Földi Rita blogger
Földi Rita
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Receptek
    • Összes recept
    • Diétás étrend
    • Reggeli
    • Ebéd
    • Leves
    • Tészta
    • Saláta
    • Vacsora
    • Desszert
    • Sós nasi
    • Ital
  • Rovatok
    • Egyél jól!
    • Szerezd be!
    • Legyél karcsú!
    • Mozogj!
    • Lazulj!
    • Lelkesedj!
    • Vidd magaddal!
  • Mit főzzek ma?
    • 15 perces
    • 30 perces
    • elviteles
    • sütés nélküli
    • csirkés
    • sertéshúsos
    • halas
    • húsmentes
    • gluténmentes
    • laktózmentes
    • tortilla
    • spárgás
    • sütőtökös
  • Szezon és ünnep
    • tavaszi
    • húsvéti
    • nyári
    • őszi
    • téli
    • karácsonyi
    • különleges alkalmak
  • Webshop
    • Diétás csirkemell receptek (Receptfüzet)
    • Vagány Receptek (e-book)
    • Életmódváltó Csomag
    • Fitnesz Édességek (e-book)
    • Fitnesz Édességek (könyv)
    • Enni és Fogyni (e-book)
  • Hírlevél
  • A szerző
    • Rólam
    • Blogger élet
    • TV-s szereplések
    • Kapcsolat
  •  

Földi Rita – A tudatos gasztroblogger

Egészséges receptek, fogyókúrás ételek, diétás mintaétrend és megannyi finom és kipróbált recept vár rád. Fedezd fel és legyél tudatos a táplálkozásban!

2023, Blogger élet · 2023.08.08.

3+1 magyar gasztroblogger, akik elvarázsolnak a receptjeikkel

Nézd meg, hogy miért érdemes őket követnI!
magyar gasztroblogger

Egy magyar gasztroblogger néha a szomszédba is átmegy egy csipet inspirációért. 🙂 Mindig azt mondom, hogy a legvagányabb receptjeimet a maradékok ihletik, de az igazság az, hogy azért szétnézek az online térben is. Követem a közösségi médiát, itt receptek szempontjából inkább a Pinterest jöhet szóba nálam. Szívesen olvasok offline magazinokat is, például a Magyar Konyhát. Ránézek a nagy gasztro portálokra is, mint amilyen a Mindmegette vagy a Street Kitchen, de a kisebb és személyesebb, magyar gasztroblogger oldalak az igazi csemegék számomra. Összegyűjtöttem 3+1 kedvencemet, akik mindig elbűvölnek. Nézd meg, hogy mivel tudnak elvarázsolni! 

1. Chili és Vanília gasztroblog – Mautner Zsófi gasztroblogger

Mautner Zsófi egyike a legrégebb óta blogot vezető gasztrobloggereknek. A 2000-es évek elején indultak a blogok és Zsófi az elsők között indított blogot 2005-ben. Azóta hatalmas karriert futott be. Kilenc szakácskönyve jelent meg. A gasztronómiában szinte mindenki ismeri. 

A Chili és Vanília blogon szokványos recepteket hiába is keresnél. Mindegyikben van valami különlegesség, egy csipetnyi extra. Ezek legtöbbször fűszerek, amelyek külön rovatot is kaptak. Csupa izgalom felfedezni azokat a különleges ízesítőket, amiket Zsófi használ a receptjeihez. Imádom olvasni az ételek mellé írt történeteket, amelyekkel a gasztroblogger ismereteimet is bővítem. 

Írásai közül egy konkrét kedvencem ez az exkluzív kovászos uborkaleves sztori.

Ha nemzetközi recepteket keresel, akkor a Chili és Vanília gasztroblogot imádni fogod!

