Marhapörkölt tésztával
Így lehet az egészséges táplálkozás része

A marhapörkölt lehet az egészséges táplálkozás része. Kezdő fogyókúrázóként beleestem abba a hibába, hogy csak csirkés ételeket ettem. Pedig a marhahúsnak is nagyon magas a fehérjetartalma és ha egy jó részt választasz, például a marhafartőt, akkor nem is annyira zsíros. Kövesd a receptemet és készíts te is egy omlós húsú marhapörit!
Milyen húsból készítsd?
A marhapörkölt készülhet lábszárból vagy lapockákból. Én amióta kipróbáltam a marhafartőt, nálam ebből készül a legomlósabb marhapörkölt. Ráadásul ez a hús nem is annyira zsíros fajta.
Milyen a jó marhahús?
A marhahúsról általánosságban elmondható, hogy telített vörös színű, finoman erezett, márványos szerkezetű. A friss hús kellemes szagú. Tapintásra tömör állagú, rugalmas, ha ujjunkkal benyomjuk, visszaugrik. A vágási felülete fényes.

Hol vegyél húst?
Nem véletlenül mondják, hogy olcsó húsnak híg a leve. A marhapörkölt készítésénél ne spórolj a húson! Találj egy kiváló hentest! A marhapörköltnek ugyanis az az alapja, hogy kiváló minőségű húsod legyen. Sajnos az a tapasztalatom, hogy kereskedelmi láncok üzleteiben gyenge minőségű húsokat kapni. A marhafartő pedig egyenesen ritkaságszámba megy. Akkor hol vegyél húst? Csakis egy jó hentesnél! Ezt pedig ki kell tapasztalni. Bár messze van tőlem, de én a pestszentlőrinci Lőrinc piacra megyek húsért.
A marhapörkölt belefér az egészséges táplálkozásba?
A marhahúsleves vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel. A marhahús zsírosabb, testesebb, mint a szárnyasok húsa, de ha erő és energia kell (például betegség vagy levertség esetén), akkor a legjobb választás egy hosszan főtt marhahúsleves. Erősíti az immunrendszert és jót tesz az izmoknak és ízületeknek is.

A marhapörkölt fehérje tartalmával segíti az izomépítést. Egészségessé úgy tehetjük, ha nem a régi hagyományos magyar konyha eljárásait követjük. Tehát nem zsírral, hanem olívaolajjal készítjük el. Tarhonya vagy galuska helyett pedig durum búzából készült tésztával ajánlom.
Fogyassz hozzá egy adag ecetes savanyúságot is (nálam egy káposztás-répás vitaminsaláta volt hozzá, de savanyú uborka is jó), mivel a savak segítenek a zsírok és szénhidrátok jó emésztésében.


Marhapörkölt tésztával
Hozzávalók
- 400 g marhafartő
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb tv paprika
- 1 paradicsom
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál paprikakrém (nálam egy kalocsai termék van, de Piros Arany is jó – ha erősebbre szereted, akkor csemege helyett válaszd a csípőset)
- só
- őrölt fekete bors
- víz
Köret
- 4 x 70 g durum fusilli tészta
Elkészítés
- A vöröshagymát tisztítsd meg és vágd kockákra. Tedd félre.A fokhagymát is tisztítsd meg és aprítsd fel. Tedd félre.A paradicsomot és paprikát is kockázd fel. Tedd félre egy külön tányérra.A húst vágd kb. 1-1,5 cm-es kockákra. Fontos, hogy azonos méretű kockákat vágj, mert így fog egyenletesen megpuhulni.
- Egy fedeles lábasban forrósítsd fel az olívolajat és tedd bele a vöröshagymát. Ha már aranybarnára sült, akkor vedd le a tűzhelyről és hintsd meg fűszerpaprikával. Keverd el.
- Add hozzá a húst. Keverd át. Öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózd és borsozd. Add hozzá a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a paprikakrémet is. Tedd vissza a tűzhelyre és főzd kb. 2 órán át vagy ameddig meg nem puhul. Úgy főzd, hogy a fedőt csak félig tedd rá, tudjon távozni belőle a gőz.
- A 2 órás főzés alatt többször keverd át és pótold a vizet. Egyszer-kétszer hagyd hogy teljesen elfője a vizet, majd öntsd fel újra.
- Tálalásnál főzz hozzá durum fusilli tésztát.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

