A cukormentes linzer receptek 3 titka – így lesz omlós és isteni finom, gluténmentesen is

A legjobb karácsonyi teasütemény
cukorementes, gluténmentes linzer

Egy jó linzer receptre mindig szükség van. Közeleg a karácsonyi süteményidőszak, így felkutattam a legjobb linzer receptet. Természetesen az egészséges, fitnesz verziókat kerestem. Sokfélét találtam, végül elkészítettem a saját receptemet. Pontosabban kettőt is. Az egyik gluténmentes, a másik rostban gazdag, fitnesz linzer. Közös jellemzőjük, hogy mind a kettő cukormentes és isteni finom! De mielőtt rátérnék a receptekre, előbb nézzünk utána, hogy mi is az a linzer, és mi köze a karácsonyhoz.

Mi a linzer?

A linzer egy magyar sütemény, bár a neve alapján osztrák vagy német finomságnak tűnhet. Nevét az 1848-as szabadságharc főhadnagyáról, Linzer Rudolfról kapta. A névadó a Ruszwurm cukrászda egykori cukrásza Müller Antal volt, aki a szabadságharc leverése után, tisztelete jeleként készítette el a süteményét.

Karácsonyi linzer

A linzer némi porcukorral megszórva olyan ünnepi süteményé varázsolódik, amely sok helyen elmaradhatatlan a karácsonyi asztalról. Ha ügyelsz az alakodra és szeretnél egészségesen táplálkozni, akkor a hagyományos receptek helyett cukormentes linzer recepteket érdemes bevetned.

cukormentes linzerek

Hogyan készíts cukormentes, egészsséges linzert?

Volt már néhány linzer receptem, de nem voltam teljesen megelégedve velük. Azonban a minap előszedtem egy régi tankönyvemet, amit még a szakács suliban használtunk és ebben megtaláltam a tökéletes linzer receptjét. A suliban a linzer alaptésztáját az almás lepény készítéséhez használtuk. (Ott persze búza fehér liszttel.) Egyébként pont ebből a receptből is vizsgáztam (5-ösre). Emlékszem, hogy mit kellett csinálni, hogy a tészta ne száradjon ki és még néhány olyan trükkre, amit most egy cukormentes, egészséges linzer receptnél mutatok be.

linzer tészta készítése

Milyen lisztet használj a linzerhez?

A hagyományos receptek búza fehér lisztet írnak, ezt helyettesítettem egészséges lisztekkel. Élőszőr kétféle lisztet próbáltam ki. Az egyik adag tészta rizslisztből készült (ez gluténmentes), a másik adag linzer teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készült. Ennek szuperjó a rosttartalma, így a diétába is jobban illik.

Frissítés: később kiderült, hogy a zabpehelyliszttel kevert, teljes kiőrlésű búzalisztből készült linzer volt a legfinomabb és legjobb állagú.

liszt linzer tésztához
Rizslisztből is készítheted a linzer tésztát

Linzer (linzi) tészta arányok:

Ezt jegyezd meg: 3:2:1, azaz

  • 3 rész liszt
  • 2 rész vaj
  • 1 rész édesítő (nálam xilit)

Ehhez az arányhoz kell még:

  • 1-2 tojás sárgája (ha nagyobb adag lisztet használsz, akkor 2 tojás kell, 200 gramm alatt viszont bőven elég egy is)
  • citromhéj
  • liszt a szóráshoz

Ezek a hagyományos linzer tészta arányai. Kísérletemben arra voltam kíváncsi, hogy más liszteknél is beválnak-e az arányok. A válasz: igen. Teljes kiőrlésű búzaliszttel, rizsliszttel és zabpehelyliszttel is ugyanilyen arányokkal készíthetsz tökéletes linzer karikákat. Ez az első titok.

Mivel édesítsd a linzert?

Az eredeti recept porcukorral van. A cukormentes receptek legtöbbje porrá őrült eritritet ír. Én viszont nem szeretem az eritrit mellékízét, így csak xilitet használtam. Nem őröltem, nem a por formájút használtam, hanem a sima xilitet. Tökéletes állagot biztosított. Szerintem az is segített ebben, hogy a xilitet már az elején hozzáadtam a liszthez, pedig az eredeti recept a tojással együtt adja hozzá az édesítőt. Ez a második titok.

