Töltött tök tejszínes darált hússal és bulgurral

A legjobb nyári vacsora egészségesen!
töltött tök -egészséges vacsora

A töltött tök egészséges? Igen, lehet az. Készítsd el ezt a receptet bulgurral. Egészséges és vitamindús finomság. Ráadásul az alakod miatt sem kell aggódnod, mert viszonylag kalóriaszegény, sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmaz. Dobd fel a nyári estéket ezzel a vacsorával!

töltött tök: nyári recept
töltött tök: egészséges vacsora
töltött tök: egészséges vacsora
Életmódváltó Csomag
töltött tök -egészséges vacsora

Töltött tök tejszínes darált hússal és bulgurral

A legjobb nyári vacsora egészségesen
Elkészítés:1 hour 10 minutes
Étkezés: Vacsora
Konyha: magyar
Típus: sertéshúsos
Adag: 6 adag
Kalória: 367kcal
5 from 1 vote
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 1 kg zsenge főzőtök
  • 500 g darát sertés hús (7%-os zsírtartalommal)
  • 120 g bulgur (szárazon kimérve)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet morzsolt oregánó
  • 1 dl víz
  • 200 ml főzőtejszín (22%-os zsírtartalommal)
  • 45 g parmezán sajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

  • A bulgurt főzd meg egy csipet sóval. Tedd félre.
  • Vágd le a tök két végét, mosd meg és hosszában vágd ketté. Egy kanál segítségével vésd ki a belsejét. Távolítsd el a magokat és készíts mélyedést a tölteléknek.
  • A belső részét sózd meg alaposan, locsold meg olívaolajjal és kézzel masszírozd át a sós olajjal a tök belső és külső részét is. Tedd félre.
  • A vöröshagymát tisztítsd meg és kockázd fel. Tedd félre.
  • A fokhagymát tisztítsd meg. Tedd félre.
  • A petrezselymet mosd meg és vágd finomra. Tedd félre.
  • A sajtot reszeld le. Tedd félre.
  • Egy magas falú serpenyőben forrósíts olívaolajat, tedd rá a kockázott hagymát és ha már üveges, akkor add hozzá a darált húst is. Sózd, borsozd, adj hozzá oregánót és pirítsd meg.
  • Add hozzá a tejszínt és a vizet. Keverd el. Ha már kezd besűrűsödni, add hozzá a főtt bulgurt. Keverd hozzá a reszelt sajt felét. Reszeld bele a fokhagymát. Keverd hozzá a finomra vágott petrezselyem ¾ részét. Tedd félre.
  • A tökök a só hatására vizet engedtek ki. Ezt öntsd ki belőlük és tedd a tököket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Halmozd a közepükbe a darált húsos keveréket, szórd meg a tetejüket a maradék sajttal és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 50-60 percig.
  • Tálalásnál szórd meg a maradék petrezselyemzölddel. Fogyaszd friss salátával.

Diétánál erre figyelj!

1 darab
Energia: 367 kalória
Fehérje: 23 gramm
Szénhidrát: 31 gramm
Zsír: 17 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

2 Comments

  1. 5 stars
    Nagyon finom recept! Még a bulgur és darált hús ellenes párom is imádta 🙂 köszönöm!
    Viszont nekem sokkal több kalóriára jött ki, pedig tejszínből zsírszegényebbet is használtam. Nekem összes e 2 töltött tök 1638 kalóriát tartalmazott az hagymák és az olívaolaj nélkül. Yazio app-al számoltam, így elég kevés szerintem a tévedés esélye. A tököt én 500g-nak számoltam.

    1. Kedves Vivien! Örülök, hogy így ízlett a recept. 🙂 Az eltérés szerintem az adagok száma miatt lehet. Nekem a teljes mennyiségre 2200 kalória jött ki. (a kaloriabazis.hu-t használom). Ezt osztottam 6-tal, így kaptam meg a feltüntetett értékeket. A 6 adagra osztással kis adagokat kaptam, ami nekem pont elég volt. Másnak nagyobb adagra is szüksége lehet.

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?