Go Back
párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta

Sült húsok mellé kiváló
Elkészítés:40 minutes
Étkezés: Köret
Konyha: magyar
Típus: gluténmentes, húsmentes, laktózmentes, őszi, téli
Adag: 6 adag
Kalória: 141kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 1 fej lilakáposzta (kb. 1,5 kg)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 teáskanál
  • 1 evőkanál termelői méz (mindegy, hogy akác vagy virág) - ha édesebbre szereted, akkor tegyél bele többet
  • 1 kisebb darab alma (100 g)

Elkészítés

  • A lilakáposztáról szedd le a külső leveleket és mosd meg. Hosszában vágd kétfelé. Először az egyik fél darabbal dolgozz. Fordítsd a deszkára úgy, hogy a vágott fele legyen a deszka felé. Vágd ki a torzsa részt ék alakban. A torzsa rész kicsit keserű és nem ad jó ízt a káposztának. A megmaradt káposztát szeleteld fel. Tedd meg ezt a másik felével is.
  • A vágott káposzta csíkokat tedd egy nagyobb lábosba, amibe bőven belefér. Önts rá olívaolajat és szórd meg sóval. Keverd össze. Közepes hőfokon, lefedve párold meg a káposztát, úgy hogy időnként megkevered. Fontos, hogy ne adj hozzá vizet, mert akkor túl szottyos lesz. Levet fog engedni így is. A vége felé szoktam beletenni a kockákra vágott almát, hogy ne főjön teljesen szét.
  • Én nem szeretem túl puhára főzni a káposztát, jobban ízlik, ha van mire ráharapni. Általában 30 perc párolás után már jó állagot kapok.
  • A végén szoktam belekeverni egy evőkanál mézet.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 141 kalória
Fehérje: 4 gramm
Szénhidrát: 21 gramm
Zsír: 5 gramm