Steak burgonya házilag
Fokhagymás-paprikás fűszerezéssel
A steak burgonya a sült krumpli egészségesebb változata szerintem. A leggyakrabban egy bő olajban sült változat jut eszünkbe a sült krumpliról. Azonban, ha egészségesen táplálkozol, akkor a bő olajban sütést mindenképp kerüld el. Tévhit az, hogy a krumpli hizlal. A titkok a mennyiségben van és abban, hogy hogyan sütöd meg. Egy főre 2 db krumplival számoltam (1 db kb. 80 g volt nyersen). Ez egy kis mennyiség, mellé még lehet enni salátát vagy akár párolt lilakáposztát is. A sütés előtt sós vízben megfőztem, majd utána sütöttem meg héjában. Sütés előtt még alaposan bekentem egy paprikás-fokhagymás olajjal. Belül puha, kívül pedig ropogós sült krumplit kaptam. Próbáld ki Te is!
Steak burgonya tippek
- A sült krumplihoz C típusú burgonyát használj. Melyik burgonya mire jó? >>Tudd meg itt.
- A sütéshez mindenképpen olívaolajat használj, és ne túl sokat.
- Air fryer-ben is megsütheted.
Fűszerezés
- Tegyél bele sót is. Tapasztald ki, hogy neked mennyire kell sósnak lennie.
- A többi fűszerrel pedig kísérletezz bátran és alkosd meg a kedvenc sült krumpli fűszeredet!
A burgonyához jó passzolnak az alábbi fűszerek:
- majoranna
- fűszerpaprika
- rozmaring
- kakukkfű
- zsálya
Diétás?
A krumpli megfelelő módon elkészítve nem csak finom, hanem tápláló is. Bár magas glikémiás indexű szénhidrát, megfelelő kombinációkban és mértékkel fogyasztva nem okoz gondot, sőt, értékes tápanyagforrásként segíthet az egészséges táplálkozásban. Az Enni és Fogyni módszer szerint sem kell teljesen lemondanod róla, de ügyelj arra, hogy kerülöd a zsíros ételekkel való párosítást.
Steak burgonya házilag
Hozzávalók
- 8 db kisebb szemű burgonya (1 db kb. 80 g nyersen)
- víz, amiben megfőződ
A fűszeres olajhoz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 teáskanál só
- 1 nagy gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A burgonyát mosd meg, keféld át egyenként, hogy ne maradjon rajta semmilyen piszok. Tegyél fel egy lábos sós vizet forrni, amibe belefér majd a burgonya. Tedd a burgonyát a forrásban lévő vízbe és főzd puhára. Ez kb. 20 perc, ha kisebb szemű krumplit választottál.
- Közben melegítsd elő a sütőt 200 ℃-ra (alsó, felső és légkeverés)
- Ellenőrizd, hogy megpuhult-e a burgonya. Ehhez a burgonyába szúrj egy kést és ha könnyen belemegy, akkor készen van. Ha a burgonya megpuhult, akkor öntsd le róla a vizet. Ha le akarod szedni a héját, akkor folyass rá hideg vizet, hogy kicsi lehűljön. Nem muszáj leszedni a héját, csak ha szeretnéd. Én azokról leszedtem, aminek hibás volt a héja.A burgonyákat vágd hosszában négyfelé és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Készítsd el a fűszeres olajat! Egy kis tálba öntsd bele az olívaolajat, add hozzá a sót, a fűszerpaprikát és adj hozzá egy nagy gerezd zúzott fokhagymát. Keverd el. Egy szilikon, konyhai ecset segítségével kend meg ezzel a fűszeres olajjal a burgonya darabok minden oldalát.
- Tedd be a sütőbe és süsd addig, amíg ropogós nem lesz. Közben kétszer-háromszor keverd át. Kb. 20-40 perc sütés kell neki, attól függően, hogy mennyire szeretnéd ropogósra.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!