A lasagne-ről nekem mindig Garfield jut az eszembe. A macsek persze a darált húsos verzióért volt oda, de talán ezt a vega, cukkiniset is csípte volna. Lehet, hogy ez húst nem tartalmaz, de egy istenien krémes sajtszósszal azért ez is belopja magát az ember szívébe. Próbáld ki! Húsmentes napokra kötelező.
Vega lasagne cukkinivel
Hozzávalók
- 200 gramm lasagne lap (durum búzából készülő)
- 1 db cukkini
- 1 csipet só
- 300 gramm light trappista sajt
A házi paradicsomszószhoz:
- 500 gramm Happy Frucht paradicsompüré (ez cukormentes)
- 2 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet morzsolt oregánó
- 1 csipet morzsolt bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint elhagyható)
A sajtszószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 200 ml főzőtejszín (22%-os)
- 100 ml víz
- 1 marék light trappista sajt
- 2 csipet só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés
- A cukkinit mosd meg, vágd le a két végét, majd hosszában vágj belőle vékony szeleteket. Sózd be mindkét oldalát, majd tedd félre.
- Egy kisebb lábosba öntsd bele a paradicsompürét, és add hozzá a fűszereket is. Forrald össze, majd tedd félre.
- Egy másik lábosban forrósíts fel két evőkanálnyi olívaolajat, szórd bele a zabpehelylisztet, keverd el és kicsit pirítsd meg. Add hozzá a vizet, és keverd csomómentesre. Öntsd hozzá a tejszínt is és addig főzd, amíg egy krémes szószt nem kapsz. Vedd le a tűzről, és keverd bele a sajtot és a fűszereket, majd tedd félre.
- Vegyél elő egy hőálló tálat vagy tepsit és az aljára tegyél egy merőkanálnyit a paradicsomszószból, majd terítsd el egyenletesen. Tegyél rá három darab lasagne lapot.A lasagne lapokra fektesd rá a cukkini szeletek felét. A cukkini szeletekre jöhet a paradicsomszósz fele, majd ismét három darab lasagne lap.A második réteg lasagne lapokra is fektesd rá a cukkiniszeletek másik felét. A második réteg cukkini szeletekre jöhet a paradicsomszósz másik fele, majd ismét három darab lasagne lap. A harmadik réteg lasagne lapra már a sajtszósz fele jön, majd ismét három darab lasagne lap.Végül a sajtszósz második felét tedd rá, amit szórj meg reszelt sajttal.
- Az egészet fedd le alufóliával és tedd be előmelegített, 200 °C-os sütőbe 40 perce.
- 40 perc után vedd le róla az alufóliát és süsd még kb. 10 percig, hogy a sajt ropogósra süljön rajta.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!