Egy különleges reggeli, feta sajttal és sonkával
A sonkás-brokkolis tojásmuffin receptemet a spárgaszezonban átdolgoztam. Brokkoli helyett zöld spárga került bele, és feldobtam még egy kevés feta sajttal is. Reggelire vagy vacsorára is fogyasztható, könnyű és különleges ételt kapsz belőle. Érdemes kipróbálni! Tipp: Ha spárgát veszel, akkor érdemes egyből feldolgoznod a receptnél leírt módon. Ha előfőzve teszed el a hűtőbe, akkor reggelinél már nem kell bajlódnod a pucolással, csak elő kell kapnod és már teheted is a szendvicsedre.
Miért fogyassz spárgát?
Szinte alig van benne kalória, viszont a rost és vitamin tartalma magas (C, B1, B2, és B6 vitaminokban gazdag), valamint tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, káliumot, béta karotint is.
Tojásmuffin spárgával
Hozzávalók
- 2 tojás
- 3 tojás fehérje
- 1 csipet só
- frissen őrölt fekete bors
- 200 g előkészített zöld spárga
- 6 szelet (48 g) csirkemellsonka (válassz magas hústartalmút, legalább 85%)
- 100 ml főzőtejszín (20%-os)
- 60 g light trappista sajt
- 40 g light feta sajt
Elkészítés
- Csomagold ki a spárgát, majd kézzel törd meg, ott fog szétpattanni, ahol már nem annyira fás. A feje (koronája) a legfinomabb része. Arra vigyázz a legjobban. A letört, fás rész mehet alaplébe vagy ha nincs, akkor szemétbe.
- A megmaradt részt zöldséghámozóval finoman hámozd meg, de a fejére vigyázz, csak a szárát hámozd vékonyan. Főként a vastagabb leveleket szedd le.
- Áztasd vízben egy kis ideig. Ez azért fontos, mert a fej részében nagyon meg tud tapadni a homok. Az áztatással szépen kiázik minden, ami nem kell.
- Mosd át folyó vízben is.
- A megtisztított spárgát vágd kisebb darabokra, majd tedd forrásban lévő sós vízbe, és főzd roppanósra. Ez kb. 5-7 perc. Vedd ki egy szűrőkanállal és tedd rögtön jeges vízbe, hogy ne puhuljon tovább.
- Ezután lehűtve el is teheted pár napra vagy egyből készíthetsz belőle tojásmuffint.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- A sajtokat és a sonkát kockázd fel.
- Tedd egy keverőtálba a tojásokat és a fehérjét. Sózd, borsozd, majd egy habverővel keverd át.
- Add hozzá a tejszínt, ezzel is keverd el alaposan.
- Add hozzá az előkészített spárgát, a sonkát és a kockázott trappista sajtot. Keverd át egy kanál segítségével, majd öntsd szét 10 darab szilikon muffin formába, és a tetejét szórd meg a kockázott feta sajttal.
- Tedd előmelegített sütőbe. Süsd 20 percig.
- Fogyaszd még melegen! Másnap, felmelegítve is finom.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!