Nézd meg, hogy miért érdemes őket követnI!
Egy magyar gasztroblogger néha a szomszédba is átmegy egy csipet inspirációért. 🙂 Mindig azt mondom, hogy a legvagányabb receptjeimet a maradékok ihletik, de az igazság az, hogy azért szétnézek az online térben is. Követem a közösségi médiát, itt receptek szempontjából inkább a Pinterest jöhet szóba nálam. Szívesen olvasok offline magazinokat is, például a Magyar Konyhát. Ránézek a nagy gasztro portálokra is, mint amilyen a Mindmegette vagy a Street Kitchen, de a kisebb és személyesebb, magyar gasztroblogger oldalak az igazi csemegék számomra. Összegyűjtöttem 3+1 kedvencemet, akik mindig elbűvölnek. Nézd meg, hogy mivel tudnak elvarázsolni!
1. Chili és Vanília gasztroblog – Mautner Zsófi gasztroblogger
Mautner Zsófi egyike a legrégebb óta blogot vezető gasztrobloggereknek. A 2000-es évek elején indultak a blogok és Zsófi az elsők között indított blogot 2005-ben. Azóta hatalmas karriert futott be. Kilenc szakácskönyve jelent meg. A gasztronómiában szinte mindenki ismeri.
A Chili és Vanília blogon szokványos recepteket hiába is keresnél. Mindegyikben van valami különlegesség, egy csipetnyi extra. Ezek legtöbbször fűszerek, amelyek külön rovatot is kaptak. Csupa izgalom felfedezni azokat a különleges ízesítőket, amiket Zsófi használ a receptjeihez. Imádom olvasni az ételek mellé írt történeteket, amelyekkel a gasztroblogger ismereteimet is bővítem.
Írásai közül egy konkrét kedvencem ez az exkluzív kovászos uborkaleves sztori.
Ha nemzetközi recepteket keresel, akkor a Chili és Vanília gasztroblogot imádni fogod!
2. Szotyi Creations gasztroblog – Bea gasztroblogger
A gyönyörű ételfotókra figyeltem fel először a Szotyi Creations oldalán. Egy gasztroblogger más szemmel nézi az ételfotókat, mint egy átlag háziasszony. Bea fotóiban valami különösen megfogott. A szemet gyönyörködtető fotók mellett szuper recepteket is találsz a blogján. Ezekben külön plusz pont nálam, hogy tippek és trükkök is olvashatóak benne arról például, hogy milyen hőmérsékletű húst használj, vagy mit mivel lehet helyettesíteni.
Megkönnyíti a főzést, hogy némelyik recept mellé videó is van, mint ennél a sonkás-sajtos palacsintánál.
Beának sem kell a szomszédba menni, ha kreativitásról van szó. Ezt tökéletesen bizonyítja ez a Répa-kifli recept is.
Csípem a mottóját is, ami így szól: A titkos hozzávaló mindig a szeretet, és a VAJ 😉
A számos izgalmas recept közül mostanában ez a Kéksajtos szűzérme elkészítése töltött el izgalommal és lelkesedéssel.
Ha gyönyörű ételfotókat is szeretsz nézegetni a receptek mellé, akkor a Szotyi Creations gasztroblog Neked való.
3. Ízzel-lélekkel gasztroblog – Dian Márti gasztroblogger
Márti lelkes gasztroblogger több mint 10 éve. Az Ízzel-lélekkel című blogján széles választékban találsz recepteket, azonban ezek keresése más oldalakhoz képest meglepően egyszerű. Különösen szimpatikusnak találom azt nála, hogy tudsz szűrni ételtípusra, ízvilágra vagy éppen szezonra. Az olasz receptjeit mindig nagy örömmel böngészem, de Márti vegetáriánus receptjei is fantasztikusak.
A vega quesadilla receptet már fel is írtam a listámra, hogy elkészítsem.
A receptek böngészése mellett pedig a gasztrocikkek rovatban is olvasgatok, hogy inspirálódjak egy új hellyel vagy ötlettel.
Ha nem vagy annyira gyakorlott a konyhában, akkor Márti biztosan segít Neked is, mert nem csak lelkesedéssel, hanem nagy gondossággal mutatja be az ételeit, kitérve minden aprónak tűnő, de fontos részletre. A legtöbb recepthez videót is tudsz nézni, ami szintén sokat segíthet.
+1 Smuczer Hanna gasztroblogger
Hanna plusz egy sorszámmal azért került be, mert magyar gasztroblogger, de Németországban él. Ebből adódóan egy csomó izgalmas utazással kapcsolatos sztorit is olvashatsz nála. Engem először a kalács receptjével és történetével fogott meg, amihez videót is készített.
Cukrász képzése nekem garancia arra, hogy tényleg tudja, mit csinál és ezt érzed a blogján. Ahogy írja, imádja a sütiket, de ha megnézed a blogját, látni is fogod, hogy Hanna tele van szuper desszert ötletekkel. Pékáru fronton olyanokat is megvalósít, amibe én nem is mernék belevágni – még egy ráérős vasárnap délután sem. Ilyen például ez a Harminc órás rozsos zsemle hűtős kelesztéssel recept is.
Én inkább egy gyorsabb muffin receptet készítettem tőle. Ezt a Zabpelyhes muffin teljes kiőrlésű rozslisztből úgy, hogy a cukrot xilitre cseréltem.
