Havi riport – 2024. február

Körforgás
körhinta Havi riport – 2024. február

Itt a második havi riport a 2024-es évből. Nagy elánnal belekezdtem ebbe az új formátumba januárban, de bevallom, hogy februárban már nagy erőt kellett vennem magamon az íráshoz. A lelkesedés, a motiváció hiánycikk lett. Ezért is gondoltam, hogy több motivációt próbálok belecsempészni ezekbe az írásokba. Mindenkinek nehéz évkezdése volt, ahogy ismerősöktől hallottam. Ki vagyunk fáradva már az első két hónaptól. Bármilyen apró motiváció morzsácska is jól jöhet most. Ezen leszek ebben a riportban.

1. A hónap kiemelt témája: születés és halál

Homályos a lencse, amelyikkel a jövőt láthatnám. Az év első hónapjait január elején még úgy láttam, hogy nyugis, pihenős napok lesznek. A hideg zord idő bent tart majd, és szépen megtervezem az évet egy kockás füzetben vagy digitálisan a Trello-ban. Lazulok majd sokat és kiolvasom végre a könyveket, amiket az előző évben nem tudtam. Na igen, a tervezés. Mivel a tervekből kb. semmi nem jött be, így egy valamit már most nagyon jól megtanultam 2024-re: tervezni lehet, csak éppen totál felesleges.

Pedig én még az étrendemet is jól megterveztem eddig. Megterveztem a bevásárlást, a főzést, a receptek fotózását. A tervek adtak keretet a tevékenységeimnek. De terveztem-e én olyat, hogy végignézem majd egy családtagom halálát? És hogy amit addig a halálról gondoltam, az megváltozik bennem? És gondoltam-e arra, hogy az élet majd egy bizarr forgatókönyvet ír és egy hónapon belül megmutatja, hogy sírni nem csak a szomorúságtól lehet, hanem a boldogságtól is. Február 15-én még temetésen mosták arcomat a könnyek, majd 24-én a Szülészeti Klinikán, amikor megláttam az új családtagot, azt a 2 napos csöppséget, aki majd kereszt anyunak fog hívni. 

2. A hónap kérdése

Homályos a lencsénk? Nem. Teljesen vakok vagyunk, ha a jövőről van szó. Úgyhogy, ha most bánat mardossa is a lelked, gondolj arra, hogy a következő napokban minden megváltozhat. Akár életed legnagyobb boldogsága is várhat rád. Az élet már csak ilyen filmrendező. Aminek az egyik pólusát megteremti, annak a másik pólusát is létrehozza. Születés és halál. Halál és születés. Érkezünk és távozunk. Sírunk és nevetünk. Egy végtelen körforgás, amit egyre jobban kezdesz szinte mindenhol észrevenni, ahogy idősebb leszel. És ha észrevetted, akkor ott lesz benned a nagy kérdés: mi értelme az egésznek? 

Na ez az, amit senki nem mondhat meg neked. Ugyanis neked kell rájönnöd. Pontosabban neked kell értelmet találnod benne. Minden nap. Minden nehéz hónapban és évben tudnod kell, hogy miért csinálod ezt az egészet. És így egy kicsit könnyebb lehet. 

3. A hónap válasza

Nekem például a blog az egyik dolog, ami értelmet ad a napjaimnak. Jó azt látni, ahogy növekszik az oldalam. Az új receptekkel, új írásokkal pedig magam is fejlődök. És azt hiszem eléggé rá vagyok kattanva erre a fejlődés érzésre ahhoz hogy ne tudjam abbahagyni. 🙂

Pár napja kerestem egy régi receptemet – mert egy kedves olvasóm rám írt, hogy hol van az Alakbarát-narancsos túrós süti receptje. Ez még a régi oldalon, az ennifogyni.hu-n volt és valahogy a publikus oldalról törlődött. Elő kellett vennem a régi háttér tárakat, hogy el tudjam küldeni neki. Ahogy ezeken kutakodtam, ráleltem a blogom egy 2016-os állapotnak fotójára.

life and trend blog
A blogom elődje, a Life and Trend még 2016-ból

Büszkeséggel töltött el a gondolat, hogy mennyit fejlődött az oldalam azóta, és hogy mennyi mindent tanultam a blogolás által: írást, online marketinget, web elemzést, ételfotózást, webshop készítést, könyvkiadást – csak, hogy néhányat említsek. 

Novemberben volt 10 éve, hogy elindítottam az első blogomat. Ezalatt sokszor elvesztettem a szemem elől, hogy miért is csinálom. De aztán valahogy mindig visszataláltam az útra. Át akarom adni a főzés szeretetét és arra inspirálni másokat is hogy keressék a főzésben és a saját készítésű ételben rejlő örömöket. Egyszerű és gyors recepteket készítek egészségesen. Nem kell órákig a konyhában állni ahhoz, hogy egy tál finom ételt készíts. Ezzel a tál étellel pedig hatalmas örömet adhatsz magadnak és a szeretteidnek is. Én ezért teszem. 

