Sós granola
Magkeverék salátára vagy krémlevesbe

A sós granola tökéletes ropogtatnivaló magában, vagy salátára szórva, vagy akár egy krémlevesre is. Dobd fel az ételeket ezzel a keverékkel! Az édes verzióból már számtalan granola receptet készítettem. A sós granola pedig eddig ismeretlen terep volt számomra. Pedig rendkívül sokoldalú és egyszerűen testre szabható, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni. Én most egy magyaros receptet mutatok fűszerpaprikával.

Mi a granola?
A granola a szótár szerint: ,,Természetes összetevőkből készült reggeli müzli, USA márkanév.” Ez a meghatározás szerintem nem sokat árul el a granoláról, én sokkal inkább azt mondanám, hogy a granola nem más, mint egy sült müzli, olyan extrákkal dúsítva, amitől egy szuperegészséges reggelit vagy nasit kapsz. Itt olvashatsz róla többet: >>> Mi a csuda az a granola és miért ne egyél belőle túl sokat?

Összetevők
Pár perc munkával te is elkészítheted otthon a saját sós magkeverékedet, teljesen a saját ízlésedre szabva. A lényeg, hogy használj hozzá:
- nagy szemű zabpelyhet
- olívaolajat
- olajos magvakat (például: dió, mogyoró, tökmag, kesudió vagy akár pisztácia)
- sót
- egyéb fűszereket (például fűszerpaprika, szárított medvehagyma, fokhagymasó, oragánó)

Mihez edd?
- szórd salátára (például erre a sült céklás salira vagy erre a csirkés salátára)
- szórd krémleves tetejére (például sütőtökkrémleves)
- magában, sós rágcsálnivalónak




Sós granola
Hozzávalók
Olaj
- 1,5 evőkanál olívaolaj (15 g)
Száraz hozzávalók
- 60 g nagyszemű zabpehely
- 60 g dióbél
- 30 g hántolt tökmag (sótlan, natúr)
Fűszerek
- 1 kávéskanál fűszerpaprika (2 g)
- 1 teáskanál só (3 g)
Elkészítés
- Vegyél elő egy kisebb keverőtálat, ami üvegtál vagy akár egy reggeliző tálka. Öntsd bele az olívaolajat. Add hozzá a sót és a fűszerpaprikát. Keverd el egy kanállal.
- Add hozzá a zabpelyhet, a tökmagot és a diót is. Keverd át alaposan, úgy hogy minden részére jusson a fűszerekből.
- Vegyél elő egy sütőtálcát és tegyél bele egy sütőpapírt. Terítsd el rajta egyenletesen a keveréket. Tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe és süsd 10-15 percig. Közben kétszer keverd át.
- Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd tedd zárható üvegekbe. Ha megkívánsz egy kis granolát, akkor csak elő kell venni.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!

