Egészséges és 30 perc alatt kész!
A sütőtökkrémleves tökéletesen beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Emlékszem, amikor legelőször kóstoltam meg, akkor nem értettem, miért vannak érte annyira oda az emberek. Nekem az édes-pikáns íz nem jött be ennél a levesnél. Ráadásul valami olyan receptet találtam egy külföldi oldalon, ami worchester szószt is írt. Egy kanál után úgy éreztem, hogy végleg szakítok a sütőtökkrémleves receptekkel. Pár év múlva viszont kóstoltam egy nagyon finomat, ami sós volt. Rájöttem, hogy nekem az édes íz az, ami nem jött be ennél a krémlevesnél. Elkészítettem sósan és még az egyik kedvenc mediterrán fűszeremmel, oregánóval is megbolondítottam. Próbáld ki te is!
Miért egyél sütötököt ősszel?
A sütőtök tele van olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre szervezetünknek különösen nagy szüksége van az őszi hónapokban. Kiemelkedően magas az A-vitamin tartalma, amely fontos a látás egészségének fenntartásában, valamint az immunrendszer erősítésében. Emellett jelentős mennyiségű C-vitamin is található benne, amely szintén segít az immunrendszer támogatásában és a megfázások megelőzésében.
Diétás a sütőtök?
Mivel a sütőtök alacsony kalóriatartalmú (100 g körülbelül 80 kalóriát tartalmaz), kiváló választás lehet azok számára, akik odafigyelnek a súlyukra, vagy éppen diétáznak. A rostban gazdag zöldség hosszan tartó jóllakottságot biztosít, miközben kevés energiát tartalmaz, így ideális része lehet egy kalóriaszegény étrendnek.
Hogyan edd a sütötökkrémlevest?
Én leginkább vacsorára ajánlom a krémleveseket. Ehhez a sütötökkrémleveshez sült csirkemellet sütöttem és ezt szórtam rá. Lehet persze pirított tökmagot is, vagy akár egy kevés teljes kiőrlésű kenyeret megpirítva.
Sütőtökkrémleves oregánóval
Hozzávalók
- 400 g sütőtök (ez a nyersen lemért, megtisztított súly)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy ha van, akkor tökmagolaj)
- 2 csipet szárított, morzsolt oregánó
- 2 evőkanál főzőtejszín (10%-os)
- 4 dl víz
Elkészítés
- A sütőtököt vágd félbe, majd vágd kisebb darabokra, hogy könnyebb legyen meghámozni. Hámozd meg, a belsejét pedig kapard ki egy kanál segítségével. Vágj belőle nagyobb kockákat, és tedd egy keverőtálba. A tálban fűszerezd sóval és oregánóval, egy kevés olívaolajjal vagy tökmagolajjal, majd alaposan keverd el.Gyors megoldás: ha nem hámozod meg a tököt, hanem csak megmosod és nagyobb darabokra vágod és héjával együtt sütőd meg. Ez esetben a végén kapard ki a héjából egy tálba és fűszerezd be. Ez is jó megoldás, de szerintem az első verzióval fűszeresebb íze lesz.
- A sütőtök kockákat öntsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsibe, terítsd el. Végül locsold meg még olívaolajjal vagy tökmagolajjal. 200 ℃-os sütőben kb. 20 percig süsd, vagy ameddig pirosas-ropogós nem lesz.
- Amíg a tök pirul, addig vágd apróra a vöröshagymát.
- Ha már kész a tök, akkor egy lábosban forrósítsd fel az olívaolajat, és párold benne üvegesre a hagymát. Add hozzá az elkészült sütőtök kockákat (érdemes pár darabot kihagyni, ami jó lesz majd levesbetétnek) és ezzel is pirítsd még le. Öntsd fel vízzel, adj hozzá tejszínt, ízesítsd sóval és forrald fel.
- Öntsd egy thermo üveges turmixgépbe vagy botmixerrel turmixold teljesen krémesre. Majd még egyszer forrald át az egészet.
- Tálald forrón, pirított tökmaggal megszórva, vagy sült csirkemell kockákkal.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!