Finom édes tésztát kaptam. A tetejére szerintem már nem is kell édesítő. Persze, ha kicsit ünnepibbé szeretnéd varázsolni, akkor tehetsz rá nyugodtan.

gluténmentes linzer

Milyen lisztet használj?

Az egészséges lisztekből ennél a süteménynél érdemes alacsony sikértartalmú liszteket használni. Jó választás a barna rizsliszt, a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehelyliszt és ezek keveréke is.

Balra a rizslissztel kézült linzer tésztáját, jobbra a teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel készült linzer tésztáját láthatod.

A rizslisztes linzer karika (gluténmentes)

Ez a linzer tészta sütés után egyből puha és omlós volt. Imádnivaló teasütemény lett!

A teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztes linzer karika (diétás)

Ez a linzer tészta sütés után kemény volt és csak másnap lett puha. Ehhez egy éjszakát állt zárt dobozban. A végeredmény isteni lett.

egészséges linzerek
Finom, édes és omlós tésztájú linzerek. A porcukor nem is hiányzik a tetejükről.

Mit ne tegyél a linzer tésztába?

Sokan csinálják azt, hogy egy kevés tejfölt is tesznek a tésztába a könnyebb összegyúrhatóság és formázás érdekében, de ez kerülendő, mert a tejföl negatívan hat a tészta formatartására és a sütemény porhanyósságára. Ez a harmadik titok.

omlós linzer tészta

Milyen lekvárt használj a cukormentes linzerhez?

A linzer tésztákat lekvárral tapaszd össze. Használj cukormentes lekvárt! Ezek közül bármilyen gyümölcs lehet, amit csak szeretnél.

Milyen formájú linzert készíts?

Lehet virágalakú, kerek, szívformájú, vagy amilyet csak szeretnél. Én egy szívformájút választottam, amiből egy viszonylag nagy méretű kiszúrom volt, így 6 db, nagy linzerem lett. Ehhez vékonyra nyújtottam a tésztát, szerintem így finomabb. De készíthetsz kisebb linzereket és nyújthatod vastagabbra is a tésztát. Így is, úgy is elfogy. 🙂

Fitnesz Édességek e-book

Mit készíts még a linzer tésztából?

A linzer tésztából készíthetsz más teasüteményt is. A nyújtás során leeső részeket, amelyeket már nem tudtam volna egy egész linzerhez felhasználni, egyszerűen csak összegyúrtam, kicsit benyomtam a tetejét és kisütöttem ugyanúgy a linzerek mellett. Kiváló teasütemény lett ez is.

teasütemény linzer tésztából
gluténmentes teasütemény

Akkor jöhet végre a tökéletes, cukormentes linzer recept?

Frissítés (2021.12.27.)

Megtaláltam a tökéletes linzer receptet! Itt a receptje.

A lenti recept egy kicsit szárazabb, és vékonyabbra is van nyújtva.

cukormentes linzerek

Cukormentes linzer recept

A legjobb karácsonyi teasütemény
Elkészítés:1 hour
Étkezés: Desszert
Konyha: magyar
Típus: gluténmentes, húsmentes, karácsonyi
Adag: 6 darab
Kalória: 251kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 50 gramm xilit
  • 100 gramm vaj (legalább 82%-os zsírtartalmút válassz!)
  • 150 gramm rizsliszt vagy teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet
  • ½ citrom reszelt héja
  • 10-20 gramm liszt a szóráshoz (10 g liszt elég a teljes kiőrlésű lisztnél, a 20 g a rizslisztnél kell.)
  • 30 gramm cukormentes lekvár

