A legjobb diétás vacsora francia módra? Igen. A Dubarry egy elkészítési mód, amelynek fontos elemei a karfiol, a tejmártás (besamel)* és a sajt. Madame du Barry francia grófnőről kapta a nevét, aki XV. Lajos francia király kedvese volt. A grófnő szerette a karfiolt, de biztos, hogy nem úgy készítette el, ahogyan én ajánlom most. Néhány változtatással a legjobb fitnesz vacsorát hozhatod ki belőle, fehér liszt nélkül, diétásan.
*Bár a köztudatban besamel-mártással készül, azonban valószínűbbnek tűnik, hogy akkoriban még Bechamel márki mártását nem ismerték, így a Dubarry-szelet a tojást és tejszínt is tartalmazó Mornay-mártással készülhetett az eredeti recept alapján.
Dubarry csirkemell – fitnesz recept
Hozzávalók
- 500 gramm csirkemellfilé (6 szelet)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- morzsolt oregánó vagy olasz fűszerkeverék
A hús tetejére:
- 1 fej karfiol (600 gramm)
- 12 szelet magas hústartalmú sonka (100 gramm)
- 60 gramm light trappista sajt
A besamel szószhoz:
- 300 ml tej (1,5 %-os)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt szerecsendió
Köret (adagonként):
- 1 nagy marék saláta mix
- 1-2 szem koktélparadicsom
Elkészítés
- A csirkemellet tisztítsd meg, és szeleteld fel. Fűszerezd sóval, borssal, morzsolt oregánóval és locsold meg olívaolajjal. Egy grill serpenyőben süsd aranybarnára mindkét oldalát, majd vedd ki és tedd egy hőálló tálba – vagy ha kevesebbet szeretnél mosogatni, akkor nyugodtan teheted egy sütőpapírral bélelt tepsire is.
- A karfiolt tisztítsd meg és szedd rózsáira. Tedd egy lábosba, öntsd fel félig vízzel, adj hozzá sót és párold roppanósra. Ha kész, szedd ki és tedd félre.
- A besamelhez forrósítsd fel a tejet. Tedd félre. Egy kisebb lábosba forrósítsd fel az olívaolajat, majd keverd hozzá a zabpehelylisztet. Egy kicsit pirítsd meg a lisztet, majd adj hozzá egy keveset a forró tejből és keverd el. Apránként adagold a tejet és keverd csomómentesre. Ha már az összes tejet hozzáadtad, akkor vedd le a tűzhelyről. Fűszerezd és hagyd egy kicsit állni, hogy jobban besűrűsödjön.
- Addig a csirkemellek tetejére tegyél két szelet sonkát, majd két karfiol rózsát. Öntsd le besamellel, majd szórd meg reszelt sajttal.
- 200 ℃-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig süsd. Miután lekapcsoltad a sütőt, a húst hagyd még bent 15 percig, ettől omlós lesz.
- Tálalásnál helyezd a tányérra a hús szeletet, szórj mellé egy adag salátát és díszítsd koktélparadicsommal.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?