Medvehagymás-juhtúrós pogácsa
Teljes kiőrlésű búzalisztből egészségesen
Medvehagyma-szezonban érdemes a pogácsát is feltúrbózni ezzel az enyhén fokhagymás ízű, rendkívül egészséges zöldséggel. A túrós-sajtos pogácsa receptemet vettem alapul, de a túró helyett juhtúrót tettem bele. Húsvéti vendégvárónak is tökéletes. Csak ne felejts el belőle több adagot sütni, mert pillanatok alatt el fog fogyni! 🙂
Medvehagymás-juhtúrós pogácsa
Felszerelés
- 6 cm átmérűjő kiszúró
Hozzávalók
- 300 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (nem tönköly, mert attól szárazabb lesz)
- 250 gramm vaj (min 82% zsírtartalommal)
- 125 gramm juhtúró
- 25 gramm élesztő (Budafoki friss élesztőt javaslok)
- 1 lapos evőkanál só
- 1 csokor medvehagyma
A tetejére
- 1 tojás a kenéshez
- 2 marék szezámmag
Elkészítés
- A medvehagyma szárát csípkedd le. Mosd meg alaposan a leveleket és szárítsd meg. Vágd apróra. Tedd félre.
- Öntsd egy nagyobb keverőtálba a lisztet. Add hozzá a sót, morzsold rá az élesztőt, a juhtúrót és add hozzá a medvehagymát.
- A vajat félig felolvasztva add hozzá. Az egészet alaposan keverd át, gyúrd, majd lefedve tedd hűtőbe minimum három órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihen.
- Vedd ki hűtőből, és pihentesd kb.10 percig szobahőmérsékleten. Addig verd fel a tojást és készíts elő mindent a nyújtáshoz.
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
- Liszttel szórd meg a gyúródeszkát, és tedd rá a tésztát. Nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd a két szélét hajtsd be a középvonalhoz. Az egyik oldalról hajtsd át a tésztát, majd alulról felfelé is hajts rajta egyet. Ettől a dupla hajtástól lesz szép leveles a tészta. Ha kaptál egy jó vastag (emeletes tésztát) akkor ezt nyomkodd le és nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggasd ki.
- A pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejüket a felvert tojással, majd szórd meg szezámmaggal.
- Előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd.
- Hűtőben tárolva 5-6 napig eláll. (már ha marad…)
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!