A legnagyobb kincsek egyike, ha valaki jól tud főzni. Minden nap finomat ehet és ezáltal minden nap boldoggá teheti magát.

4. A hónap gasztro-híre

Megjelent az új receptfüzetem, a Vegetáriánus ételek egészségesen. Ez a második receptfüzet, a Diétás csirkemell receptek után. Egy évet vártam azzal, hogy kijöjjön ez az új rész, de a többivel nem fogok ennyit várni. Elárulom, hogy előkészületben van már a Húsvéti Receptek egészségesen! 🙂

vegetáriánus ételek egészségesen receptfüzet

Ezekben a receptfüzetekben az a szuper, hogy akár ki is tudod nyomtatni és le is fűzted magadnak a többi mellé. (Úgy mint, amilyen a Tudás Fája volt régen.) A kedvenc receptjeidet, vagy az egész füzetet is le lehet fűzni, mert különálló receptkártyákból áll. Persze, aki jobban szereti főzés közben a telefonjáról böngészni a recepteket, az is elégedett lesz vele. A telefonodon mindig nálad lehetnek a receptkártyák.

5. A hónap receptje

Spenótos-fetás gersli tükörtojással

A hónap receptjének ezt a Spenótos-fetás gerslit választottam tükörtojással. Februárban sokat kísérleteztem a gerslivel, mint alapanyaggal. Rájöttem, hogy nem csak szuper egészséges, hanem sokoldalúan is felhasználható. Eddig sokszor a gyorsan elkészíthető bulgur vagy kuszkusz után nyúltam, ha kellet egy köret. Ezzel a gersli recepttel viszont kibővült a repertoár. Érdemes elkészíteni sült csirkével és sült karfiollal is.

6. A hónap gasztro kalandja lehet

2024. március 8-17 között rendezik meg első alkalommal a Taste Balaton Fesztivált. A szervezők arra csábítanak, hogy körbe járd a Balatont és közben kóstolj finomakat. 25+ balatoni étterem, gasztrohotel, múzeum, borászat összefogásával 10 napon át egyedi programok, exkluzív vacsorák, felolvasóestek, koncertek és workshopok lesznek.

További információk itt: https://tastebalaton.hu/

7. A hónap tippje

Válaszd a szezonális gyümölcsöt és zöldséget!

februári zöldségek: brokkoli, burgonya, cékla, csicsóka, fejes káposzta, fekete retek, fokhagyma, fodros kel, főzőtök, hagyma, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, zeller

februári gyümölcsök: alma, körte, kökény

A tél a gyökérzöldségek időszaka. Ilyenkor megfizethető áron a fenti zöldségek kerülhetnek a tányérodra. Januárban és februárban a legnehezebb idényzöldséget találnod a szendvicsedbe vagy a salátádba. Nem szezonális, így aranyárban van a paprika, a paradicsom, az uborka és nem is érdemes megvenni drágán sem, mert az ízük össze sem hasonlítható a szezonban (természetes úton) termőkkel. 

Nem csak a zöldségekkel, hanem a gyümölcsökkel is gondba lehetsz a hidegebb hónapokban, mert az almán és a körtén kívül csak néhány más gyümölcsöt tudsz fogyasztani az idénygyümölcsökből.

Ha előrelátó szeretnél lenni és szezonális zöldségekből, gyümölcsökből jól jönne mindig egy kosárnyi, akkor rendelj vegyszermentes zöldségkosarat a MyFarm Harta webshopból!

8. A hónap fotója

biciklizés a Balatonnál

A hónap fotójának ezt a 2018-ban készült balatonfüredi képet választottam. Minden évben el kell mennem Füredre és Tihanyba, hogy kicsit feltöltődjek boldogsággal. Odáig vagyok az örömtől, amikor a víz mellett biciklizhetek. 🙂

,,A boldogságot nem készen kapjuk. A tetteinkből fakad.”

A tizennegyedik dalai láma

Azért választottam most ezt a képet, hogy emlékeztessen arra, hogy az életben az örömökért nekünk is tenni kell. Azt írtam fent, hogy nem tervezek már előre. Ugyanakkor nem várhatom ölbe tett kézzel, hogy csak úgy megtörténjenek a jó dolgok velem. Idén is el fogok menni Füredre, hogy tekerjek egyet Tihanyig, mert tudom hogy ez engem milyen boldogsággal tölt fel. Idén is megteszek mindent azért, hogy ilyen pillanatokból is legyen egy nagy csokor. Csakhogy meglegyen a körforgás: sírás és nevetés. Egyiket sem ismered meg igazán, amíg a másikat nem élted át. 

Vigyázzatok magatokra! Találkozzunk márciusban is! Addig is főzzetek valami finomat a receptjeimből!

Szeretettel: Földi Rita

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük