Többé nem fog kelleni a bolti!
A teljes kiőrlésű bolti zsemlékkel legtöbbször az a bajom, hogy az összetevőknél adalékanyagokat is látok. Én a természeteset szeretem és ha naponta fogyasztok ilyen pékárut, akkor nem akarok ismeretlen anyagokat bevinni a szervezetembe. Arról már lemondtam, hogy olyan zsemlét készítsek, amiben csak teljes kiőrlésű liszt van. Próbálkoztam vele, de nem lett jó az állaga és az íze sem. Nem akartam semmi extra dolgot hozzáadni, hogy puha és finom legyen, így inkább úgy döntöttem, hogy maradok a sima lisztnél, mert ez segíti legjobban a jó állagot. Ennyi belefér még. Legalább tudom, hogy mit eszek és nagyon ízlik! 🙂
Házi teljes kiőrlésű zsemle
Hozzávalók
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt (rozsliszt is jó)
- 100 g sima liszt
- 25 g friss élesztő (Budafokit használtam)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 180 ml langyos víz
- 1 teáskanál só
Elkészítés
- Öntsd egy tálba a liszteket úgy, hogy a fehér liszt kerüljön a tetejére. Készíts egy kis mélyedést, és morzsold bele az élesztőt.
- Add hozzá a langyos vizet és gyúrd át kézzel. Nem kell sokáig gyúrni, csak dolgozd össze a tésztát, hogy az alapanyagok kicsit összeismerkedjenek. Ehhez adj nekik 10 percet letakarva meleg helyen.
- 10 perc után add hozzá az olívaolajat és a sót is. Ezeket már keményebb gyúrással dolgozd össze. Nyugodtan bokszolj a tésztába, ütögesd, verd oda az edényhez. A lényeg, hogy a tészta szép fényes legyen, elváljon az edény falától és buborékok képződjenek benne. Ne kíméld, adj neki!
- Ezután neked és a tésztának is jót fog tenni egy kis pihenő. A tésztát 40 percig keleszd letakarva, meleg helyen.
- 40 perc után a tészta kb. a duplájára kell, hogy növekedjen.
- Vedd ki a tésztát az edényből és vágd négyfelé. A négy félből formázz 4 db bucit és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Takard le újra és keleszd kb. 30 percig meleg helyen.
- Én nem szoktam bekenni a tetejüket semmivel, de ha fényesebbre szeretnéd, akkor tejjel, vízzel vagy tojássárgájával is be lehet kenni a sütés előtt.
- 200 °C-ra előmelegített sütőben alsó-felső és légkeveréses sütőben süsd 20-25 percig.
- Ha kisült, akkor fogyasztás előtt hagyd teljesen kihűlni a bucikat.
- Én zacskóban szoktam tárolni és a hűtőben. Így kb. 1 hétig eláll (bár ennél tovább sosem hagytam, mert nem maradt – lehet 2 hétig is bírná). Miután kiveszem a hűtőből át szoktam melegíteni és ugyanolyan finom így, mint frissen.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?