Elkészítés

  • A lisztet tedd egy keverőtálba, add hozzá a xilitet és egy csipet sót. Majd morzsold bele a vajat a kezeddel úgy, hogy a két tenyered közé veszed és összemorzsolod a liszttel. Ha kemény lenne a vaj, akkor sajtreszelő segítségével reszeld le, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy a lisztszemcséket a zsiradék jól körülvegye, mert ettől lesz omlós a tésztád.
  • Add hozzá a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Dolgozd el a tésztát. Igyekezz gyors lenni, mert ha nem megfelelő tempóban dolgozol, akkor könnyen kizsírosodhat a tésztád. Ezt onnan veszed észre, hogy egyre nehezebben tudod formázni, mivel a vaj felolvad a meleg kezeidtől.
  • Az összegyúrt tésztát formázd cipó formájúra, tekerd folpackba, hogy ne száradjon ki, és tedd hűtőbe kb. 40 percre.
  • 40 perc után vedd elő a nyújtófát és a deszkát. Szórd meg liszttel, hogy könnyebb legyen nyújtani a tésztát.
  • A cipót vedd ki a hűtőből és kézzel még gyúrd át. Először kemény lesz, de a kezed melegétől a vaj kissé felolvad és egyre könnyebb lesz formázni.
  • Nyújtsd ki a tésztát kb. 0,3 cm-re.
  • Vágj ki belőle tetszőleges formákat. Nekem a szívforma jött be, de akár egy poharat is használhatsz kiszúrónak. Gondoskodj arról, hogy teteje és alja is legyen a linzerednek. A tetejét kiszúrhatod még egy kisebb méretű formával is, hogy szépen látszódjon majd a lekvár.
  • Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe a linzereket. Ha nagyon ragadna a tészta, (főleg a második nyújtásnál) akkor egy habkártya segítségével emeld fel őket és helyezd a tepsire. Teheted szorosan egymás mellé, de teljesen ne érjenek össze, mert sülés közben kicsit megnőnek.
  • 180 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben (alsó és felső sütés) 15 percig süsd.
  • Hagyd teljesen kihűlni, majd kend meg lekvárral az aljakat és illeszd rá a tetejüket is.

Diétánál erre figyelj!

1 darab rizslisztes linzer (nagy)
Energia: 258 kalória
Fehérje: 3 gramm
Szénhidrát: 32 gramm
Zsír: 15 gramm
1 darab teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel készült linzer (nagy)
Energia: 251 kalória
Fehérje: 5 gramm
Szénhidrát: 27 gramm
Zsír: 15 gramm
 
Recept és ételfotók: Földi Rita

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

4 Comments

  1. Kedves Rita! Csak most készítettem el ezt a receptet (most lett aktualitása), tönkölylisztből. Pontosan betartottam minden utasítást, annyira, hogy a vastagságot külön centivel lemértem. Nem lett jó. Vastag lett, kemény, még napok után is, és kifejezetten íztelen. Mit rontottam el, ha szóról szóra követtem a receptet? Köszi

    1. Kedves Anna!
      Az üzeneted után újból sütöttem egy adag linzert a recept alapján és nekem ugyanolyan jó lett. Viszont lemértem újból pontosan és 0,3 cm-re nyújtottam ki. (A receptben eredetileg azt írtam, hogy kb. 0,5 cm-re érdemes nyújtani.) Lehet, hogy a vastagsága lehetett nálad a probléma, bár én inkább a vajra gondolnék. Legalább 82%-os zsírtartalmú vajat használtál? Jól összedolgoztad a liszttel? Morzsolódott a tészta? Ha nem jó a vaj vagy az összedolgozás, akkor a tészta morzsolódik. A jó tészta puha és könnyen kezelhető. 6 db linzer jött ki belőle?

      A szóráshoz 10 g liszt elég volt, a 20 g a rizslisztnél kell. Ezt javítottam még a receptben.

      A teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztnek jellegzetes íze van. Így vedd figyelembe, hogy az ezzel készült ételek íze nem lesz pont ugyanolyan, mintha sima búzalisztből készítenéd. Ha semleges ízt szeretnél, akkor válassz másik egészséges lisztet! Próbáld ki teljes kiőrlésű lisztből (tehát, ami nem tönköly) vagy keverd zabpehelyliszttel, mint ebben a receptben.

      Sajnálom, hogy nem sikerült a recept. Tudom, hogy ez nagyon rossz érzés. Ne add fel, próbáld ki a fenti tanácsokat! Bízom benne, hogy legközelebb tiéd lesz a legfinomabb linzer! Ha valami kérdéses még, akkor írj!

      Szeretettel: Földi Rita

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?