Párolt lilakáposzta – ahogy én szeretem

Sült húsok mellé kiváló
párolt lilakáposzta

A párolt lilakáposzta (dinsztel káposzta) remek kísérője a húsos ételeknek. Ráadásul rendkívül egészséges is. A párolt lilakáposzta receptre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Megmutatom, hogy én hogy szeretem.

Párolt lilakáposzta egyszerűen

Párolt lilakáposzta tippek:

  • A káposzta fehér színű, torzsa részét mindenképpen vágd ki, mert az kicsit keserű.
  • Fontos, hogy nem szabad hozzá vizet adni hozzá a párolás közben, mert magától is levet ereszt.
  • Tegyél hozzá almát – szerintem ezzel nagyon finom.
  • A balzsamecet is jól illik hozzá.
  • Sokan tesznek bele hagymát, ezen indítják el a káposztát. Én nem szeretem a párolt hagyma ízét a káposztával, így ezt kihagyom. 
diétás párolt lilakáposzta

Mihez illik?

Fogyaszd sült húsok mellé. Például ezzel az almával és sajttal sült csirkemell mellé tökéletes köret.

almás sajtos csirkemell
párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta

Sült húsok mellé kiváló
Elkészítés:40 minutes
Étkezés: Köret
Konyha: magyar
Típus: gluténmentes, húsmentes, laktózmentes, őszi, téli
Adag: 6 adag
Kalória: 141kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 1 fej lilakáposzta (kb. 1,5 kg)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 teáskanál
  • 1 evőkanál termelői méz (mindegy, hogy akác vagy virág) – ha édesebbre szereted, akkor tegyél bele többet
  • 1 kisebb darab alma (100 g)

Elkészítés

  • A lilakáposztáról szedd le a külső leveleket és mosd meg. Hosszában vágd kétfelé. Először az egyik fél darabbal dolgozz. Fordítsd a deszkára úgy, hogy a vágott fele legyen a deszka felé. Vágd ki a torzsa részt ék alakban. A torzsa rész kicsit keserű és nem ad jó ízt a káposztának. A megmaradt káposztát szeleteld fel. Tedd meg ezt a másik felével is.
  • A vágott káposzta csíkokat tedd egy nagyobb lábosba, amibe bőven belefér. Önts rá olívaolajat és szórd meg sóval. Keverd össze. Közepes hőfokon, lefedve párold meg a káposztát, úgy hogy időnként megkevered. Fontos, hogy ne adj hozzá vizet, mert akkor túl szottyos lesz. Levet fog engedni így is. A vége felé szoktam beletenni a kockákra vágott almát, hogy ne főjön teljesen szét.
  • Én nem szeretem túl puhára főzni a káposztát, jobban ízlik, ha van mire ráharapni. Általában 30 perc párolás után már jó állagot kapok.
  • A végén szoktam belekeverni egy evőkanál mézet.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 141 kalória
Fehérje: 4 gramm
Szénhidrát: 21 gramm
Zsír: 5 gramm

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Életmódváltó Csomag

Ez is érdekelhet:

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?