Csirkecomb almával, sütőtökkel, naranccsal
Egy igazán őszi ebéd
A csirkecomb receptek némelyike gyümölcsöt is tartalmaz, mert jól illik hozzá az alma és a körte is. Ősszel érdemes bevetni az őszi kincseket. Én most a narancssárga színekre hajtottam, így került a csirkecomb mellé sütőtök és narancs is. Friss zsályával, kakukkfűvel és almával sütöttem meg. Ha egy finom, őszi hangulatú ételt keresel, ami egészséges is, akkor ez a Te recepted!
Egy adag több mint 600 kalóriára jön ki, ez azért van mert bele számítottam a csirkecomb bőrét is. Ebből nyilván kisül némi zsiradék, ezért is számoltam bele. Viszont, ha ügyelsz az alakodra, akkor ezt érdemes eltávolítani róla a fogyasztás előtt. Ez ugyanis nem diétás. Köretként én a sütőtököt és a gyümölcsöket javaslom, mert egy adag szénhidráttartalma 55 grammra jön ki. Ha ennél több fér bele Neked, akkor nyugodtan készíthetsz hozzá párolt basmati rizst például.
Csirkecomb almával, sütőtökkel, naranccsal
Hozzávalók
- 6 db csirke felsőcomb
- 1 kis méretű sütőtök
- 2 alma
- 1 narancs
- só
- őrölt fekete bors
- szárított, morzsolt oregánó
- 6 db friss zsályalevél (elhagyható)
- 1 ág friss kakukkfű (elhagyható)
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 15 g vaj (82%-os zsírtartalom)
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
- A sütőtököt vágd kisebb darabokra, hámozd meg, kapard ki a belsejét, majd vágd 2-3 cm-es kockákra.
- Tedd egy keverőtálba, sózd, borsozd, adj hozzá morzsolt oregánót. Locsold meg olívaolajjal és balzsamecettel. Keverd össze alaposan.
- Az almát vágd négyfelé. Szedd ki a belsejét, majd keverd a sütőtökhöz.
- A narancsot hámozd meg, majd vágd nagyobb szeletekre. Keverd a sütőtökhöz.
- Vegyél elő egy hőálló tálat és öntsd bele a keveréket. Terítsd el egyenletesen. Tedd félre.
- A csirkecombokat tisztítsd meg, majd a csont közelében egy éles késsel vágj be pár helyen, hogy jól átsüljön. Ízesítsd sóval és borssal.
- Egy serpenyőben hevíts fel egy kis olívaolajat a vajjal és ezen süsd elő a csirkecombokat. A sütést kezd a bőrével lefelé fordítva, majd ha már szép kéreg képződött, akkor fordítsd át, és süsd meg a másik oldalát is.
- Az elősütött csirkecombokat tedd át a sütőtökös keverék tetejére. A serpenyőben maradt szaftot felöntheted egy kevés vízzel vagy akár fehér borral is. Kicsit forrósítsd össze a folyadékkal, majd locsold meg vele a csirkéket.
- Fedd le alufóliával és süsd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig. Az utolsó 5 percben süsd alufólia nélkül is.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!
Ez a recept nagyon tetszik nekem. Nagyon egyszerű és mégis finom lehet nagyon. Hmmm…. a sütőtök, a narancs, az alma …
a csirkecombok, balzsamecet, oregánó ….. stb. ez olyan különlegesen hangzik. Amennyire egyszerű, olyan különleges is, akár ünnepi alkalomra is felhasználható. Nem kell vele sokáig bíbelődni, ugyanakkor finom és különleges is egyszerre.
Biztos, hogy kipróbálom. Ja és még szerintem nem egy drága étel, ami szintén fontos szempont.
Szóval kedves Rita nagyon köszönöm ezt a receptet. 🙂
Kedves Erika! Köszönöm a tartalmas visszajelzést. Örömmel olvastam. 🙂