A lilakáposztáról szedd le a külső leveleket és mosd meg. Hosszában vágd kétfelé. Először az egyik fél darabbal dolgozz. Fordítsd a deszkára úgy, hogy a vágott fele legyen a deszka felé. Vágd ki a torzsa részt ék alakban. A torzsa rész kicsit keserű és nem ad jó ízt a káposztának. A megmaradt káposztát szeleteld fel. Tedd meg ezt a másik felével is.
A vágott káposzta csíkokat tedd egy nagyobb lábosba, amibe bőven belefér. Önts rá olívaolajat és szórd meg sóval. Keverd össze. Közepes hőfokon, lefedve párold meg a káposztát, úgy hogy időnként megkevered. Fontos, hogy ne adj hozzá vizet, mert akkor túl szottyos lesz. Levet fog engedni így is. A vége felé szoktam beletenni a kockákra vágott almát, hogy ne főjön teljesen szét.
Én nem szeretem túl puhára főzni a káposztát, jobban ízlik, ha van mire ráharapni. Általában 30 perc párolás után már jó állagot kapok.
A végén szoktam belekeverni egy evőkanál mézet.