2. Szotyi Creations gasztroblog – Bea gasztroblogger

A gyönyörű ételfotókra figyeltem fel először a Szotyi Creations oldalán. Egy gasztroblogger más szemmel nézi az ételfotókat, mint egy átlag háziasszony. Bea fotóiban valami különösen megfogott. A szemet gyönyörködtető fotók mellett szuper recepteket is találsz a blogján. Ezekben külön plusz pont nálam, hogy tippek és trükkök is olvashatóak benne arról például, hogy milyen hőmérsékletű húst használj, vagy mit mivel lehet helyettesíteni. 

Megkönnyíti a főzést, hogy némelyik recept mellé videó is van, mint ennél a sonkás-sajtos palacsintánál. 

Beának sem kell a szomszédba menni, ha kreativitásról van szó. Ezt tökéletesen bizonyítja ez a Répa-kifli recept is.

Csípem a mottóját is, ami így szól: A titkos hozzávaló mindig a szeretet, és a VAJ 😉

A számos izgalmas recept közül mostanában ez a Kéksajtos szűzérme elkészítése töltött el izgalommal és lelkesedéssel. 

Ha gyönyörű ételfotókat is szeretsz nézegetni a receptek mellé, akkor a Szotyi Creations gasztroblog Neked való. 

3. Ízzel-lélekkel gasztroblog – Dian Márti gasztroblogger

Márti lelkes gasztroblogger több mint 10 éve. Az Ízzel-lélekkel című blogján széles választékban találsz recepteket, azonban ezek keresése más oldalakhoz képest meglepően egyszerű. Különösen szimpatikusnak találom azt nála, hogy tudsz szűrni ételtípusra, ízvilágra vagy éppen szezonra. Az olasz receptjeit mindig nagy örömmel böngészem, de Márti vegetáriánus receptjei is fantasztikusak.

A vega quesadilla receptet már fel is írtam a listámra, hogy elkészítsem. 

A receptek böngészése mellett pedig a gasztrocikkek rovatban is olvasgatok, hogy inspirálódjak egy új hellyel vagy ötlettel. 

Ha nem vagy annyira gyakorlott a konyhában, akkor Márti biztosan segít Neked is, mert nem csak lelkesedéssel, hanem nagy gondossággal mutatja be az ételeit, kitérve minden aprónak tűnő, de fontos részletre. A legtöbb recepthez videót is tudsz nézni, ami szintén sokat segíthet. 

+1 Smuczer Hanna gasztroblogger

Hanna plusz egy sorszámmal azért került be, mert magyar gasztroblogger, de Németországban él. Ebből adódóan egy csomó izgalmas utazással kapcsolatos sztorit is olvashatsz nála. Engem először a kalács receptjével és történetével fogott meg, amihez videót is készített.

Cukrász képzése nekem garancia arra, hogy tényleg tudja, mit csinál és ezt érzed a blogján. Ahogy írja, imádja a sütiket, de ha megnézed a blogját, látni is fogod, hogy Hanna tele van szuper desszert ötletekkel. Pékáru fronton olyanokat is megvalósít, amibe én nem is mernék belevágni – még egy ráérős vasárnap délután sem. Ilyen például ez a Harminc órás rozsos zsemle hűtős kelesztéssel recept is.

Én inkább egy gyorsabb muffin receptet készítettem tőle. Ezt a Zabpelyhes muffin teljes kiőrlésű rozslisztből úgy, hogy a cukrot xilitre cseréltem. 

A legkedvesebb receptem viszont ez az 5 perc alatt összehozható eritrittel és teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készülő reggeli, a Dutch baby.

A növényi alapú receptekért nálam plusz pont jár. Hannánál ezek is tele vannak fantáziával.  

Ha pékáru és desszert vonalon új inspirációra vágysz, akkor Smuczer Hanna gasztroblogján biztosan megtalálod. 

Gasztroblogok, hová tűntetek?

Ezt a cikket szerettem volna úgy megírni, hogy legalább 10 magyar gasztroblogger bekerüljön, de ahogy utána néztem a bloggereknek, csalódás ért. Rengeteg blogger már csak a közösségi médiában osztja meg a receptjeit. Bezárt vagy évek óta magára hagyott blogokat találtam. Nem tudom mi lett velük. Nem tudom, miért nem csinálják már. Miért csak a közösségi médiában osztanak meg recepteket?

