Kelkáposzta főzelék zabpehelyliszt rántással
Egészséges és alig tartalmaz kalóriát
Kelkáposzta főzeléket készíthetsz piros paprikás rántással és fokhagymás, világos rántással is. Nálunk az utóbbi változat népszerű a családban. Egy kis tejet is adunk hozzá. Én imádom a fokhagymás ízt érezni benne. A kelkáposzta főzelék alapvetően egy diétás étel. A magyar konyha szereti a lisztes-olajos rántásokat és ez a főzeléknek is jól áll általában, de extra kalóriákat ad hozzá. Ha ezt elhagynád és téged is foglalkoztat a kérdés, hogy mivel lehetne még berántani a fehér liszt helyett, akkor ajánlom a zabpehelylisztet és az olívaolajat. Ez kb. ugyangúgy működik, mint a fehér lisztes rántásnál, ízben a különbséget nem nagyon lehet érezni. Kelkáposzta főzeléket bármikor készíthetsz, de még finomabb tavasszal, új kelkáposztából és új krumpliból. Ha ebédre készíted, akkor fogyassz hozzá például sertéspörköltet. Vacsorára pedig feltét nélkül edd, alig tartalmaz így kalóriát.
Kelkáposzta főzelék zabpehelyliszt rántással
Hozzávalók
- 1 kisebb darab (350 g kelkáposzta (legjobb az új kelkáposzta)
- 4 db (180 g) burgonya (legjobb az új krumpli)
- só
- 0,5 dl tej (1,5%-os)
- víz
A rántáshoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A kelkáposztát szedd leveleire, mosd meg, és vágd nagyobb kockákra a leveleket. Tedd egy lábosba.
- Hámozd meg a krumplit, vágd kockákra és add a kelkáposztához.
- Az egészet öntsd fel annyi vízzel, hogy félig ellepje. Sózd meg, keverd el és forrald fel. Főzd addig, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor add hozzá a rántást.
- A rántáshoz melegítsd fel az olajat. Keverd hozzá a lisztet és pirítsd le. A rántás akkor jó, ha nem folyós, hanem masszává összeáll. Ekkor vedd le a tűzhelyről és add hozzá a zúzott fokhagymát. A rántást mindig forrásban lévő ételhez add. Keverd el alaposan és forrald át kevergetés mellett, hogy ne legyenek benne lisztcsomók.
- Végül öntsd fel tejjel és pár perc főzés után készen is van.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
One Comment