Menza kaja egészségesen

A meggymártás főtt hússal az óvodai és iskolai menzák klasszikus étele. Ha szeretted a menzán is, akkor itt az idő, hogy most fitnesz módon készítsd el. 🙂 Sok helyen pirított darával adták. Ezt teljes kiőrlésű darára is cserélheted, de én inkább a bulgurt választottam hozzá. Szerintem ezzel finomabb, de bulgur helyett kuszkuszt is használhatsz. Ez a recept karajjal készül, ahogy a klasszikus menzás étel is, de csirkemellel és marhahússal is érdemes kipróbálnod.



Cukormentes meggymártás főtt hússal és bulgurral
Hozzávalók
A húshoz
- 400 g szeletelt, csont nélküli sertéskaraj (hártyázott)
- 1 vöröshagyma
- só
- frissen őrölt fekete bors
A meggymártáshoz
- 1 zacskó (450 g) fagyasztott, magozott meggy
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 2-3 evőkanál eritrit (attól függ, hogy mennyire szereted édesen)
- 100 ml főzőtejszín (22%-os)
- 20 g zabpehelyliszt
A bulgurhoz:
- 150 g bulgur (szárazon kimérve)
- só
- 300 ml víz
Elkészítés
- Tisztítsd meg a vöröshagymát és a húst is. Tedd félre.
- Egy lábasban tegyél fel vizet. Sózd meg, tedd bele a vöröshagymát és forrald fel. Ha már felforrt, tedd bele a karajszeleteket. Fontos, hogy ne hideg vízbe tedd a húst, úgy ahogy például egy húslevesnél készítenéd, mert ilyenkor jobban kioldódnak az ízanyagok a lébe. Ennél a receptnél pedig pont az a lényeg, hogy az értékes ízanyagok a húsban maradjnak.
- Fedő alatt főzd teljesen puhára a húst. Majd, ha kész, akkor vedd ki, tekerj rá egy kis őrölt fekete borsot és tedd félre tálalásig.
- Egy másik kisebb fazékba tedd bele a fagyasztott meggyet. Melegítsd fel, így folyadék keletkezik rajta, ami pont jó lesz ahhoz, hogy besűrítsd. De először még édesítsd egy kis eritrittel és őrölt szegfűszeggel.
- A sűrítéshez egy keverőtálba öntsd bele a tejszínt, add hozzá a zabpehelylisztet és keverd csomómentesre egy kanál segítségével. A meggy forró levéből önts hozzá egy merőkanállal és keverd el. Öntsd a meggyhez a tejszínes keveréket és kevergetés mellett forrald át. Ha kész, akkor fed le és tedd félre.
- Egy másik lábosba öntsd bele a bulgurt. Öntsd fel vízzel. Sózd meg. Forrald fel kevergetés mellett és hagyd, hogy elfője a levét. Takard le és párold puhára.
- Tálalásnál halmozd a bulgurt egy tálra. Tegyél rá két szelet karajt és öntsd le meggymártással.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Tetszett a recept?
Szólj hozzá és küldj értékelést!