Tudom, hogy a 2000-es évek elején indultak blogok világa mára jelentősen megváltozott. Ekkor néhány blogger írt csak, és a Facebook, Instagram még gyermekcipőben jártak. Nem ezekkel a közösségi oldalakkal keltünk és feküdtünk minden nap. A recepteket sem itt kerestük. Alig vártuk, hogy kitegyenek egy új receptet a gasztrobloggerek és lelkesen böngésztük, hogy milyen hozzászólások érkeztek. Manapság percenként tűnik fel egy új recept, és hozzászólni már nem divat. Nincs rá idő. Régen közösségek alakultak ki, manapság úgy érzem, hogy sokszor azt sem tudjuk, hogy kit követünk és miért. 

A gasztro portál, az teljesen más világ

Véleményem szerint a nagy gasztro portálok, akik mögött nem egy gasztroblogger áll, hanem egy egész szerkesztőség, azért annyira népszerűek manapság, mert naponta tudják magukból ontani az új tartalmakat. Ezzel pedig semmi gond. Ezek is szerethetőek és hasznosak.

Nem minden gasztro portál indult egyből portálnak. A Street Kitchen (SK) oldala Fördős Zé-vel eleinte még Szárnyas Ízvadász videóblog néven futott. Ma már több ember csinálja és már nem ugyanaz. Nem azt mondom, hogy rosszabb, hanem hogy más. Imádom az SK-t és azt a filozófiát, amit képviselnek, követek más gasztro portálokat is, de egy gasztroblog nem ugyanaz a kategória.

A gasztroblogokat ezért szeretem

  • A személyes hangvételért. Azért, hogy úgy érzem, mintha hozzám szólna. Mintha ismerne. 
  • A blogger személyéért. Azért, mert meg tudom ismerni a gondolatait, érzéseit, Mintha ismerném.
  • Azért, mert nem kell felugró hirdetéseket kerülgetnem mindenfelé amerre járok az oldalon.
  • Azért, mert átjön, hogy szívből csinálják.
  • Azért, mert hitelesek és hozzáértőek.
  • Azért, mert egyediek, nem ugyanazt a tartalmat látom náluk, mint a többi oldalon.

A kicsi, egyszemélyes blogokról egyre inkább eltolódik a figyelem a nagy gasztro portálok irányába. Egy hobbiból és lelkesedésből író gasztroblogger mást tud adni, mint a “nagyüzemi” tartalomgyártásra berendezkedett gasztro portál. Egy bloggertől lehet, hogy nem viszel haza minden nap egy új receptet, de az biztos, hogy egyediséget, új inspirációt és tudást is bőségesen kapsz tőle. 

Szeretném, hogy fennmaradjanak a magyar gasztroblogok. Ha számodra is fontos ez, akkor kövesd őket rendszeresen! Gyűjtsd be a különleges recepteket és élvezd az izgalmas történeteket! És ne felejts el hozzászólni! Mert ennek nagyon tudunk örülni. 🙂

Hogy a legendás magyar heavy metál zenekar, a Pokolgép pokoli jó dalszövegét gasztro vonalra tereljem

hiszem azt, hogy amíg a Föld kerek, mindig lesznek gasztrobloggerek!

Neked ki a kedvenc magyar gasztrobloggered? Írd meg hozzászólásban! 

Kategória: 2023, Blogger élet · Címke: tudatos gasztroblogger

talán ez is érdekelhet:

kattogó agyA kattogó agy titka – itt a megoldás, hogy tudj lazítani!
kivonulás a FacebookrólVége van! Otthagytam a Facebookot és az Instagramot!
fény télenA karácsonyvárás időszaka idén tényleg más?

