Párolt lilakáposzta – ahogy én szeretem
Sült húsok mellé kiváló
A párolt lilakáposzta (dinsztel káposzta) remek kísérője a húsos ételeknek. Ráadásul rendkívül egészséges is. A párolt lilakáposzta receptre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Megmutatom, hogy én hogy szeretem.
Párolt lilakáposzta tippek:
- A káposzta fehér színű, torzsa részét mindenképpen vágd ki, mert az kicsit keserű.
- Fontos, hogy nem szabad hozzá vizet adni hozzá a párolás közben, mert magától is levet ereszt.
- Tegyél hozzá almát – szerintem ezzel nagyon finom.
- A balzsamecet is jól illik hozzá.
- Sokan tesznek bele hagymát, ezen indítják el a káposztát. Én nem szeretem a párolt hagyma ízét a káposztával, így ezt kihagyom.
Mihez illik?
Fogyaszd sült húsok mellé. Például ezzel az almával és sajttal sült csirkemell mellé tökéletes köret.
Párolt lilakáposzta
Hozzávalók
- 1 fej lilakáposzta (kb. 1,5 kg)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 teáskanál só
- 1 evőkanál termelői méz (mindegy, hogy akác vagy virág) – ha édesebbre szereted, akkor tegyél bele többet
- 1 kisebb darab alma (100 g)
Elkészítés
- A lilakáposztáról szedd le a külső leveleket és mosd meg. Hosszában vágd kétfelé. Először az egyik fél darabbal dolgozz. Fordítsd a deszkára úgy, hogy a vágott fele legyen a deszka felé. Vágd ki a torzsa részt ék alakban. A torzsa rész kicsit keserű és nem ad jó ízt a káposztának. A megmaradt káposztát szeleteld fel. Tedd meg ezt a másik felével is.
- A vágott káposzta csíkokat tedd egy nagyobb lábosba, amibe bőven belefér. Önts rá olívaolajat és szórd meg sóval. Keverd össze. Közepes hőfokon, lefedve párold meg a káposztát, úgy hogy időnként megkevered. Fontos, hogy ne adj hozzá vizet, mert akkor túl szottyos lesz. Levet fog engedni így is. A vége felé szoktam beletenni a kockákra vágott almát, hogy ne főjön teljesen szét.
- Én nem szeretem túl puhára főzni a káposztát, jobban ízlik, ha van mire ráharapni. Általában 30 perc párolás után már jó állagot kapok.
- A végén szoktam belekeverni egy evőkanál mézet.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!