Rakott tészta cukkinivel és padlizsánnal
Egy tészta a sütőből, ami nem lasagne!
Ha eddig a rakott tésztáról csak a lasagne jutott az eszedbe, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj egy másik tésztaételt is, amivel még a vendégeidet is elvarázsolhatod. Akár a húsmentes napokra keresel egy új ételt, akár vegaként kóstolnál meg nagyszerű ízeket, ez a Te recepted! Fűszeres zöldségek, paradicsomszószos tészta és krémes besamel varázsolja egy olyan ebéddé, amelyet a nyári napokon öröm lesz elfogyasztani.
Rakott tészta cukkinivel és padlizsánnal
Hozzávalók
- 150 g durum fusilli tészta
- 5-6 db csiperkegomba (kb. 100 g)
- 1 db közepes méretű cukkini (kb. 200 g)
- 2 db nagy méretű padlizsán (kb. 500 g)
- 1 db nagy méretű lilahagyma (kb. 170 g)
- fél citrom leve
- só
- őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A besamelmártáshoz:
- 2 evőkanál vaj (30 g)
- 2 evőkanál zabpehelyliszt (20 g)
- só
- 2,5 dl tej (1,5%-os)
A paradicsomszószhoz:
- 500 g cukormentes paradicsompüré
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt fekete bors
- szárított, morzsolt bazsalikom
- szárított, morzsolt oregánó
A tetejére
- 100 g light trappista sajt
Elkészítés
- A tésztát a csomagolás szerint főzd meg sós vízben, al dente-re. Szűrd le róla a vizet és tedd félre.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Mosd meg a cukkinit és vékonyan karikázd fel. Sózd, borsozd, és locsold meg olívaolajjal. Keverd össze alaposan, majd tedd félre és hagyd állni kb. 10 percig.
- Tisztítsd meg a gombát és vágd vékony szeletekre. Sózd, borsozd, és locsold meg olívaolajjal. Keverd össze alaposan, majd tedd félre és hagyd állni kb. 10 percig.
- Mosd meg a padlizsánt és vékonyan karikázd fel. Csepegtess rá néhány csepp citromlevet, hogy ne barnuljon meg. Sózd, borsozd, és locsold meg olívaolajjal. Keverd össze alaposan, majd tedd félre és hagyd állni kb. 10 percig.
- A lilahagymákat tisztítsd meg, majd vágd ketté és szeleteld fel. Sózd be, és keverd össze alaposan. Tedd félre.
- Készítsd el a paradicsomos mártást. Ehhez öntsd egy kisebb lábosba a paradicsompürét, ízesítsd sóval, őrölt feketeborssal, oregánóval és bazsalikommal. Forrósítsd fel, majd vedd le a tűzről és add hozzá a zúzott fokhagymát. Tedd félre.
- Készítsd el a besamelmártást. Ehhez forrald fel a tejet. Vegyél elő egy habverőt, és tegyél minden hozzávalót a tűzhely közelébe, mert a besamel készítésénél gyorsan kellenek majd. Ha minden megvan, akkor forrósítsd fel a vajat egy kisebb lábosban, majd add hozzá a lisztet. Rövid ideig pirítsd, majd öntsd fel a felforralt tejjel. Habverővel keverd csomómentesre, amíg mártás sűrűségű nem lesz. Végül sózd meg és tedd félre.
- Vegyél elő egy tepsit vagy egy hőálló, magasfalú üvegtálat. A tál alját vajazd ki, vagy kevés olívaolajjal locsold meg. Az aljára tedd a felszeletelt padlizsán felét, rá a besózott lilahagymát, majd a paradicsomszósz felét. Nyomkodd ki az olívaolajban eltett cukkinit és gombát, majd tedd a paradicsomszósz tetejére. Ezután következik a tészta, a maradék paradicsomszósz és a maradék padlizsán. A padlizsán tetején simítsd el a besamelmártást, végül reszelt sajttal szórd meg a tetejét. Takard le egy fóliával, és tedd be az előmelegített sütőbe. Süsd 200 °C-on 30 percig.
- 30 perc után vedd le róla a fóliát és süsd még 10 percig.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Kedves Rita
Elkészítettem, isteni finom lett.
Köszönet a receptér
Kedves Gyula! Nagyon köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy tetszik a recept.