Sokat kísérleteztem a legjobb cukormentes linzer receptekkel. (Ebben a cikkben olvashatod.) Próbáltam egyféle liszttel, majd kétféle liszttel. Hetekig csak linzert sütöttem, mire megszületett ez a recept. A fáradtság megérte, mert megtaláltam a legfinomabb receptet.
A legjobb cukormentes linzer recept
Hozzávalók
- 50 gramm xilit
- 100 gramm vaj (Legalább 82%-os zsírtartalmút válassz!)
- 75 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 75 gramm zabpehelyliszt
- 20 gramm zabpehelyliszt a szóráshoz
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- ½ citrom reszelt héja
- 30 gramm cukormentes barack lekvár
Elkészítés
- A liszteket tedd egy keverőtálba, add hozzá a xilitet és egy csipet sót. Majd morzsold bele a vajat a kezeddel úgy, hogy a két tenyered közé veszed és összemorzsolod a liszttel. Ha kemény lenne a vaj, akkor sajtreszelő segítségével reszeld le, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy a lisztszemcséket a zsiradék jól körülvegye, mert ettől lesz omlós a tésztád.
- Add hozzá a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Dolgozd el a tésztát. Igyekezz gyors lenni, mert ha nem megfelelő tempóban dolgozol, akkor könnyen kizsírosodhat a tésztád. Ezt onnan veszed észre, hogy egyre nehezebben tudod formázni, mivel a vaj felolvad a meleg kezeidtől.
- Az összegyúrt tésztát formázd cipó formájúra, tekerd folpackba, hogy ne száradjon ki, és tedd hűtőbe kb. 40 percre.
- 40 perc után vedd elő a nyújtófát és a deszkát. Szórd meg liszttel, hogy könnyebb legyen nyújtani a tésztát.
- A cipót vedd ki a hűtőből és kézzel még gyúrd át. Először kemény lesz, de a kezed melegétől a vaj kissé felolvad és egyre könnyebb lesz formázni.
- Nyújtsd ki a tésztát kb. fél centisre.
- Vágj ki belőle tetszőleges formákat. Nekem a szívforma jött be, de akár egy poharat is használhatsz kiszúrónak. Gondoskodj arról, hogy teteje és alja is legyen a linzerednek. A tetejét kiszúrhatod még egy kisebb méretű formával is, hogy szépen látszódjon majd a lekvár.
- Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe a linzereket. Ha nagyon ragadna a tészta, (főleg a második nyújtásnál) akkor egy habkártya segítségével emeld fel őket és helyezd a tepsire. Teheted szorosan egymás mellé, de teljesen ne érjenek össze, mert sülés közben kicsit megnőnek.
- 180 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben (alsó és felső sütés) 15 percig süsd.
- Hagyd teljesen kihűlni, majd kend meg lekvárral az aljakat és illeszd rá a tetejüket is.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Vélemény, hozzászólás?