma karikákra vágva, vagy ha szezonja van, akkor a medvehagyma. (Ha nincs szezon, akkor a szárított medvehagyma is megteszi.) A tejfölre jön egy adag sajt és már mehet is be a sütőbe. Mindez leírva hosszú, de a gyakorlatban 10 perc alatt biztosan előkészülsz vele és utána már csak a sütőre kell várni. Érdemes kipróbálni.

tepsis karaj
Húsvéti ételek egészségesen
karaj cukkinivel

Tepsis karaj cukkinivel, hagymás tejfölben sütve

Egyszerűen elkészíthető ebéd
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Ebéd
Konyha: magyar
Típus: sertéshúsos
Adag: 4 adag
Kalória: 651kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 4 szelet (400 g) csont nélküli sertéskaraj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • olaszos fűszersó tengeri sóval (Kotányi)
  • őrölt fekete bors
  • 2 db cukkini
  • 1 evőkanál mustár
  • 450 g tejföl (12%-os)
  • 3 szál újhagyma vagy ½ csokor medvehagyma
  • 1 zacskó (125 g) mozzarella (light)
  • 50 g sajt (light)

Köret

  • 2 zacskó basmati rizs (2 x 125 g) – más rizsfajta is jó

Elkészítés

  • A karajt ha szükséges, tisztítsd meg, vágd le az esetleg rajta maradt csontdarabokat és a zsírosabb részeket. Mosd meg, itasd le róla a vizet egy papírtörlővel. Fűszerezd be mindkét oldalát sóval és borssal.
  • Löttyints egy kis olívaolajat egy tepsibe és fektesd bele a karajszeleteket.
  • A cukkini szárát vágd le. Mosd meg és vágd ujjnyi karikákra. Szórj rá olaszos fűszersót (ha nincs ilyen otthon, akkor só és szárított bazsalikom is megteszi). Forgasd át ebben a fűszerben, majd terítsd el a cukkini szeleteket a karajon.
  • Vegyél elő egy keverőtálat és öntsd bele a tejfölt. Add hozzá a mustárt egy kevés sót (épp hogy kicsit legyen sós- nem kell sok bele), majd add hozzá hagymát – vagy szeletekre vágott újhagyma vagy medvehagyma finomra aprítva. Keverd össze és öntsd a cukkinis hús tetejére.
  • A tejföl tetejét szórd meg reszelt sajttal (ez lehet parmezán vagy bármilyen kemény sajt). Szeletelj fel egy mozzarellát és azt is tedd a tejfölre.
  • Takard be az egészet alufóliával és tedd 200℃-ra előmelegített sütőbe 50 percre. Vedd le róla az alufóliát és süsd még 10 percig fólia nélkül is, hogy a sajt ropogósra süljön a tetején.
  • Fogyaszd párolt rizzsel és savanyúsággal.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 651 kalória
Fehérje: 42 gramm
Szénhidrát: 56 gramm
Zsír: 28 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?