Tejszínes gombaraguleves

3-féle friss fűszernövénnyel
Tejszínes gombaraguleves

Egy tál finom levesre vágysz, ami felmelegít és táplál is? Legyen egészséges és megfizethető hozzávalókból álljon? Készíts tejszínes gombaragulevest! Ősszel beindul a gombaszezon és ehhez a leveshez választhatsz különböző erdei gombákat is, akár saját szedésűt is. De ha nem vagy elég bátor és tapasztalt a gombaszedéshez, akkor boltban kapható csiperkegombából is elkészítheted ezt a tejszínes gombaragulevest, amihez 3-féle friss fűszernövényt is használtam: kakukkfüvet, zsályát és rozmaringot. Garantáltan beindítja az ízlelőbimbóidat. A gomba egészséges (D-vitaminban és B-vitaminban gazdag) és kitűnő fehérjeforrás is, megfizethető alternatíva a hús helyett.

friss zöld-fűszerek
3-féle friss fűszernövény (kakukkfű, zsálya és rozmaring) teszi igazán finommá és egészségessé ezt a gombaragulevest.

A fűszernövények jótékony hatása:

Kakukkfű: ,,Segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, emellett emésztési panaszok esetén is jó szolgálatot tesz, egyes irodalmak szerint a menstruációs fájdalmakat is csökkenti.

Érdekesség, hogy a középkorban a kakukkfüvet a bátorsággal hozták összefüggésbe. A nemes hölgyek között ugyanis divatos volt, hogy a keresztes hadjáratba induló lovagjuknak olyan kendőt adtak, amelyre kakukkfűágat hímeztek.” (Forrás: Herbária)

Zsálya: Az orvosi zsálya levelei fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. Használják torok fájdalmakra, emésztésre (segíti a zsíros ételek emésztését), a puffadás megszüntetésére is jó, és a kutatások szerint memóriajavító hatása is van. (Forrás: Gyógynövény völgy)

Rozmaring: Természetes fájdalomcsillapító és stresszcsökkentő, valamint emésztésjavító is a rozmaring. Emellett erősíti a immunrendszert is.

gombaraguleves
erdei gomba leves
Életmódváltó Csomag
Tejszínes gombaraguleves

Tejszínes gombaraguleves

3-féle fűszernövénnyel
Elkészítés:40 minutes
Étkezés: Ebéd, Vacsora
Konyha: magyar
Típus: húsmentes
Adag: 6 adag
Kalória: 202kcal
Nyomtasd ki!

Hozzávalók

  • 7 db csiperkegomba (lehet barna csiperke vagy más gomba is)
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj (82%-os zsírtartalommal)
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál zabpehelyliszt
  • 50 g durum mini szarvacska (Chifferini)
  • 200 ml főzőtejszín (22%-os)
  • 860 ml víz
  • őrölt fekete bors
  • fél marék fűszernövény: friss zsálya, rozmaring, kakukkfű

Elkészítés

  • A gombát tisztítsd meg és vágd félszeletekre. Tedd félre.
  • A fokhagymát szeleteld fel. Tedd félre.
  • Tisztítsd meg a répát és a petrezselyemgyökeret, majd karikázd fel. Tedd félre.
  • Tisztítsd meg a vöröshagymát, aprítsd fel, majd tedd egy közepes méretű lábosba.
  • Add hozzá a vajat és párold meg.
  • Add hozzá a fokhagymát és kezdd el pirítani.
  • Add hozzá a répát és a petrezselyemgyökeret is. Pirítsd le együtt. Legyen kicsit aranybarna színe.
  • Add hozzá a gombát. Sózd és borsozd. Pirítsd meg ezt is.
  • Add hozzá a zöld fűszereket. Öntsd fel vízzel és forrald fel.
  • Add hozzá a tésztát is.
  • Ha felforrt, akkor hőkiegyenlítéssel add hozzá a tejszínt. Azaz öntsd egy keverőtálba a tejszínt és a forró levesből néhány merőkanállal adj hozzá. Keverd el egy habverővel, majd öntsd vissza a levesbe.
  • Forrald át a levest. Fogyaszd melegen.

Diétánál erre figyelj!

1 adag
Energia: 202 kalória
Fehérje: 4 gramm
Szénhidrát: 14 gramm
Zsír: 15 gramm
 

Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ez is érdekelhet:

One Comment

Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mennyire tetszett a recept?