A legfinomabb isler
Cukormentes és gluténmentes
Az olyan csokiimádóknak, amilyen én vagyok, mindig kell egy kis édesség a köztes étkezésekre. Kávé vagy tea mellé jól esik néhány falat, ami megédesíti a napomat is. A gond az, hogy nehéz olyan falatokat találni, ami belefér a diétába és egészséges is. A megoldás ez a cukormentes, gluténmentes isler recept! Csupán két falat az egész és mégis hatalmas ízbomba. Miért érdemes barna rizsliszttel készítened? Olvasd el egy korábbi írásomat az egészséges lisztekről! 95 kalória egy darab, így nyugodtan mehet több is a kávé mellé. Az elkészítése miatt pedig ne aggódj, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszódik. De igen, a kezed, a konyhád meg úgy mindenis tuti, hogy csokis lesz a végén. 🙂
Tipp:
Ha nem szeretnél barna rizslisztet használni, akkor próbáld ki a cukormentes linzer receptemnél lévő tésztával. Ebben zabpehelyliszet és teljes kiőrlésű búzalisztet használok. Ezzel is nagyon finom.
A legfinomabb isler
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 gramm barnarizs liszt
- 100 gramm vaj (legalább 82%-os zsírtartalmút válassz!)
- 50 gramm xilit
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
A középére
- 100 gramm cukormentes sárgabarack lekvár
Csokibevonó
- 100 gramm cukormentes étcsoki
- 10 gramm kókuszolaj
Elkészítés
- A lisztet tedd egy keverőtálba, add hozzá a xilitet és egy csipet sót. Majd morzsold bele a vajat a kezeddel úgy, hogy a két tenyered közé veszed és összemorzsolod a liszttel. Ha kemény lenne a vaj, akkor sajtreszelő segítségével reszeld le, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Nagyon fontos, hogy a lisztszemcséket a zsiradék jól körülvegye, mert ettől lesz omlós a tésztád.
- Add hozzá a tojássárgáját. Dolgozd el a tésztát. Igyekezz gyors lenni, mert ha nem megfelelő tempóban dolgozol, akkor könnyen kizsírosodhat a tésztád. Ezt onnan veszed észre, hogy egyre nehezebben tudod formázni, mivel a vaj felolvad a meleg kezeidtől.
- Az összegyúrt tésztát formázd cipó formájúra, tekerd folpackba, hogy ne száradjon ki, és tedd hűtőbe kb. 40 percre.
- A cipót vedd ki a hűtőből és kézzel még gyúrd át. Először kemény lesz, de a kezed melegétől a vaj kissé felolvad és egyre könnyebb lesz formázni.
- Nyújtsd ki a tésztát kb. fél centisre.
- Vágj ki belőle 4 cm átmérőjű köröket. formákat. A pogácsaszaggató tökéletes ehhez de akár egy poharat is használhatsz kiszúrónak. Gondoskodj arról, hogy teteje és alja is legyen az islernek, így páros számú kört készíts.
- Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe a köröket. Ha nagyon ragadna a tészta, (főleg a második nyújtásnál) akkor egy habkártya segítségével emeld fel őket és helyezd a tepsire. Teheted szorosan egymás mellé, de teljesen ne érjenek össze, mert sülés közben kicsit megnőnek.
- 180 °C-ra előmelegített, légkeveréses sütőben (alsó és felső sütés) 13-15 percig süsd.
- Hagyd teljesen kihűlni, majd kend meg lekvárral az aljakat és illeszd rá a tetejüket is.
- A csokit törd kockákra, és tedd egy kisebb lábosba. Add hozzá a kókuszolajat és kevergetve, alacsony hőfokon olvaszd meg. Tedd be 5 percre a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
- Vedd ki a hűtőből és ebbe mártsd bele az összeillesztett islereket, majd tedd egy tálcára és hagyd lecsöpögni a felesleges csokit.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Valami nem stimmel a recepttel vagy munkatechnológiai időugrás van benne, mert a kisült tészta gyakorlatilag atomjaira hullott.
Kedves Joss! Újra megcsináltam a receptet 1 tojássárgával és ugyanolyan jó lett. Mikor kiveszed a sütőből, akkor még szétesik, de ahogy kihűl, már jó állaga lesz. A recepten javítottam, mert 1 tojássárga is elég.
Köszönöm a hozzászólást!
Sziasztok
Én teljes kiőrlésű búza lisztet használtam és 1 tojás sárgáját, mennyei ❤
Köszönöm a receptet
Kedves Liza!
Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy tetszett a recept. 🙂