Zöldséges kuszkusz recept és fűszeres csirkecomb

Keleti ízvilág, ami feldobja a hétköznapi menüt!
zöldsége kuszkusz recept

Egy kuszkusz recept mindig jól jön, ha unod a krumplis vagy tésztás köreteket. Én zöldséges kuszkuszra vágytam a sok tésztás étel után, ami a héten volt. Viszont nem olyan receptet szerettem volna, mint a korábbi (Mennyei grillezett zöldségek chimichurri szósszal és kuszkusszal), hanem inkább valami keleti ízvilágra áhítoztam. Ha Te is feldobnád a hétköznapi menüt, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a receptet!

Kuszkusz recept

kuszkusz recept
Szerintem ez az eddigi legfinomabb kuszkusz recept, amit ettem. Nagyon jót tett neki a kurkuma és az is, hogy zöldséglevessel meglocsoltam. Ettől fűszeres és szaftos is lett.

Sokat nem bajlódtam a zöldségekkel. Mostanában fagyasztott zöldség mixeket vásárolok. Nem lustaságból, hanem inkább a változatosság miatt. Ezekből a zöldség keverékekből olasz, görög és mexikói stílusú is beszerezhető – tele finom és különleges zöldségekkel. (Aldiban és Lild-ben is kapható.) Csak egy serpenyőben fel kell melegíteni és készen is van. Most is így tettem, azzal a különbséggel, hogy a zöldség mixet (amiben bébikukorica, répa és brokkoli is megbújt) kurkumával ízesítettem és finoman lepirítottam. Ezt kevertem hozzá a párolt kuszkuszhoz, ami tudod, nem nagy tudomány, mivel 5 perc alatt elkészül (Kuszkusz főzése itt). Szóval a köret meg is volt nettó kb. 6 perc alatt.

vegetáriánus receptek

e-book (pdf)

Vegetáriánus ételek egészségesen

Ha húsmentesen étkezel, ha vega vagy, biztosan ismerős a szitu, amikor már alig találsz új receptet magadnak. A rántott gombából eleged van. Amit az éttermekben adnak vega kajaként az full unalmas, és valahogy neked sincs már ötleted, hogy mit főzzél otthon.

Ebből a receptfüzetből minden alkalomra tudsz majd vegetáriánus étel ötleteket meríteni.

Fűszeres csirkecomb

fűszeres csirkecomb és zöldséges kuszkusz

A csirkecomb viszont némileg több időt vett igénybe. Ezúttal nem mellet, hanem egy szaftosabb felsőcombot választottam hozzá. A bőrét eltávolítottam, mert sosem szoktam megenni. (Nem csak azért, mert sok benne a zsír és nem diétás, hanem azért sem, mert nem szeretem.) Az így kapott „pucér” csirkecombokat bemasszíroztam a kedvenc Kentucky fűszeremmel és egy kis olívaolajjal. 30 percig hagytam pácolni hűtőben, majd sütőbe dobtam és alufólia alatt omlósra pároltam és végül kicsit rá is pirítottam.

Kapros-joghurtos uborkasaláta

A fűszeres csirkecombhoz és a krémes kuszkuszhoz tökéletesen passzol egy joghurtos öntet. Ezt a kapros-joghurtos uborkasalátát készítettem el hozzá. Ezek az elemek mennyei ízkombinációt alkottak együtt.

zöldsége kuszkusz recept

Zöldséges kuszkusz és fűszeres csirkecomb

Kelezi ízvilág, ami feldobja a hétköznapi menüt
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Ebéd
Típus: csirkés
Adag: 4 adag
Kalória: 522kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

A fűszeres csirkecomboz:

  • 4 db csirke felsőcomb (400 g)
  • 20 g Kentucky szárnyas fűszersó (A Lidl-ben kapható Kania márkát használtam)
  • 1,5 evőkanál olívaolaj (a páchoz és a sütéshez is)

A zöldséges kuszkuszhoz:

  • 240 g kuszkusz (szárazon kimérve)
  • 400 ml víz
  • 1 kávéskanál
  • 2 merőkanálnyi zöldségleves vagy alaplé nagyon jó még hozzá (ha nincs, akkor egy kis sós meleg víz is megteszi)
  • 200 g fagyasztott zöldség mix
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • ½ csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

A fűszeres csirkecomb:

  • A csirkecombról távolítsd el a bőrét, majd mosd meg. Egy paptörlővel itasd le róla a nedvességet és jöhet a pácolás. A húst tedd egy keverőtálba, szórd meg a fűszerkeverékkel és locsolj rá olívaolajat. Masszírozd be, keverd el, majd a tálat fedd le fóliával és tedd legalább 30 perce a hűtőbe. Ha ez letelt, akkor egy hőálló tálban, alufóliával 200℃-os sütőben, lefedve párold 30 percig, majd utána fólia nélkül süsd még 10-15 percig.

A zöldséges kuszkusz:

  • Forralj fel 400 ml vizet egy kávéskanál sóval. Ha a víz felforrt, akkor vedd le a tűzhelyről, tedd bele a kuszkuszt. Fedd le, és hagyd állni 5 percig. Miután a kuszkusz megpuhult, egy villával óvatosan lazítsd fel a szemeket, hogy szép, levegős textúrát kapj.
  • A fagyasztott zöldségeket csak tedd egy magas falú serpenyőbe. Löttyints rá egy kevés olívaolajat és magas főfokon kezd el melegíteni. Először kiolvad, majd utána elkezd pirulni. Ha pirul már, akkor szórd meg kurkumával és pirítsd meg. Öntsd hozzá a párolt kuszkuszt és ha van egy kis zöldséglevesed vagy alapleved, akkor 2 merőkanálnyi folyadékkal még locsold meg, hogy ne legyen annyira száraz. Ha nincs, akkor egy kis sós meleg víz is jó. Keverd át alaposan és szórj rá friss, aprított petrezselyemzöldet.

A kapros-joghurtos uborkasaláta:

Diétánál erre figyelj!

1 adag (uborkasalátával együtt és 1 db csirke felsőcombbal számolva egy adagban)
Energia: 522 kalória
Fehérje: 33 gramm
Szénhidrát: 55 gramm
Zsír: 18 gramm

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?