A boldogság és a jó ételek nyomában
Májusban a boldogság nyomába eredtem. Kerestem ételekben (a friss eperben ott volt), italokban (egy levendulás üdítőben ott volt) és élményekben is (a Duna-parti sétákban ott volt). Voltak lazítós napok is májusban. Kimozdultam a komfortzónámból, fejlesztettem magam, türelmes voltam, kóstoltam finomakat és teljesen átlagosakat is, szomorú voltam, boldog voltam. Éltem. Ezekről szól ez a bejegyzés.
1. A hónap kiemelt témája: spárgaszezon és eperszezon
Májusban van egy szép zöld zöldségünk és egy piros színű gyümölcsünk, ami adja az ötleteket arra, hogy használjuk fel minél több recepthez. Én idén sztrájkoltam e tekintetben. Nem készítettem egyetlen spárgás receptet sem. Ennek oka az, hogy egyszerűen sajnáltam kiadni 1500 forintot egy köteg fonnyadt spárgára, amiből utána a felét elhámoztam volna. Nem láttam idén szép és kívánatos spárgákat a boltokban. Ha Te láttál és készítenél belőle egészséges recepteket, akkor itt van néhány tavalyi spárgás recept.
Tonhalas kuszkusz saláta spárgával
Tojásmuffin spárgával
Ez a tojásmuffin spárgával nagy kedvencem volt. Idén viszont fagyasztott brokkolival készítettem már.
Az eperrel pedig pont fordítva voltam. Annyira szép és finom szemeket találtam (főként helyi termelőknél), hogy nem akartam túlságosan feldolgozni egy receptben. Egyszerűen csak megettem magában. A ricottás pohárkrém például egy szuper recept, mert a friss eper mehet bele feldolgozás nélkül.
Diétás ricottás pohárkrém
2. A hónap gasztro-híre
Átrendeztem a blogom kategóriáit. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen és gyorsan megtaláljátok a recepteket étkezések és ételtípus szerint is. Én naponta ötször eszem. A reggeli, ebéd, vacsora mellé két kis étkezés (tízórai és uzsonna) tartozik. Gondoltam, másoknak is segítség, ha a receptjeimet étkezések szerint kategorizálom. Ezek mellé még az edzés előtti és az edzés utáni ételeket is egy csokorba gyűjtöttem. Bízom benne, hogy mindez Nektek is segít jobban megtalálni, amit kerestek. Számomra sokkal átláthatóbbá teszi, hogy mennyi féle tízórai vagy éppen vacsora receptből választhatok.
3. A hónap receptje
Édeskömény saláta zöld almával
Az édeskömény sokak kíváncsiságát felkelti az áruházak zöldségrészlegén, de kevesen vannak, akik haza is viszik és tudják, hogy mit kezdjenek vele a konyhában. Gyakori kérdés, hogy mit lehet készíteni az édeskömény gumójából. Segal Viktor könyvében (Színek és ízek) öt szuper receptet is találtam erre a kérdésre. Az egyik volt az a saláta, ami az inspirációt adta ehhez a recepthez. Előételnek, vagy húsos főételek, valamint halas ételek mellé ajánlom ezt a finom salátát.
4. A hónap tippje: hallgass podcastokat!
Én ebben a hónapban nagyon rákattantam. Jó ideje aggaszt, hogy alig van ember, akivel egy jót lehetne beszélgetni érdekes témákról vagy olyanról, ami felnyitja a szemem, tágítja a horizontomat. Rájöttem, hogy a mai világban erre ott a podcast. Google barátunkon le is kerestem, hogy milyen podcastokat érdemes hallgatni és e lista alapján el is kezdtem belevetni magam: A legjobb magyar podcastok szubjektív listája [2024]
Ebben a hónapban Bán András podcastje volt a kedvencem. A nyissak-e kiégve kávézót? című beszélgetés a Fabrik kávézó alapítójával készült és olyan kérdésekre adott számomra választ, amik már régóta fogalkoztattak. Ez egyik kedvenc mondatom ez volt:
,,Merjél belevágni bármibe. Olyan sokan vagyunk ezen a bolygón és ha valami jó is származhat ebből a túlnépesedésből, akkor talán az egyik az, hogy biztos találsz még 300 vagy 3000 embert, aki hasonlóan gondolkodik, mint te, vagy ugyanúgy fog tetszeni neki bármilyen kezdeményezés.”
itt tudod meghallgatni: halottnak a coach bán andrással – 124. nyissak-e kiégve kávézót? – Buru Évi – fabrik, nyitvatartás
5. A hónap gasztro-kalandja
Május a hamburgerek és a sült krumplik hónapja volt nálam. Igen, jól olvasod. Egy egészséges táplálkozással foglalkozó gasztroblogger is eszik ilyeneket. Néha. Na jó, májusban legalább háromszor ettem sült krumplit és hamburgert. A kedvencem az Ájj burger volt Kismaroson. Egy fél napos Duna-parti séta után nagyon jól tud esni egy kiadós burger. Utólag beláttam, hogy fél adagot kellet volna kérni belőle, mert akkora volt, hogy nekem három étkezés is kijött volna belőle.
Egy Korianderes Csirkeburger-t kósoltam. Ebben grillezett csirkemell, grillsajt, bacon, kígyóuborka, jégsaláta paradicsomkarika, dijoni szósz, lime-korianderes szósz volt.
Nem csak burger volt azért májusban. Egy nagyon finom levendulás italt is kóstoltam. A Békanő elnevezésű ital olyan, mint egy levendulás szénsavas limonádé. Először féltem tőle, hogy túl levendulás vagy túl édes lesz és hogy nem veszi el a szomjamat, ami igencsak nagy volt azon a napon, amikor kóstoltam. Az egy másik történet lenne, hogy mit kerestem a Gólyában az Ukmukfukk Zinefeszt-en. A gasztro-nál maradva: a Békanőt ajánlom, mert nagyon finom és egy különleges szomjoltó. Mondjuk a nevét nekem nem sikerült megjegyeznem. Azt hiszem, hogy békalét kértem a pultnál. 🙂 Ebben a posztban pedig békenőt írtam. (Javítottam.)
6. A hónap kérdése: neked mit jelent a boldogság?
Boldogság recept az élethez: kezdd egy csipet mosollyal a napot, és fejezd be egy nagy adag nevetéssel! Ilyen és ehhez hasonló okosságokat rengeteget olvastam már a közösségi média platformokon. Oké, de mégis hogyan csináljam? – Tettem fel a kérdést magamnak, majd kitaláltam. 15 tippet gyűjtöttem Neked egy csokorba a boldogságról, saját tapasztalatom alapján. Olvasd el itt: >> Boldogság tippek az egészséges élethez
7. A hónap fotója
Ez a kép Kismaroson készült a Duna-parton. A burger elfogyasztása után kiültünk egy kicsit megpihenni ide. Néztük az előttünk úszó hajókat. A távolban a Visegrádi Vár is látszott. Meleg, napsütötte délután volt. Na ez boldogság volt a javából! 🙂
Vigyázzatok magatokra! Találkozzunk júniusban is! Addig is főzzetek valami finomat a receptjeimből! >>> Diétás receptek
Szeretettel: Földi Rita
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!