Fitnesz gnocchi recept csirkepaprikás szósszal
Fogyaszd mennyeien krémes, magyaros csirkepaprikással!
A gnocchi recept sok kísérletezésen esett át, mire eljutott a fitnesz verzióig. Először a hagyományos módon, fehér liszttel próbáltam egy paradicsomos gnocchit készíteni. A fitnesz verzió érdekében a lisztet zabpehelylisztre cseréltem, amivel ugyanolyan finom lett. Az olaszos tészta receptjét pedig egy mennyeien krémes, magyaros csirkepaprikással párosítottam. Tejfölt tenni rá ér! 🙂
Mi a gnocchi?
A gnocchi (ejtsd: nyokki) egy olasz tésztaféle, ami főtt krumpliból, lisztből és tojásból készül. Pont olyan, mint a mi magyar nudlink, de zsiradék nem kell bele. A legnagyobb eltérés a formájában van. A gnocchit barázdákkal látják el, hogy jobban fel tudja venni a szószt. A barázdákat készítheted úgy is, hogy egyszerűen csak belenyomod a villád.
A gnocchi formázása
Az elején még sokat bíbelődtem a megfelelő formázással, mert máshol olyan szép kis formás gnocchikat láttam. Először villával formáztam, később majdnem beszereztem egy gnocchi formázót, de végül úgy döntöttem, hogy az ízen semmit nem változtat a külseje. Lehet, hogy nem vesz fel annyi szószt, de majd akkor kanállal eszem és kész. 🙂 Oké, bevallom, hogy jelentősen spórolni akartam az elkészítési idővel.
Ennél a receptnél már nem formáztam csak egyszerűen feldaraboltam a tésztahengert és kicsi kockákat vágtam belőle.
Akkor ez a recept diétás?
Teljesen diétás igazából sosem, lesz, mivel a burgonya magas glikémiás indexű szénhidrátforrásnak számít.
A magas glikémiás indexű szénhidrátok lebontásából a szervezetünk rögtön energiához jut, mivel gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy ezek a szénhidrátok gyorsabban bomlanak le cukormolekulákká. Ilyenkor hirtelen megnövekszik a vércukorszint, aminek hatására több inzulin termelődik és beindul a zsírraktározás. Ennek megfelelően a magas glikémiás indexű szénhidrátok nem javasoltak, ha fogyni szeretnél. Viszont ahogyan az Enni és Fogyni című e-bookomban már olvashattad, van egy kiskapu. A magas glikémiás indexű szénhidrátok ugyanis értékes tápanyagokat tartalmaznak, így fogyasztásuk indokolt lehet, de csak kis mennyiségben és megfelelő kombinációkban. Ilyen a burgonya is. Mi a megfelelő kombináció? Olvasd el ebben a cikkemben! >>> A krumpli szerepe az egészséges táplálkozásban és a diétában
Miért egészséges a krumpli?
Talán nem is gondolnád, de a burgonya gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Magas a B-vitamin tartalma, ami az idegrendszer megfelelő működéséért felel. Nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, ami kordában tartja a vércukorszintet, szabályozza a vérnyomást, felelős azért, hogy a sejtekbe elegendő tápanyag jusson. Tehát segít, hogy ne legyél ingerült és kimerült. A kálium különösen javasolt azoknak, akik kemény, fizikai munkát végeznek, vagy rendszeresen sokat edzenek.
A burgonyában van még vas, magnézium, kalcium, foszfor, cink, valamint C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is. Salaktalanító és lúgosító hatása is van.
Még több fitnesz gnocchi receptet szeretnél? Próbáld ki ezt is! >>> Fitnesz gnocchi recept brokkolis szósszal és pisztáciával
Fitnesz gnocchi recept csirkepaprikás szósszal
Hozzávalók
A gnocchi-hoz:
- 2 nagyobb (300 g) krumpli (Ehhez a recepthez a legjobb a C-típusú burgonyafajták, amelyek lisztesek, magas keményítőtartalommal)
- 100 g zabpehelyliszt +5 g a deszka szórásához
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
A csirkepaprikáshoz:
- 500 g csirkemellfilé
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- só
- őrölt fekete bors
- 1 bögre víz
- 120 ml főzőtejszín (22%-os)
A tálaláshoz:
- Adagonként egy kanál (15 g) tejföl (12%-os)
Elkészítés
A gnocchi elkészítése
- A krumplit mosd meg és sós vízben, héjában főzd meg.Ha kész, akkor hűtsd ki, majd hámozd meg. Krumplinyomóval törd össze, pépesítsd, majd terítsd szét egy tálcán. Hűljön ki teljesen és ne legyen nedves!
- Add hozzá a sót, a lisztet és a tojást, majd gyúrj belőle egynemű tésztát.
- Lisztezett deszkán szedd négyfelé a tésztát és gyúrj belőle hengereket. Ezt egy késsel vágd fel 1 cm-es darabokra. Ha szeretnéd, és van rá időd, akkor itt jöhet a formázás.
- Forralj fel sós vizet és tedd a gnocchikat a forrásban lévő vízbe. Keverd el, vedd lejjebb a hőfokot, és főzd puhára kb. 3-4 perc alatt.
- A kész gnocchikat egy szűrővel szedd ki a vízből. Nem kell lemosni hideg vízzel, mert a szószhoz jó ha megmarad a keményítőtartalma.
- A gnocchit mindig frissen készítsd, és még melegen vagy legalább langyosan keverd hozzá a szószhoz!
A csirkepaprikás elkészítése
- A hagymát tisztítsd meg és kockázd fel. Tedd félre.
- A paprikát és a paradicsomot is tisztítsd meg és kockázd fel. Tedd félre.
- A csirkemellet tisztítsd meg és kockázd fel.
- Forrósíts egy magas falú serpenyőben vagy lábosban olívaolajat, tedd rá a hagymát és párold üvegesre, majd add hozzá a húst. Sózd és borsozd, kevergetve süsd meg.
- Húzd le a tűzhelyről és hintsd meg fűszerpaprikával. Keverd el. Majd tedd vissza a tűzhelyre, és öntsd fel egy bögre vízzel. Add hozzá a paprikát és a paradicsomot. Keverd el, fedd le és főzd puhára.
- Öntsd hozzá a főzőtejszínt, keverd át alaposan. Főzd még 10 percig.
- A legvégén adj hozzá zúzott fokhagymát. Ezzel már ne főzd, így megmarad a finom fokhagymás íz.
Diétánál erre figyelj!
Ez bejött? Van még onnan, ahonnan ez jött. 🙂 Iratkozz fel a hírlevelemre!