A legkedvesebb receptem viszont ez az 5 perc alatt összehozható eritrittel és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készülő reggeli, a Dutch baby.
A növényi alapú receptekért nálam plusz pont jár. Hannánál ezek is tele vannak fantáziával.
Ha pékáru és desszert vonalon új inspirációra vágysz, akkor Smuczer Hanna gasztroblogján biztosan megtalálod.
Gasztroblogok, hová tűntetek?
Ezt a cikket szerettem volna úgy megírni, hogy legalább 10 magyar gasztroblogger bekerüljön, de ahogy utána néztem a bloggereknek, csalódás ért. Rengeteg blogger már csak a közösségi médiában osztja meg a receptjeit. Bezárt vagy évek óta magára hagyott blogokat találtam. Nem tudom mi lett velük. Nem tudom, miért nem csinálják már. Miért csak a közösségi médiában osztanak meg recepteket?
Tudom, hogy a 2000-es évek elején indultak blogok világa mára jelentősen megváltozott. Ekkor néhány blogger írt csak, és a Facebook, Instagram még gyermekcipőben jártak. Nem ezekkel a közösségi oldalakkal keltünk és feküdtünk minden nap. A recepteket sem itt kerestük. Alig vártuk, hogy kitegyenek egy új receptet a gasztrobloggerek és lelkesen böngésztük, hogy milyen hozzászólások érkeztek. Manapság percenként tűnik fel egy új recept, és hozzászólni már nem divat. Nincs rá idő. Régen közösségek alakultak ki, manapság úgy érzem, hogy sokszor azt sem tudjuk, hogy kit követünk és miért.
A gasztro portál, az teljesen más világ
Véleményem szerint a nagy gasztro portálok, akik mögött nem egy gasztroblogger áll, hanem egy egész szerkesztőség, azért annyira népszerűek manapság, mert naponta tudják magukból ontani az új tartalmakat. Ezzel pedig semmi gond. Ezek is szerethetőek és hasznosak.
Nem minden gasztro portál indult egyből portálnak. A Street Kitchen (SK) oldala Fördős Zé-vel eleinte még Szárnyas Ízvadász videóblog néven futott. Ma már több ember csinálja és már nem ugyanaz. Nem azt mondom, hogy rosszabb, hanem hogy más. Imádom az SK-t és azt a filozófiát, amit képviselnek, követek más gasztro portálokat is, de egy gasztroblog nem ugyanaz a kategória.
A gasztroblogokat ezért szeretem
- A személyes hangvételért. Azért, hogy úgy érzem, mintha hozzám szólna. Mintha ismerne.
- A blogger személyéért. Azért, mert meg tudom ismerni a gondolatait, érzéseit, Mintha ismerném.
- Azért, mert nem kell felugró hirdetéseket kerülgetnem mindenfelé amerre járok az oldalon.
- Azért, mert átjön, hogy szívből csinálják.
- Azért, mert hitelesek és hozzáértőek.
- Azért, mert egyediek, nem ugyanazt a tartalmat látom náluk, mint a többi oldalon.
A kicsi, egyszemélyes blogokról egyre inkább eltolódik a figyelem a nagy gasztro portálok irányába. Egy hobbiból és lelkesedésből író gasztroblogger mást tud adni, mint a „nagyüzemi” tartalomgyártásra berendezkedett gasztro portál. Egy bloggertől lehet, hogy nem viszel haza minden nap egy új receptet, de az biztos, hogy egyediséget, új inspirációt és tudást is bőségesen kapsz tőle.
Szeretném, hogy fennmaradjanak a magyar gasztroblogok. Ha számodra is fontos ez, akkor kövesd őket rendszeresen! Gyűjtsd be a különleges recepteket és élvezd az izgalmas történeteket! És ne felejts el hozzászólni! Mert ennek nagyon tudunk örülni. 🙂
Hogy a legendás magyar heavy metál zenekar, a Pokolgép pokoli jó dalszövegét gasztro vonalra tereljem
hiszem azt, hogy amíg a Föld kerek, mindig lesznek gasztrobloggerek!
Neked ki a kedvenc magyar gasztrobloggered? Írd meg hozzászólásban!
Bea mondta
Drága Rita, köszönöm a kedves szavakat <3 Szívemből szóltál, ugyanezek a hiányérzetek dolgoznak bennem is, és igazán megtisztelő és szívmelengető, hogy úgy érzed, hogy picit hozzájárulhatok ahhoz, hogy ez ne így legyen. Sok örömet és sikert kívánok a munkádhoz a továbbiakban is 🙂
Földi Rita mondta
Kedves Bea! Köszönöm a visszajelzést és a jókívánságokat. Neked is sok sikert és örömet kívánok!
Márti mondta
Szia Rita! Nagyon köszönöm, igazán jól esik, hogy engem is a TOP3-as listádban említesz. Igyekszem a jövőben is kiérdelmelni ezt a „címet” a gasztroblogos receptjeimmel, cikkeimmel. Az írásod szuper lett, minden szavával egyetértek. Kívánom neked, és a többi, kitartó gasztrobloggernek, hogy ne adjuk fel, hozzunk minél több izgalmas receptet és színt a magyar gasztronómia online vagy akár offline világába!
Földi Rita mondta
Köszönöm Màrti!