Hozzászólások

  1. Bea mondta

    2023.08.09., 10:22

    Drága Rita, köszönöm a kedves szavakat <3 Szívemből szóltál, ugyanezek a hiányérzetek dolgoznak bennem is, és igazán megtisztelő és szívmelengető, hogy úgy érzed, hogy picit hozzájárulhatok ahhoz, hogy ez ne így legyen. Sok örömet és sikert kívánok a munkádhoz a továbbiakban is 🙂

    Válasz
    • Földi Rita mondta

      2023.08.09., 14:32

      Kedves Bea! Köszönöm a visszajelzést és a jókívánságokat. Neked is sok sikert és örömet kívánok!

      Válasz
  2. Márti mondta

    2023.08.12., 18:00

    Szia Rita! Nagyon köszönöm, igazán jól esik, hogy engem is a TOP3-as listádban említesz. Igyekszem a jövőben is kiérdelmelni ezt a “címet” a gasztroblogos receptjeimmel, cikkeimmel. Az írásod szuper lett, minden szavával egyetértek. Kívánom neked, és a többi, kitartó gasztrobloggernek, hogy ne adjuk fel, hozzunk minél több izgalmas receptet és színt a magyar gasztronómia online vagy akár offline világába!

    Válasz
    • Földi Rita mondta

      2023.08.13., 11:22

      Köszönöm Màrti!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?




Next Post >

Fetás cukkinikrém

Keresel valamit?

földirita

Földi Rita, a tudatos gasztroblogger

Blogomon bebizonyítom Neked, hogy ez egészséges ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Nézz szét a receptjeimnél!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

hírlevél

Diétás csirkemell receptek

Diétás csirkemell receptek Receptfüzet borító

Vagány Receptek e-book

Vagány Receptek

Életmódváltó Csomag

étrend és receptek életmódváltó csomag

Fitnesz Édességek e-book

Fitnesz Édességek e-book

Útmutató a fogyáshoz

Enni és Fogyni ebook

Ingyenes online életmódváltó program

hogyan fogyjunk le

Ingyenes Receptes Füzet

30 perces vacsorák

Kategóriák

  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • Alapanyagok
  • Blogger élet
  • Diétás desszertek
  • Diétás ebéd
  • Diétás étrend
  • Diétás italok
  • Diétás levesek
  • Diétás reggeli
  • Diétás sós nasik
  • Diétás vacsora
  • Egészséges táplálkozás
  • Fitnesz saláták
  • Fitnesz tészták
  • Kikapcsolódás
  • Magyar receptek
  • Receptek
  • Sport
  • ÁSZF
  • Adatkezelés
  • Sütik

Copyright © 2023 Földi Rita – A tudatos gasztroblogger · Theme by 17th Avenue

A weboldal sütiket használ, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa a látogatóinak. Ezeket a Beállítások oldalon lehet módosítani.

Földi Rita – A tudatos gasztroblogger
Powered by:  GDPR Cookie Compliance
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) sütik

Ezek nélkülözhetetlenek az adott weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal kulcsfontosságú funkcióinak működéséhez és a védett tartalmak eléréséhez. Ezek a sütik nem gyűjtenek olyan információkat, melyeket marketing célból fel lehetne használni, vagy amelyek emlékeznének arra, milyen más weboldalakon járt a látogató. A honlap bezárása után e sütik automatikusan törlődnek és a munkamenet lezárásra kerül. Ha a látogató nem fogadja el ezeket sütiket, akkor a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg, lehetetlenné téve a honlap használatát, űrlapok kitöltését.

Ne feledje, ezen sütik alkalmazása nélkül nem tudjuk garantálni Önnek weboldalunk kényelmes használatát.

Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.

Funkcionális sütik

Ez a webhely a Google Analytics-et használja anonim információk gyűjtésére, mint például az oldal látogatóinak száma és a legnépszerűbb oldalak.

A cookie engedélyezése lehetővé teszi, hogy javítsuk honlapunkat.

További részletek a süti szabályzatban.

Az Elengedhetetlen munkamenet (session-id) sütiket mindenkor engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.

Süti szabályzat

További információ a Süti kezelés szabályzatban.