Próbáld ki ezt az egészséges és alakbarát tésztát!
Pisztáciás brokkoliszósz és gnocchi? És még fitnesz is? Naná! 🙂 A gnocchi recept csirkepaprikás szósszal recept után jöjjön egy húsmentes verzió az egyik kedvenc, egészséges alapanyagommal, a brokkolival. Tudom, hogy sokan nem szeretik. Én viszont a színéért és az ízéért is rajongok. Ha ránézek, akkor egyből az egészség jut róla eszembe. Talán azért, mert tudom is, hogy a brokkoli tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul alacsony kalóriatartalmú, így a fogyókúrát is támogatja. Próbáld ki ezt a brokkoliszószt a szintén nagyon egészséges pisztáciával és egy házi gnocchival! A gnocchi recept sok kísérletezésen esett át, mire eljutott a fitnesz verzióig, de ahogy lentebb olvashatod, a kalóriákat nem vettem ki belőle, szóval diéta idején azért mértékkel fogyaszd!
Mi a gnocchi?
A gnocchi (ejtsd: nyokki) egy olasz tésztaféle, ami főtt krumpliból, lisztből és tojásból készül. Pont olyan, mint a mi magyar nudlink, de zsiradék nem kell bele. A legnagyobb eltérés a formájában van. A gnocchit barázdákkal látják el, hogy jobban fel tudja venni a szószt. A barázdákat készítheted úgy is, hogy egyszerűen csak belenyomod a villád.
A gnocchi formázása
Az elején még sokat bíbelődtem a megfelelő formázással, mert máshol olyan szép kis formás gnocchikat láttam. Először villával formáztam, később majdnem beszereztem egy gnocchi formázót, de végül úgy döntöttem, hogy az ízen semmit nem változtat a külseje. Lehet, hogy nem vesz fel annyi szószt, de majd akkor kanállal eszem és kész. 🙂 Oké, bevallom, hogy jelentősen spórolni akartam az elkészítési idővel.
Ennél a receptnél már nem formáztam csak egyszerűen feldaraboltam a tésztahengert és kicsi kockákat vágtam belőle.
Akkor ez a recept diétás?
Teljesen diétás igazából sosem, lesz, mivel a burgonya magas glikémiás indexű szénhidrátforrásnak számít.
A magas glikémiás indexű szénhidrátok lebontásából a szervezetünk rögtön energiához jut, mivel gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy ezek a szénhidrátok gyorsabban bomlanak le cukormolekulákká. Ilyenkor hirtelen megnövekszik a vércukorszint, aminek hatására több inzulin termelődik és beindul a zsírraktározás. Ennek megfelelően a magas glikémiás indexű szénhidrátok nem javasoltak, ha fogyni szeretnél. Viszont ahogyan az Enni és Fogyni című e-bookomban már olvashattad, van egy kiskapu. A magas glikémiás indexű szénhidrátok ugyanis értékes tápanyagokat tartalmaznak, így fogyasztásuk indokolt lehet, de csak kis mennyiségben és megfelelő kombinációkban. Ilyen a burgonya is. Mi a megfelelő kombináció? Olvasd el ebben a cikkemben! » Ha így eszed a krumplit, akkor fogyni fogsz tőle! Tippek és diétás krumpli receptek
Miért egészséges a krumpli?
Talán nem is gondolnád, de a burgonya gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas a B-vitamin tartalma, ami az idegrendszer megfelelő működéséért felel. Nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, ami kordában tartja a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, felelős azért, hogy a sejtekbe elegendő tápanyag jusson. Tehát segít, hogy ne legyél ingerült és kimerült. A kálium különösen javasolt azoknak, akik kemény, fizikai munkát végeznek, vagy rendszeresen sokat edzenek.
A burgonyában van még vas, magnézium, kalcium, foszfor, cink, valamint C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is. Salaktalanító és lúgosító hatása is van.
Miért egészséges a pisztácia?
A pisztácia Omega-3, Omega-6 zsírsavakat tartalmaz, ami védi a szívet és az ereket. Magas kalcium tartalmú. Jó hatással van a májra és a vesékre.
Még több fitnesz gnocchi receptet szeretnél? Próbáld ki ezt is! >>> Gnocchi csirkepaprikással
Pisztáciás brokkoliszószos fitnesz gnocchi
Hozzávalók
A gnocchi-hoz:
- 2 nagyobb (300 g) krumpli (Ehhez a recepthez a legjobb a C-típusú burgonyafajták, amelyek lisztesek, magas keményítőtartalommal)
- 100 g zabpehelyliszt +5 g a deszka szórásához
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
A brokkoliszószhoz
- 450 g fagyasztott brokkoli (friss is jó)
- 20 g sós pisztácia (héj nélkül 20 g)
- 60 g tejföl (12%-os)
- 30 g parmezán sajt
- egy tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
- két tekerésnyi frissen őrölt tengeri só
- 1 reszelésnyi szerecsendió
A tálaláshoz:
- 6 db sós pisztácia
Elkészítés
A gnocchi elkészítése
- A krumplit mosd meg és sós vízben, héjában főzd meg.Ha kész, akkor hűtsd ki, majd hámozd meg. Krumplinyomóval törd össze, pépesítsd, majd terítsd szét egy tálcán. Hűljön ki teljesen és ne legyen nedves!
- Add hozzá a sót, a lisztet és a tojást, majd gyúrj belőle egynemű tésztát.
- Lisztezett deszkán szedd négyfelé a tésztát és gyúrj belőle hengereket. Ezt egy késsel vágd fel 1 cm-es darabokra. Ha szeretnéd, és van rá időd, akkor itt jöhet a formázás.
- Forralj fel sós vizet és tedd a gnocchikat a forrásban lévő vízbe. Keverd el, vedd lejjebb a hőfokot, és főzd puhára kb. 3-4 perc alatt.
- A kész gnocchikat egy szűrővel szedd ki a vízből. Nem kell lemosni hideg vízzel, mert a szószhoz jó ha megmarad a keményítőtartalma.
- A gnocchit mindig frissen készítsd, és még melegen vagy legalább langyosan keverd hozzá a szószhoz!
A brokkoliszósz elkészítése
- Ha friss brokkolival dolgozol, akkor szedd rózsáira és mosd meg. Ha fagyaszottal dolgozol, akkor csak tedd bele egy lábosba.
- Sós vízben főzd teljesen puhára, úgy hogy kb. félidőben szedj ki belőle néhány kisebb darabot, melyek még roppanósak. Ezeket tedd félre.
- A pisztáciából tegyél félre pár darabot a tálaláshoz, majd a többit tedd egy keverőgépbe és őröld lisztes állagúra. Add hozzá a puhára főzött brokkolit (a levét ne) és ezzel együtt is pépesítsd. Az így kapott pürét öntsd vissza a lábosba és add hozzá a tejfölt, a parmezán sajtot lereszelve (ebből tegyél félre a tálaláshoz is). Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Keverd el és melegítsd át.
- Az így kapott brokkoliszószt tálalásnál halmozd a gnocchira. A tetejére tedd rá a roppanósra főzött brokkolit. Végül szórd meg reszelt sajttal és a megpucolt pisztácia darabokkal.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Mi jár a fejedben?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, tapasztalataidra. Oszd meg velem!