Hajdinás darált hússal töltött tök kapormártással
Rostban gazdag, egészséges ebéd
A töltött tök kapormártással egy igazi nyári csemege. A recepthez Mautner Zsófi gasztroblogger Töltött nyári tök kapormártással receptje adott inspirációt. A rizs helyett viszont hajdinát használtam. Ez a rostban gazdag köret úgy hiszem, a darált hússal és rengeteg fokhagymával a legfinomabb. Eddig bárhogy próbáltam nem jött be igazán. Ebben a töltelékben viszont új életre kelt a hajdina. A hajdinával és darált hússal töltött tök kapormártással egyesíti a hagyományos magyar ízeket és a modern konyha egészségtudatosságát. A gazdag, fűszeres töltelék és a friss, üdítő kapormártás tökéletes harmóniát alkotnak, egy igazán laktató és ízletes fogásban. Ne tökölj, vágj bele még idén nyáron ennek a rostban gazdag, egészséges étel elkészítésének!
Tök: Ehhez a recepthez a legjobb a zsenge tök. Nekem nyár végén egy öreg tököm volt, aminek a héját nem vágtam le. Így jobban néz ki a fotón. Nem ettem meg, levágtam, mert eléggé kemény volt. Ha egy zsenge, fiatal tököt választasz, akkor akár rajta is hagyhatod a héját.
Hajdina: A hajdina nagyon egészséges a rosttartalma és vitamintartalma miatt is, de van egy fura íze. Nekem eddig ebben a darált húsos receptben jött be a leginkább. Érdemes megjegyezni, hogy a hajdinához jól illenek a különböző hagymák. És úgy tűnik, hogy a pirított darált hús is.
Mire jó a hajdina?
- A hajdina magas rosttartalmú, ami elősegíti az emésztést és javítja a bélműködést. A rostok hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez is, így segíthetnek a testsúly kontrollálásában.
- Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.
- Jelentős mennyiségű antioxidánst, például rutint tartalmaz, amely segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
- Segít a máj elzsírosodásának megelőzésben.
- Jótékonyan hat a koleszterinszintre.
Hajdinás darált hússal töltött tök kapormártással
Hozzávalók
- 1 kg főzőtök
- 100 g hajdina (gőzölt)
- 500 g darált sertéshús (7% zsírtartalommal)
- 1 dl víz
- 80 g light trappista sajt
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- 2 teáskanál szárított, morzsolt majoránna
- 2 teáskanál fűszerpaprika
A kapormártáshoz:
- a maradék tök belső
- 1 csokor kapor
- 20 g vaj
- 250 ml tej (1,5%-os)
- 2 evőkanál (20 g) zabhelyliszt
- só
- 2 teáskanál fehér rizsecet (10%-os ételecet is jó)
- 1 teáskanál akácméz
Elkészítés
- A hajdinát mosd át. Önts le róla a vizet és tedd egy lábasba. Önts rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Adj hozzá kb. egy kávéskanál sót. Fedd le, és főzd teljesen puhára. Figyelni kell rá, mert könnyedén kifut. Érdemes többször megkeverni.
- Ha a hajdina puhára főtt, akkor öntsd le róla a vizet, csepegtesd le. Tedd félre.
- Melegítsd elő a sütőt 190 ℃-ra. Alsó-felső és légkeverés.
- A tököt mosd meg. A héja, ha nem sérült, akkor rajta is maradhat, de az sem gond, ha levágod. A sérült részeket és a két végét vágd le mindenképpen. Erre nem lesz szükség. A maradék tökből vágj két ujjnyi vastag korongokat. Nekem 6 korong lett belőle, és így lett 6 adag.
- A korongok szélét egy dinnye-karalábévájóval vagy kiskanállal vájd ki. Amit kivájsz azt tedd félre, de csak azt a részt, amiben nincs mag. Ez megy majd a kapormártáshoz. A vájás lényege, hogy legyen egy kis perem, ahová majd a tölteléket teheted. Az alját hagyd meg, tehát ne lyukaszd át a korongot, mert különben ki fog folyni a töltelék.
- Az így kapott tököket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Sózd meg mindkét oldalát a tököknek, majd locsold meg egy evőkanál olívaolajjal.
- Tedd előmelegített 190 ℃-os sütében és süsd kb. 40-60 percig. Attól függ, hogy mennyire zsenge a tök. Ha zsenge, akkor 40 perc is elég lesz. Szúrd meg villával, hogy ezt megállapítsd.
- A darálthúsos töltelékhez vágd finomra a vöröshagymát és egy evőkanál olívaolajon dinszteld meg. Add hozzá a dartált húst. Sózd és borsozd, kevergetve süsd meg.
- Szórj rá egy teáskanál fűszerpaprikát, keverd el. Öntsd fel egy deci vízzel és főzd 10 percig. Keverd hozzá a főtt hajdinát. Szórd meg majoránnával. Reszelj bele két nagy zúzott fokhagymát. Itt érdemes megkóstolni. Fokhagymás-fűszeres ízt kell hogy kapjál. Ha kész, tedd félre.
- Ha a tök már puhára sült, akkor vedd ki a sütőből és töltsd bele a darált húsos tölteléket. Szórd meg reszelt sajttal és tedd vissza a sütőbe még 20 percre.
Kapormártás elkészítése:
- Forrósíts fel 250 ml tejet. Tedd félre.
- A kivájt tök belsejét aprítsd össze, hogy ne legyenek túl nagy darabok benne. Egy nyeles lábosban kevés vajon pirítsd meg. Sózd is. Vigyázz, hogy a vaj ne égjen meg.
- Szórd meg két evőkanál lissztel. Keverd el egyből és a lisztet is piírtsd egy ideig.
- Öntsd fel a forró tejjel. Kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.
- Add hozzá a kaprot. Keverd el, majd vedd le a tűzről.
- Add hozzá az ecetet és a mézet is Keverd el.
- Még langyosan öntsd rá a töltött tökökre, mert ahogy kihűl, úgy súrűsödik.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!