Morzsás karfiol
Krémes besamelben sült karfiol ropogós morzsatető alatt
A karfiolos ételek mindig megmenthetik a ,,Mit főzzek ma?” kezdetű, időnként feszültséget keltő beszélgetéseket. Érdemes az őszi szezonban mindig tartani otthon egy kis karfiolt (fagyasztottan is lehet), így pikk-pakk összedobhatsz egy krémes besamelben sült karfiolt ropogós morzsatető alatt. Nem annyira diétás, inkább kényeztető. Edzés utánra való, mert a zsírtartalma bizony kicsit megszaladt a parmezán sajttól. A szénhidráttartalma viszont egész baráti. Próbáld ki egy őszi ebédre!
Morzsás karfiol
Hozzávalók
- 1 nagy fej (1,1 kg) karfiol
- 80 g teljes kiőrlésű panírmorzsa
- 60 g vaj
- 40 g parmezán sajt
- olasz fűszerkeverék
A besamelhez
- 60 g vaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 300 ml tej (1,5%-os)
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt fehér bors
- só
Elkészítés
- A karfiolt szedd rózsáira majd mosd meg. Sós vízben főzd meg félig. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, mert a sülés közben is puhulni fog még.
- Közben vajazz ki egy kisebb hőálló tálat és szórd meg kb. 2 evőkanál teljes kiőrlésű morzsával.
- Ha a karfiol félig megpuhult, akkor csepegtesd le, és tedd a kikent tálba. Tedd félre.
- Reszeld le a parmezán sajtot. Tedd félre.
- Egy serpenyőben olvassz fel 60 g vajat, add hozzá a panírmorzsát, az olasz fűszerkeveréket és a reszelt parmezánt. Nem kell megsütni csak melegítsd össze. Tedd félre.
- Melegítsd fel a tejet. Egy nyeles lábosban olvaszd fel a 60 g vajat, add hozzá a lisztet és keverd el alaposan. Apránként öntsd hozzá a meleg tejet és kevergesd habverővel, hogy csomómentes krémet kapjál. Vigyázz, hamar le tud égni. Ha már nincsenek benne csomók, akkor fakanállal is keverheted. Ha már krémes állagú, akkor készen is van. Fűszerezd sóval, őrölt fehér borssal és szerecsendióval.
- Öntsd a besamelt a karfiol tetejére.
- Szórd meg a tetejét a morzsával.
- Tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 30-35 percig.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!