Nagyon szeretem a rakott kelt, de időnként nincs kedvem az összeállításához. Megfőzni külön a rizst, külön a káposztát és még a húst is megsütni, az bizony sok idő. Ezt a folyamatot egyszerűsítettem le. Bevallom az ihletet egy maradék kínai kel adta nekem. Szegény már hetek óta a hűtőben várta a felhasználását. Szerencsére a kínai kel elég jól eltartható és zsengébb, mint a kelkáposzta, így nem kell előfőzni. Már csak egy kis darát hús kellett. Ez volt is a fagyasztóban. Rizs helyett bulgurt választottam. Ez sokkal hamarabb megpuhul. A magyaros verzió helyett inkább olaszos ízekre vágytam, így tejszínesen és oregánóval készítettem el. Nézzük is, hogyan készül a rakott kel kínai kelből olaszosan!
Rakott kel kínai kelből olaszosan
Hozzávalók
- 500 gramm darált sertéshús (7%-os zsírtartalmú)
- 200 gramm bulgur (szárazon kimérve)
- 380 gramm kínai kel (kb. fél fej)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál vaj
- 200 ml főzőtejszín (22%-os zsírtartalommal)
- 200 ml víz
- 175 gramm tejföl (12%-os zsírtartalommal)
- 120 gramm light trappista sajt
- só
- őrölt fekete bors
- morzsolt oregánó
Elkészítés
- A bulgurt enyhén sós vízben főzd puhára. Tedd félre.
- A vöröshagymát kockázd fel és olívaolajon süsd aranybarnára egy magas falú serpenyőben.
- Add hozzá a darált húst.
- Sózd, borsozd és pirítsd le.
- Reszeld bele az egyik fokhagymát és azzal is pirítsd még egy kicsit.
- Öntsd fel vízzel. Hagyd hogy kicsit rotyogjon.
- Add hozzá a tejszínt.
- Fűszerezd oregánóval.
- Add hozzá a maradék fokhagymát.
- Keverd bele a főtt bulgurt. Tedd félre.
- A kínai kel végét vágd le és szedd le a külső leveleket. Ezek általában sérültek, így ki is dobhatod. A belső leveleket szedd szét és mosd át. Megfőzni nem kell.
- Vajazz ki egy hőálló tálat és fektesd le benne szépen a kínai kel leveleket.
- Tedd rá a darált hús felét.
- Fedd be kínai kel levelekkel.
- Tedd rá a maradék húst.
- Fedd le ismét kínai kell levelekkel.
- Kend meg tejföllel a tetejét.
- Terítsd le sajttal.
- Fedd le alufóliával.
- 180 °C-ra előmelegített (alsó-felső-légkeveréses) sütőben kb. 40 percig süsd.
- Ha megsült, hagyd legalább 20 percet pihenni és csak azután szeleteld fel.
- Tipp: fogyaszd egy kis fokhagymával ízesített tejföllel!
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!