Magyaros étel diétásan
Klasszikus magyar ételünk a lecsós sertésszelet. Tarhonyával vagy nokedlivel régen sok kisvendéglő étlapján megtalálható volt ez az étel. Manapság már eltűnt, de biztos vagyok benne, hogy sokaknál otthon is előkerül a ,,mit főzzünk ma?” kérdésre. A hagyományos recept füstölt szalonnával készül. Ezt a diétás verzióban kihagytam, és tarhonya helyett jázmin rizst készítettem hozzá. De akár bulgurral is finom lehet. Nekem a lecsó alapból nagy kedvenc. Nyáron sokszor készítek. A nyári lecsó pedig nemcsak tökkel vagy tojással tehető változatossá, hanem egy finom, sült karajszelettel is. Na, ki kívánta meg? 🙂
Lecsós karajszelet párolt jázmin rizzsel
Hozzávalók
- 4 szelet (400 g) csont nélküli sertéskaraj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 5 db TV paprika
- 5 db paradicsom
- 3 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 0,5 dl víz
- 1 csipet szárított, morzsolt majoránna
Köret
- 2 zacskó jázmin rizs (2 x 125 g)
Elkészítés
- A karajt tisztítsd meg, vágd le az esetleg rajta maradt csontdarabokat és a zsírosabb részeket. Mosd meg, itasd le róla a vizet egy papírtörlővel. A széleit fél centire vágd be és a húst is enyhén irdald be két helyen. Ezzel elkerülheted, hogy sütésnél felkunkorodjon a hús széle. Fűszerezd sóval és borssal. (Én néha fokhagyma granulátumot is teszek rá.) Tedd félre, amíg a többit elkészíted.
- A hagymát tisztítsd meg és vágd félbe, majd szeleted fel. Tedd félre.
- A paprikát mosd meg, vágd ki a csumáját és távolítsd el teljesen, úgy hogy két helyen hosszában szétvágod a paprikát. Ha jól csináltad, akkor 4 paprika szeletet kapsz. Kockázd fel ezeket. Tedd egy keverőtálba és tedd félre.
- A paradicsomot mosd meg, vágd ki a csumáját és vágd nagyobb kockákra. Tedd a paprika mellé.
- Vegyél elő egy magas falú serpenyőt, amit le is tudsz fedni. Öntsd bele az olajat és hevítsd fel. Tedd bele a karajszeleteket és süsd meg mindkét oldalukat aranybarnára. Ha elkészült akkor vedd ki a húst egy tálba. Fedd le a húst. A serpenyőből szedj ki minden apró húsdarabot, mert különben meg fog égni.
- A lábosba önts még egy kis olívaolajat és párold meg benne a hagymát. Húzd le a tűzhelyről, hogy ne érje hő, és keverj hozzá két teáskanál pirospaprikát. Alaposan keverd el, majd öntsd fel fél deci vízzel.
- Tedd vissza a tűzhelyre. Öntsd hozzá a paprikát és a paradicsomot. Sózd és borsozd meg, majd fedd le és magas hőfokon főzd.
- Amikor felforrt, tedd vissza a serpenyőbe a húsokat. Keverd el. Fedd le ismét, de vedd le felére a hőfokot. Lassan párold össze a húst és a zöldségeket is. Kb. 30 percet adj neki.
- A végén szórd meg morzsolt majorannával. Keverd el, kicsit hagyd állni és tálald párolt jázmin rizzsel.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!