Go Back
töltött tök -egészséges vacsora

Töltött tök tejszínes darált hússal és bulgurral

A legjobb nyári vacsora egészségesen
Elkészítés:1 hour 10 minutes
Étkezés: Vacsora
Konyha: magyar
Típus: sertéshúsos
Adag: 6 adag
Kalória: 367kcal
5 from 1 vote
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 1 kg zsenge főzőtök
  • 500 g darát sertés hús (7%-os zsírtartalommal)
  • 120 g bulgur (szárazon kimérve)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet morzsolt oregánó
  • 1 dl víz
  • 200 ml főzőtejszín (22%-os zsírtartalommal)
  • 45 g parmezán sajt
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

  • A bulgurt főzd meg egy csipet sóval. Tedd félre.
  • Vágd le a tök két végét, mosd meg és hosszában vágd ketté. Egy kanál segítségével vésd ki a belsejét. Távolítsd el a magokat és készíts mélyedést a tölteléknek.
  • A belső részét sózd meg alaposan, locsold meg olívaolajjal és kézzel masszírozd át a sós olajjal a tök belső és külső részét is. Tedd félre.
  • A vöröshagymát tisztítsd meg és kockázd fel. Tedd félre.
  • A fokhagymát tisztítsd meg. Tedd félre.
  • A petrezselymet mosd meg és vágd finomra. Tedd félre.
  • A sajtot reszeld le. Tedd félre.
  • Egy magas falú serpenyőben forrósíts olívaolajat, tedd rá a kockázott hagymát és ha már üveges, akkor add hozzá a darált húst is. Sózd, borsozd, adj hozzá oregánót és pirítsd meg.
  • Add hozzá a tejszínt és a vizet. Keverd el. Ha már kezd besűrűsödni, add hozzá a főtt bulgurt. Keverd hozzá a reszelt sajt felét. Reszeld bele a fokhagymát. Keverd hozzá a finomra vágott petrezselyem ¾ részét. Tedd félre.
  • A tökök a só hatására vizet engedtek ki. Ezt öntsd ki belőlük és tedd a tököket egy sütőpapírral bélelt tepsire. Halmozd a közepükbe a darált húsos keveréket, szórd meg a tetejüket a maradék sajttal és 180 °C-ra előmelegített sütőben süsd 50-60 percig.
  • Tálalásnál szórd meg a maradék petrezselyemzölddel. Fogyaszd friss salátával.

Diétánál erre figyelj!

1 darab
Energia: 367 kalória
Fehérje: 23 gramm
Szénhidrát: 31 gramm
Zsír: 17 gramm