3-féle friss fűszernövénnyel
Egy tál finom levesre vágysz, ami felmelegít és táplál is? Legyen egészséges és megfizethető hozzávalókból álljon? Készíts tejszínes gombaragulevest! Ősszel beindul a gombaszezon és ehhez a leveshez választhatsz különböző erdei gombákat is, akár saját szedésűt is. De ha nem vagy elég bátor és tapasztalt a gombaszedéshez, akkor boltban kapható csiperkegombából is elkészítheted ezt a tejszínes gombaragulevest, amihez 3-féle friss fűszernövényt is használtam: kakukkfüvet, zsályát és rozmaringot. Garantáltan beindítja az ízlelőbimbóidat. A gomba egészséges (D-vitaminban és B-vitaminban gazdag) és kitűnő fehérjeforrás is, megfizethető alternatíva a hús helyett.
A fűszernövények jótékony hatása:
Kakukkfű: ,,Segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, emellett emésztési panaszok esetén is jó szolgálatot tesz, egyes irodalmak szerint a menstruációs fájdalmakat is csökkenti.
Érdekesség, hogy a középkorban a kakukkfüvet a bátorsággal hozták összefüggésbe. A nemes hölgyek között ugyanis divatos volt, hogy a keresztes hadjáratba induló lovagjuknak olyan kendőt adtak, amelyre kakukkfűágat hímeztek.” (Forrás: Herbária)
Zsálya: Az orvosi zsálya levelei fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. Használják torok fájdalmakra, emésztésre (segíti a zsíros ételek emésztését), a puffadás megszüntetésére is jó, és a kutatások szerint memóriajavító hatása is van. (Forrás: Gyógynövény völgy)
Rozmaring: Természetes fájdalomcsillapító és stresszcsökkentő, valamint emésztésjavító is a rozmaring. Emellett erősíti a immunrendszert is.
Tejszínes gombaraguleves
Hozzávalók
- 7 db csiperkegomba (lehet barna csiperke vagy más gomba is)
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj (82%-os zsírtartalommal)
- 1 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 evőkanál zabpehelyliszt
- 50 g durum mini szarvacska (Chifferini)
- 200 ml főzőtejszín (22%-os)
- 860 ml víz
- só
- őrölt fekete bors
- fél marék fűszernövény: friss zsálya, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés
- A gombát tisztítsd meg és vágd félszeletekre. Tedd félre.
- A fokhagymát szeleteld fel. Tedd félre.
- Tisztítsd meg a répát és a petrezselyemgyökeret, majd karikázd fel. Tedd félre.
- Tisztítsd meg a vöröshagymát, aprítsd fel, majd tedd egy közepes méretű lábosba.
- Add hozzá a vajat és párold meg.
- Add hozzá a fokhagymát és kezdd el pirítani.
- Add hozzá a répát és a petrezselyemgyökeret is. Pirítsd le együtt. Legyen kicsit aranybarna színe.
- Add hozzá a gombát. Sózd és borsozd. Pirítsd meg ezt is.
- Add hozzá a zöld fűszereket. Öntsd fel vízzel és forrald fel.
- Add hozzá a tésztát is.
- Ha felforrt, akkor hőkiegyenlítéssel add hozzá a tejszínt. Azaz öntsd egy keverőtálba a tejszínt és a forró levesből néhány merőkanállal adj hozzá. Keverd el egy habverővel, majd öntsd vissza a levesbe.
- Forrald át a levest. Fogyaszd melegen.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!