A bulgursaláta remekül illik hozzá!
A töltött csirkemell receptekben az a jó, hogy kedved szerint szinte bármilyen finomsággal megtöltheted. A sütőben pedig minden csak még finomabb lesz. Egy szép nyárias napon maradt még egy kis bulgursaláta másnapról. Gondoltam a sült csirkemell nagyon jól illene hozzá. Nem akartam csak egy egyszerű sült csirkét készíteni, így hát csavartam rajta egyet. Pontosabban feltekertem. 🙂 A töltött csirkemell egy tekercs lett, amibe fokhagymás cukkiniszelet és krémes feta sajt került. A bulgursaláta pedig tökéletesen illet hozzá. Mind a tíz ujjamat megnyaltam utána és elégedetten dőltem hátra azzal a gondolattal, hogy újdonságot alkottam és alakbarát módon.
A töltelékről pár szót
A feta sajt és a tejföl egy pofonegyszerű töltelék, amit nem is értem, hogy eddig miért nem próbáltam még. Azóta már ezt teszem tortilla tekercsbe is. Annyira finom és egyszerűen megvan. A feta sajtnál figyelj, hogy olyan fajtát válassz, ami inkább a kecskesajtra hajaz ízben. Például az Aldis és a Spar-os ilyen.
TIPP: A feta sajtot juhtúróval is nyugodtan helyettesítheted.
Töltött csirkemell vacsorára?
Ezt a töltött csirkemell receptet vacsorára is bevetheted. Még a bulgursalátával együtt is alig tartalmaz szénhidrátot, viszont a fehérjetartalma magas, ami estére jól jön és edzés után is.
Töltött csirkemell: krémes fetával, fokhagymás cukkinivel
Hozzávalók
- 500 g csirkemellfilé
- ½ (150 g) cukkini
- 100 g light feta sajt
- 125 g light mozzarella
- 50 g tejföl (12%-os)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt fekete bors
- szárított, morzsolt bazsalikom
- Kotányi olaszos fűszersó
A bulgursalátához
- 100 g bulgur
- 200 ml víz
- 2 kávéskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 3 csokor petrezselyemzöld
- 10 db friss mentalevél
- 4 szál újhagyma
- 2 nagyobb méretű paradicsom
- 1 lime leve
- 1 csipet őrölt fekete bors
Elkészítés
A csirkemell tekercs elkészítése:
- Először melegítsd fel a sütőt 200 ℃ra.
- A cukkinit mosd meg és vékonyan szeleteld fel. Szórd meg sóval, morzsolt bazsalikommal. Locsold meg egy teáskanál olívaolajjal. Egy gerezd zúzott fokhagymát morzsolj még rá, és forgasd át a szeleteket, hogy mindenhol jó fűszeres legyen. Tedd félre amíg a húst előkészíted.
- A csirkemellet tisztítsd meg, hogy ne legyenek rajta csontdarabok. Szeleteld fel. Egy sütőpapíron vagy fólián keresztül klopfold ki vékonyra. Sózd meg a szeletek mindkét oldalát.
- Egy kisebb tálban keverd össze a feta sajtot a tejföllel.
- Minden csirkemell szeletre teríts egy-egy cukkini szeletet. Kend meg a fetás krémmel, majd tekerd fel. Nem kell összetűzni, csak tedd szorosan egymás mellé egy hőálló tálba.
- A hőálló tál aljára locsolj kb. 0,5 dl vizet, a tekercsek tetejére pedig kb. 1 teáskanálnyi olívaolajat. Fedd le alufóliával és tedd be az előmelegített sütőbe.
- 30 perc után vedd le az alufóliát és süsd anélkül.
- 15 perc elteltével vedd ki és tegyél minden tekercsre mozzarella szeleteket. Szórd meg olasz fűszersóval (só, bazsalikom, oregánó is jó helyette), locsold meg még egy kevés olívaolajjal és tedd vissza a sütőbe további 15 perce.
- Ha kész, akkor vedd ki és tálalj hozzá bulgursalátát, amit érdemes még előző este elkészítened.
A bulgursaláta elkészítése:
- Öntsd egy lábasba a vizet és forrald fel. Tedd bele a bulgurt és egy kávéskanál sót. Keverd el. Hagyd 5 percig főzni, majd vedd le a tűzhelyről. Tegyél rá fedőt és 20-25 percig hagyd állni. (Egyszer-kétszer keverd át.) Ezalatt a bulgur felszívja a vizet és tökéletesen megpuhul.
- A petrezselymet és a mentát vágd nagyon apróra. Az újhagymát vékonyan szeleteld fel. A paradicsomot vágd apró kockákra. Az egészet tedd egy nagy keverőtálba. Add hozzá a kihűtött bulgurt. Locsold meg olívaolajjal, fűszerezd sóval, borssal és ízesítsd egy lime levével. Keverd át alaposan.
- Tipp: Még finomabb íze lesz, ha egy kicsit állni hagyod a hűtőben.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!