Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Teljes kiőrlésű búzalisztből egészségesen
medvehagymás juhtúrós pogácsa

Medvehagyma-szezonban érdemes a pogácsát is feltúrbózni ezzel az enyhén fokhagymás ízű, rendkívül egészséges zöldséggel. A túrós-sajtos pogácsa receptemet vettem alapul, de a túró helyett juhtúrót tettem bele. Húsvéti vendégvárónak is tökéletes. Csak ne felejts el belőle több adagot sütni, mert pillanatok alatt el fog fogyni! 🙂

medvehagymás juhtúrós pogácsa
medvehagymás juhtúrós pogácsa
medvehagymás juhtúrós pogácsa
medvehagymás juhtúrós pogácsa
Életmódváltó Csomag
medvehagymás juhtúrós pogácsa

Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Teljes kiőrlésű búzalisztből
Elkészítés:3 hours
Étkezés: Snack
Konyha: magyar
Típus: elviteles étel, húsmentes, húsvéti
Adag: 37 db
Kalória: 92kcal
Nyomtasd ki!

Felszerelés

  • 6 cm átmérűjő kiszúró

Hozzávalók

  • 300 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt (nem tönköly, mert attól szárazabb lesz)
  • 250 gramm vaj (min 82% zsírtartalommal)
  • 125 gramm juhtúró
  • 25 gramm élesztő (Budafoki friss élesztőt javaslok)
  • 1 lapos evőkanál
  • 1 csokor medvehagyma

A tetejére

  • 1 tojás a kenéshez
  • 2 marék szezámmag

Elkészítés

  • A medvehagyma szárát csípkedd le. Mosd meg alaposan a leveleket és szárítsd meg. Vágd apróra. Tedd félre.
  • Öntsd egy nagyobb keverőtálba a lisztet. Add hozzá a sót, morzsold rá az élesztőt, a juhtúrót és add hozzá a medvehagymát.
  • A vajat félig felolvasztva add hozzá. Az egészet alaposan keverd át, gyúrd, majd lefedve tedd hűtőbe minimum három órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihen.
  • Vedd ki hűtőből, és pihentesd kb.10 percig szobahőmérsékleten. Addig verd fel a tojást és készíts elő mindent a nyújtáshoz.
  • Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra.
  • Liszttel szórd meg a gyúródeszkát, és tedd rá a tésztát. Nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd a két szélét hajtsd be a középvonalhoz. Az egyik oldalról hajtsd át a tésztát, majd alulról felfelé is hajts rajta egyet. Ettől a dupla hajtástól lesz szép leveles a tészta. Ha kaptál egy jó vastag (emeletes tésztát) akkor ezt nyomkodd le és nyújtsd ki 0,5 cm vastagságúra, majd 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggasd ki.
    pogácsa készítése
  • A pogácsákat tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tetejüket a felvert tojással, majd szórd meg szezámmaggal.
    pogácsa sütése
  • Előmelegített sütőben kb. 15 percig süsd.
  • Hűtőben tárolva 5-6 napig eláll. (már ha marad…)

Diétánál erre figyelj!

1 darab
Energia: 92 kalória
Fehérje: 2 gramm
Szénhidrát: 5 gramm
Zsír: 7 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?